Vijesti BiH

Tona peleta za vikend poskupila 20 KM

2 Minute čitanja
tona peleta poskupila za 20KM

Povećana potražnja za peletom u Srpskoj, te zima koje je bila malo duža u odnosu na prethodnu i nedostatak sirovina za preradu podigli su cijenu ovog energenta u Srpskoj za 20 KM po toni.

Kako nam je rekao Milan S. iz Banjaluke preko vikenda je tona peleta poskupila i sada će morati da izdvoji više novca nego što je planirao.

U petak sam zvao i raspitivao se kolika je cijena peleta i taj dan ga nisam kupio. I pokajao sam se. Juče sam nazvao kako bih to uradio. Međutim, dočekalo me neprijatno iznenađenje”, kazao je Milan i dodaje da je će danas naručiti pelet jer više ne želi da ga dočekaju neprijatne vijesti kao juče.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Dodaje da je ovo obnovljivi energent, ali mu cijena iz dana u dan postaje paprenija, te da ukoliko i dalje bude rasla cijena da će razmisliti da pređe na neki drugi vidi grijanja tokom zimski i hladnih dana u godini.

U kompaniji “Drvoprodex” iz Banjaluke, potvrdili su za “Nezavisne novine” da je došlo do poskupljenja peleta. A kako kažu umjesto dosadašnjih 430 KM, građani od vikenda peleta plaćati 450 KM po toni.

“Potražanja za peletom je velika, a rokovi isporuke su mjesec dana. Nedostatak peleta je posljedica zime, koja je bila hladnija u odnosu na prethodnu. Niko nema peleta na lageru”, ističu iz ove komapanije. Prema njihovim riječima, ove godina je drugačija u odnosu na prethodnu, pa se tako dnevna proizvodnja prodaje se odmah. Kako su kazali iz banjlučke firme MEDEKS-PROM, trenutno peleta ima na stanju, ali da se vrlo brzo prodaje.

Imamo veliku potražanju, prošle godine su smo u ovo vrijeme imali 500 tona zalihe, međutim ove godine nemamo toliko”, kazali su iz ove firme. Prema njihovim riječima, cijena tone pelete je 440 KM.

Kako navode iz Drvne industrije “Karać” iz Aleksandrovca potražanja za peletom je velika, a paleta od 990 kilograma košta 430 KM.

Imamo veliku potražanju za peletom, ali sirovine nema. Glavni razlog je nedostatak trupaca, jednom sedmično dobijemo po jedan kamion što je veoma malo”, kazali su iz ove komapnije. Dodaju da je rok isporuke dest dana.

Kako su kazali iz kompanije “Fagus” trenutno ne primaju narudžbe za pelet do kraja mjeseca, a nove počinju tek od maja, te da će tek od tada ima nove cijene.

Trenutno nemamo važeću cijenu, a posljedna aktuelna cijena po kojoj se vršila prodaja je od 430 KM do 460 KM zavisno koji je pelet u pitanju“, kazali su iz ove kompanije.

Nezavisne.com

Dobra vijest za domaće kupce ogrijevnog drveta i peleta! Vlada Federacije BiH, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, na današnjoj telefonski održanoj hitnoj sjednici prihvatila je inicijativu da se do kraja ove godine zabrani izvoz ogrjevnog drveta i peleta iz Bosne i Hercegovine.

Vezane objave
Vijesti BiH

Julius Meinl: Prvog oktobra besplatna šoljica vrhunske kafe i cijelo stablo u njoj

1 Minute čitanja
Ovo je kampanja Julius Meinla, brenda koji na ovaj način na odabranim lokacijama nudi besplatnu kafu, istovremeno provodeći misiju za zaštitu planete…
Vijesti BiH

Crveni križ, policija i INZ zajedno rade na povećanju sigurnosti u školama

2 Minute čitanja
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica inicirao je održavanje stručnog skupa na temu “Povećanje sigurnosti u školama” u okviru kojeg su…
Vijesti BiH

Da li će kompromitovana Diana Kajmaković biti suspendovana i udaljena iz Tužilaštva BiH?

3 Minute čitanja
Nakon što je državna tužiteljica Diana Kajmaković spominjana u Sky aplikaciji, a zatim prebačena u drugi odjel Tužilaštva BiH, danas su uslijedile…