Vijesti BiH

Poljoprivrednicima lani uplaćeno 3,9 miliona KM podsticaja

2 Minute čitanja
poticaji u BIH

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas u Prnjavoru da je resorno ministarstvo na račune poljoprivrednih proizvođača u ovoj lokalnoj zajednici prošle godine uplatilo 3,9 miliona KM podsticaja, te da očekuje da će ove godine iznos biti i veći.

Samo za investicije na farmama, rekao je Pašalić, obezbijeđeno je nešto manje od milion KM za 125 proizvođača.

Uglavnom je riječ o nabavci mehanizacije – oko 15 traktora, više od 80 priključaka i drugim investicijama”, izjavio je Pašalić novinarima nakon sastanka sa rukovodstvom opštine kojem je prisustvovao zajedno sa premijerom Republike Srpske Radovanom Viškovićem.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Pašalić je naveo da je na sastanku bilo riječi i o ergeli “Vučijak”, za koju je Ministarstvo, osim redovnog granta, obezbijedilo dodatnih 250.000 KM sa posebnog računa za sanaciju objekta.

To je prvi put u posljednje vrijeme da se nešto konkretno počinje raditi na ergeli kad je u pitanju sanacija objekata“, istakao je Pašalić.

On je napomenuo da su obezbijeđena i određena sredstva za preduzeće “Ribnjak”, koje je u stečaju, za čišćenje kanala i poribljavanje.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš naglasio je da je Prnjavor primjer odlične saradnje opštinskih i republičkih vlasti, dodajući da je u posljednjih četiri ili pet godina u ovu lokalnu zajednicu, osim izgradnje auto-puta kao najveće investicije, uloženo oko 17 miliona KM.

Od tog iznosa, više od 10 miliona KM je podrška Vlade Republike Srpske. Najvažnija podrška svakako je gradnja auto-puta i petlje na auto-putu. Osim toga, opština je od Vlade Srpske dobila kao poklon 120 hektara zemljišta od kojeg smo napravili poslovnu zonu `Vijaka`, a vrijednost zemljišta je veća od 25 miliona KM”, rekao je Tomaš.

On je dodao da opština trenutno prometuje to zemljište i na taj način ostvaruje dodatne prihode u budžet, ali da je posebno važno da poslovna zona ima 13 novih privrednih subjekata, koji grade svoje poslovne pogone.

Tomaš je podsjetio da je Vlada, osim ulaganja u infrastrukturne objekte, podržala i privredne subjekte sa područja opštine, prije svega tokom pandemije, što je svakako doprinijelo da se na području opštine, i pored problema posljednjih godina, poveća zaposlenost i ostvareni prihod privrednika.

Ako to mjerimo brojem zaposlenih radnika, dovoljan je podatak da je 2016. godine bilo zaposleno 6.457, a krajem prošle godine 7.512 radnika, što je za 1.000 radnika više u posljednjih pet godina”, naglasio je Tomaš.

On je napomenuo da je Prnjavor i ove godine od Vlade dobio značajnu pomoć, prije svega u investicijama, te izdvojio 800.000 KM za gradnju infrastrukture u poslovnoj zoni “Vijaka” i 250.000 KM za sanaciju objekata ergele “Vučijak”.

Istovremeno se radi rekonstrukcija dva veoma značajna putna pravca, jedan od Srpca prema Tesliću gdje 40 kilometara prolazi kroz Prnjavor i drugi od Klašnica do Prnjavora, za šta je takođe izdvojeno oko 17 miliona KM”, precizirao je Tomaš.

On je zahvalio Ministarstvu poljoprivrede na svim aktivnostima koje su preduzimane na području opštine, prije svega u saniranju stanja na ergeli “Vučijak”.

Tomaš je istakao da je Prnjavor poljoprivredno orijentisan kraj i da opština ulaže u ovaj sektor od 400.000 KM do 500.000 KM.

Podsticaji republičkih vlasti ove godine biće gotovo četiri miliona KM, što govori o povećanju poljoprivredne proizvodnje, prije svega proizvodnje otkupnog mlijeka gdje će podsticaj biti oko 2,5 miliona KM“, rekao je Tomaš.

Nezavisne.com

Vezane objave
Vijesti BiH

Poljoprivrednici odblokirali granični prijelaz u Orašju

1 Minute čitanja
Poljoprivrednici iz Posavskog kantona odlučili su u predvečerje 8. septembra okončali protestni skup nakon cjelodnevne blokade u kojoj su držali Granični prijelaz…
Vijesti BiH

UIO BiH oduzela brendiranu odjeću u iznosu većem od 200.000 KM

1 Minute čitanja
Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u Carinskoj ispostavi GP Bosanska Gradiška privremeno su oduzeli veću količinu neprijavljenog brendiranog tekstila u iznosu…
Vijesti BiH

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG NAPADA NA POLICAJCA GRANIČNE POLICIJE BiH

1 Minute čitanja
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv: Ajdina Mujkića, rođenog 1999. godine u…