Svijet

Turska je najveći pobjednik rata u Ukrajini:Nevjerovatan je način na koji je Erdogan iskoristio ovu krizu

5 Minute čitanja
putin i erdogan

Turska brzo postaje utočište za ruski novac, od oligarha koji parkiraju svoje superjahte na obalama zemlje do mladih disidenata i tehnoloških radnika koji lete iz Moskve s gotovinom u koferima.

Priljev ruskog novca naglašava kako se Turska usprotivila invaziji na Ukrajinu dok je djelovala kao posrednik između dviju zemalja. Strateški saveznik SAD-a i država članica NATO-a osudila je invaziju i prodala oružje Ukrajini, dok je odlučila ne uvesti sankcije Rusiji, što je odluka koja također štiti tursku ekonomiju od najgorih posljedica rata. Turski čelnici također su djelovali kao posrednici u krizi.

Otkako je Moskva započela invaziju na Ukrajinu u februaru, hiljade Rusa doletjele su u Tursku, jednu od sve manjeg broja zemalja u koje još uvijek mogu letjeti izravno, a mnogi su odlučili ostati. Neki od tih Rusa sele se u kozmopolitski Istanbul ili obalna odmarališta poput Antalije, popularne turističke destinacije Rusa prije rata koja nekima postaje stalni dom.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Rusi koriste razna sredstva za prevladavanje zapadnih sankcija koje su neke ruske banke odsjekle od platnog sistema Swift i kontrole kapitala koju je nametnula Moskva koja ograničava količinu strane valute koju Rusi mogu slati u inozemstvo. Među najčešćim su ruske kompanije za prenos gotovine koje posluju u Turskoj, kriptovalute i jednostavno prenose hiljade dolara u gotovini kroz zračne luke, prema Rusima i Turcima s kojimaje razgovarao Wall Street Journal.

Turska vlada je rekla da neće zaustaviti priljev ruskih sredstava, čak ni od oligarha, sve dok je novac legalan. Turska jako treba stranu valutu nakon ekonomske krize prošle godine zbog koje je njezina valuta, lira, izgubila oko 45% svoje vrijednosti u odnosu na dolar u manje od tri mjeseca. SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Evropska unija uvele su sankcije ruskim oligarsima s navodnim vezama s predsjednikom Vladimirom Putinom zbog rata u Ukrajini.

“Ako mislite da ti oligarsi mogu poslovati u Turskoj, onda naravno. Ako je legalno, a nije protiv međunarodnog prava, razmotrit ću to. Ako je to protiv međunarodnog prava, onda je to druga priča”, rekao je ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, govoreći na međunarodnoj konferenciji u Dohi, u Kataru, 26. marta.

Američka vlada šutjela je o Rusima koji prebacuju svoj novac, a Washington je hvalio ulogu Ankare u domaćinstvu rusko-ukrajinskih mirovnih pregovora.

Priljevi ruskog novca možda već pomažu turskim financijama na marginama.

Turska centralna banka je sredinom marta u samo dva dana dobila oko 3 milijarde dolara kao rezultat zamjene s domaćim bankama, prema javno dostupnim podacima. Taj se novac vjerovatno uglavnom sastojao od depozita Rusa, rekao je Omer Gencal, ekonomist i bivši izvršni direktor u HSBC Turska i drugim velikim turskim bankama.

Ovaj novac se slio u turske banke, a one su ga prebacile u centralnu banku putem swap poslova”, rekao je gospodin Gencal. “Oni Tursku vide kao sigurno utočište”, rekao je o Rusima.

Invazija Moskve na Ukrajinu dovela je do povećanja broja Rusa koji kupuju nekretnine u Turskoj, uključujući i neke koji su uložili više od 250.000 dolara svaki za stjecanje turskog pasoša u okviru programa za državljanstvo kroz ulaganje u zemlji, rekli su brokeri za nekretnine.

Gül Gül, izvršna direktorica istanbulske kompanije za nekretnine Golden Sign, rekla je da su u posljednjih mjesec dana Rusi počeli premašivati ​​njenu prijašnju bazu klijenata, koji su uglavnom dolazili iz arapskih zemalja. Novopridošli Rusi kupuju čak četiri stana odjednom, najčešće gotovinom, kako bi uložili 250.000 dolara potrebnih za državljanstvo.

“Trenutno, od 10 stanova koje prodajemo, šest ili sedam kupuju Rusi”, rekla je gospođa Gül. “Uglavnom su to poslovni ljudi, oni bogati, neki od njih oligarsi.”

Među oligarsima koji su parkirali svoju imovinu u Turskoj je Roman Abramovich, koji je posljednjih sedmica preselio dvije svoje superjahte u turske luke, iako je jedna u međuvremenu otišla. Gospodin Abramovič se neočekivano pojavio kao igrač u rusko-ukrajinskim mirovnim pregovorima uz posredovanje Turske. Nakon nekoliko sedmica vođenja povratnog kanala gospodinu Putinu, gospodin Abramovič se pojavio na službenim pregovorima između Rusije i Ukrajine u Istanbulu 29. marta. Gospodin Abramovič nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Još jedna jahta u vlasništvu bivšeg ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva, 74 metra duga plovila pod nazivom Universe, pristala je prošle sedmice u Istanbulu, prema javno dostupnim podacima o praćenju brodova.

