Svijet

Izdato upozorenje za veliku solarnu oluju nakon što je Zemlju pogodila Sunčeva eksplozija

1 Minute čitanja
solarna oluja

Zvaničnici iz Nacionalne okeanske i atmosferske administracije (NOAA) su saopćili kako se zemlja nalazi u središtu solarne oluje nakon što je pogođena velikim izbacivanjem iz Sunca.

Oluja koja se trenutno dešava okarakterisana je kao G3, što znači da je snažna dovoljno da može izazvati probleme sa električnim napajanjem, a da se u problemima mogu naći sateliti i ljudi u svemiru. Također, mogući su problemi sa upotrebom navigacije i radija.

Ovakve oluje također prouzrokuju pojavu poznatu kao sjeverna svjetlost i mogu izazvati probleme kod ptica selica, prenosi Independent.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Inače skala kojom se mjeri jačina solarnih oluja ide do G5 i najjače mogu izazvati kolaps elektične mreže i satelitske navigacije.

Do solarnih oluja dolazi nakon što se na površini Sunca desi tzv. koronalno izbacivanje mase (CME). Zemlja je kroz zahvaćeno područje prošla prije dva dana i u početku je učinak bio mali ali se sada efekti oluje napokon vide.

klix

Vezane objave
Svijet

Japan izgubio prvo mjesto na rangiranju najmoćnijih pasoša u svijetu

4 Minute čitanja
Prema najnovijem izvještaju Henley rangiranja najmoćnijih pasoša u svijetu, Japan je izgubio svoju poziciju na vrhu liste. Nakon dugogodišnjeg vladanja kao vodeći,…
Svijet

Tim iz BiH spasio muškarca ispod ruševina u Hatayu

1 Minute čitanja
Spasilački timovi s područja Bosne i Hercegovine nastavljaju uspješno izvlačiti preživjele nakon zemljotresa na jugu Turkiye, a danas su, šest dana od…
Svijet

Bh. državljanin stradao u zemljotresu!

1 Minute čitanja
Državljanin BiH Angel Peševski stradao je pod ruševinama u turskom gradu Malatiji, a tijelo je pronađeno danas.  Podsjećamo, Peševski se nalazio ispod…