Svijet

Izdato upozorenje za veliku solarnu oluju nakon što je Zemlju pogodila Sunčeva eksplozija

1 Minute čitanja
solarna oluja

Zvaničnici iz Nacionalne okeanske i atmosferske administracije (NOAA) su saopćili kako se zemlja nalazi u središtu solarne oluje nakon što je pogođena velikim izbacivanjem iz Sunca.

Oluja koja se trenutno dešava okarakterisana je kao G3, što znači da je snažna dovoljno da može izazvati probleme sa električnim napajanjem, a da se u problemima mogu naći sateliti i ljudi u svemiru. Također, mogući su problemi sa upotrebom navigacije i radija.

Ovakve oluje također prouzrokuju pojavu poznatu kao sjeverna svjetlost i mogu izazvati probleme kod ptica selica, prenosi Independent.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Inače skala kojom se mjeri jačina solarnih oluja ide do G5 i najjače mogu izazvati kolaps elektične mreže i satelitske navigacije.

Do solarnih oluja dolazi nakon što se na površini Sunca desi tzv. koronalno izbacivanje mase (CME). Zemlja je kroz zahvaćeno područje prošla prije dva dana i u početku je učinak bio mali ali se sada efekti oluje napokon vide.

klix

Vezane objave
Svijet

Ukrajina i zvanično podnijela zahtjev za članstvo u NATO

1 Minute čitanja
Ukrajina je i zvanično podnijela zahtjev za članstvo u NATO savez, o čemu je izvijestio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Zelensky) na društvenim…
Svijet

Pogledajte snimak "spašavanja Zemlje": NASA zabila letjelicu u asteroid, čovječanstvo ušlo u novo doba

1 Minute čitanja
NASA je kasno sinoć uspješno zabila letjelicu DART u asteroid.  Bila je to historijska misija s obzirom na to da se radilo…
Svijet

DANAS JE PRVI DAN JESENI

2 Minute čitanja
Godišnja doba su razdoblja koju obilježavaju promjene vremena i količine dnevne svjetlosti. Na Zemlji su godišnja doba rezultat Zemljine orbite oko Sunca…