Na početku invazije na Ukrajinu, turska vlada je pomno proučavala ruski novac koji je pritjecao.

Prema bankarima i analitičarima, turski zajmodavci, posebice privatne banke, također su bili oprezni zbog naleta zapadnih sankcija. Banke su strogo primjenjivale vladina pravila – na primjer, zahtjev za dobivanjem boravišne dozvole prije otvaranja bankovnog računa, prema ljudima upoznatim s pravilima.

Ta početna ograničenja ubrzo su ustupila mjesto popustljivijem pristupu ruskom novcu. U jednoj poslovnici jedne državne banke u Istanbulu, Rusi su posljednjih sedmica otvorili više od 600 računa, tvrdi osoba koja poznaje račune.

Mnogi od onih koji bježe iz Rusije su mladi ljudi, uključujući umjetnike, tehnološke radnike, akademike i druge koji su se protivili invaziji Ukrajine ili strahuju da bi mogli biti pozvani u vojsku. Mnogi su otišli noseći stotine ili hiljade dolara u gotovini zbog kontrole kapitala koju je uvela ruska vlada.
Ne želim da se moj novac koristi za ubijanje Ukrajinaca”, rekao je Ruslan Vovchenko, 25-godišnji grafički dizajner koji je u martu otputovao u Istanbul iz Moskve nakon protesta protiv rata. “Ako ne mogu promijeniti sistem, uklonit ću se iz sistema.”

Egzodus mladih Rusa značio je da se niz ruskih i stranih kompanija morao prilagoditi činjenici da je značajan dio njihove radne snage pobjegao.

Kompanija za tražilice Yandex, stranica s malim oglasima Avito, komercijalna banka Tinkoff i softverska tvrtka DataArt zajedno su natjerali da više od 1000 radnika odleti u Tursku, tvrde ljudi upoznati s tim. Oko 900 radnika Yandexa odletjelo je u Tursku ubrzo nakon početka rata, iako ih je oko 300 otišlo, rekao je upoznat s tim.

Yandex je rekao da “nudi priliku za rad na daljinu, a neki zaposlenici rade s različitih lokacija, uključujući Tursku. Mi ne reguliramo njihovo boravište.” DataArt je rekao da napušta Rusiju i očekuje da će nekoliko stotina zaposlenika napustiti zemlju do ovog ljeta, ali nije komentirao broj koji će otići u Tursku.

Zapadne sankcije i odluke Visa Inc. i Mastercard Inc. da zaustave poslovanje u Rusiji potaknule su Ruse da postanu kreativni u tome kako premjestiti svoj novac. Jedna od opcija je ruski sistem plaćanja Mir, koji radi na određenim lokacijama u Turskoj. Znakovi “Prihvaćamo Mir” počeli su se pojavljivati ​​u trgovinama širom Istanbula.

Rusi srednje klase uglavnom su donosili nekoliko hiljada dolara odjednom, bilo u gotovini ili korištenjem ruskih kompanija za bankovne prenose koje i dalje posluju u Turskoj. Jedna popularna usluga je KoronaPay, koja ljudima omogućuje slanje novca iz Rusije i podizanje novca u Turskoj i nizu drugih zemalja. Kompanija dopušta transfere vrijedne više od 15.000 eura, što je ekvivalentno 16.400 dolara, sve dok klijenti potvrde svoj izvor prihoda, navodi se na web stranici kompanije.

“Plaćaju se u rubljama pa donose rublje”, rekao je Volkan Celikyurek, mjenjač u istanbulskoj četvrti Laleli, koju posjećuju ruski trgovci i koja je jedno od rijetkih područja gdje mjenjačnice kupuju i prodaju rublje.

“Kupovao sam najviše 100.000 rubalja odjednom. Ali ima onih koji su kupili milione”, rekao je.

crnahronika.info

Vezane objave
Svijet

Japan izgubio prvo mjesto na rangiranju najmoćnijih pasoša u svijetu

4 Minute čitanja
Prema najnovijem izvještaju Henley rangiranja najmoćnijih pasoša u svijetu, Japan je izgubio svoju poziciju na vrhu liste. Nakon dugogodišnjeg vladanja kao vodeći,…
Svijet

Tim iz BiH spasio muškarca ispod ruševina u Hatayu

1 Minute čitanja
Spasilački timovi s područja Bosne i Hercegovine nastavljaju uspješno izvlačiti preživjele nakon zemljotresa na jugu Turkiye, a danas su, šest dana od…
Svijet

Bh. državljanin stradao u zemljotresu!

1 Minute čitanja
Državljanin BiH Angel Peševski stradao je pod ruševinama u turskom gradu Malatiji, a tijelo je pronađeno danas.  Podsjećamo, Peševski se nalazio ispod…