Svijet

Tajvan upozorava:Ukoliko se Kina odluči na invaziju, svi će platiti visoku cijenu

1 Minute čitanja
kou ceng

Ministar odbrane Tajvana Čiu Kuo-čeng (Chiu Kuo-cheng) rekao je da bi i Kina i Tajvan platili visoku cijenu kad bi Peking pokušao organizirati invaziju sličnu onoj ruskoj u Ukrajini.

Kuo-čeng je, obraćajući se novinarima uoči sjednice tajvanskog parlamenta, rekao da će ukoliko dođe do rata svi biti jadni, čak i oni koji bi na kraju izašli kao pobjednici, prenosi Reuters.

– Smireno pratimo razvoj događaja i u skladu s tim se pripremamo – dodao je.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ruska invazija na Ukrajinu dovela je do straha na Tajvanu da bi se mogli suočiti sa sličnim scenarijem. Tajvan sebe vidi kao nezavisnu naciju s vlastitom vladom, međutim Kina smatra otočnu demokratiju odcijepljenom pokrajinom i obećala je da će je jednog dana vratiti.

Vezane objave
Svijet

Švicarci Hrvatima ponovno ograničavaju broj radnih dozvola

1 Minute čitanja
Budući da je 2022. godine broj radnika koji su iz Hrvatske došli u Švicarsku naglo porastao, Savezno vijeće odlučilo je primijeniti zaštitnu…
Svijet

Snažan zemljotres pogodio Tursku: Srušen minaret na jednoj džamiji, ima i povrijeđenih

1 Minute čitanja
Snažan zemljotres jačine 4.9 stepeni po Rihteru pogodio je zapadnu tursku provinciju Izmir. Prema podacima zvaničnika, dvije osobe su povrijeđene. Gradonačelnik Izmira saopćio…
Svijet

Zimsko računanje vremena 2022: Kada pomičemo sat?

3 Minute čitanja
Zimsko računanje vremena počinje s 29. na 30. oktobar (u noći na nedjelju), kada će se kazaljke pomaknuti za jedan sat unatrag….