Svijet

Izdato upozorenje za veliku solarnu oluju nakon što je Zemlju pogodila Sunčeva eksplozija

1 Minute čitanja
solarna oluja

Zvaničnici iz Nacionalne okeanske i atmosferske administracije (NOAA) su saopćili kako se zemlja nalazi u središtu solarne oluje nakon što je pogođena velikim izbacivanjem iz Sunca.

Oluja koja se trenutno dešava okarakterisana je kao G3, što znači da je snažna dovoljno da može izazvati probleme sa električnim napajanjem, a da se u problemima mogu naći sateliti i ljudi u svemiru. Također, mogući su problemi sa upotrebom navigacije i radija.

Ovakve oluje također prouzrokuju pojavu poznatu kao sjeverna svjetlost i mogu izazvati probleme kod ptica selica, prenosi Independent.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Inače skala kojom se mjeri jačina solarnih oluja ide do G5 i najjače mogu izazvati kolaps elektične mreže i satelitske navigacije.

Do solarnih oluja dolazi nakon što se na površini Sunca desi tzv. koronalno izbacivanje mase (CME). Zemlja je kroz zahvaćeno područje prošla prije dva dana i u početku je učinak bio mali ali se sada efekti oluje napokon vide.

klix

Vezane objave
Svijet

Švicarci Hrvatima ponovno ograničavaju broj radnih dozvola

1 Minute čitanja
Budući da je 2022. godine broj radnika koji su iz Hrvatske došli u Švicarsku naglo porastao, Savezno vijeće odlučilo je primijeniti zaštitnu…
Svijet

Snažan zemljotres pogodio Tursku: Srušen minaret na jednoj džamiji, ima i povrijeđenih

1 Minute čitanja
Snažan zemljotres jačine 4.9 stepeni po Rihteru pogodio je zapadnu tursku provinciju Izmir. Prema podacima zvaničnika, dvije osobe su povrijeđene. Gradonačelnik Izmira saopćio…
Svijet

Zimsko računanje vremena 2022: Kada pomičemo sat?

3 Minute čitanja
Zimsko računanje vremena počinje s 29. na 30. oktobar (u noći na nedjelju), kada će se kazaljke pomaknuti za jedan sat unatrag….