Zanimljivosti

Jedan dan u najhladnijem selu na Zemlji | Yakutia

1 Minute čitanja
Yakutia najhladnije selo na svijetu 3

Dokumentarni film o životu u Yakutiji, najhladnijoj regiji na Zemlji.


Ovdje je svakodnevni život stalna borba protiv niskih temperatura koje mogu pasti na nevjerovatnih – 71 C.

Pogledajte priču o jednoj porodici koja živi u najhladnijem selu na Zemlji.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ispratiti sina koji pješice ide u školu na takvim ekstremnim temperaturama vjerujemo nije jednostavno.

Jedan dan u najhladnijem selu na Zemlji – video

YouTube video

Yakutia

Republika Saha (Yakutia) je najveći federalni subjekt Rusije koji se nalazi u sjeveroistočnom dijelu Sibira, u Dalekoistočnom federalnom okrugu. Yakutsk je glavni grad regije.

Populacija Yakutije je oko 962.000 (2015.)

Yakutija je najveća administrativna i teritorijalna regija na svijetu i najveći subjekt Ruske Federacije. Yakutija je veća od Argentine – osme po veličini zemlje na svijetu. Teritorija republike proteže se na 2.500 km od sjevera prema jugu i 2.000 km od zapada prema istoku. Udaljenost od Moskve do Yakutska cestama je oko 8.300 km.

Gotovo polovica regije (oko 40%) nalazi se u Arktičkom krugu. Na sjeveru Republiku Saha operu Laptevsko i Istočno-Sibirsko more. Ukupna duljina obale prelazi 4.500 km. Jakutiju karakterizira raznolikost prirodnih uvjeta i resursa.

Republiku Sakhu često nazivaju zemljom rijeka (preko 700 000) i jezera (preko 800 000). Ukupna dužina svih rijeka je oko 2 milijuna km. Najveće plovne rijeke su Lena (4.400 km), Viluy (2.650 km), Olenek (2.292 km), Aldan (2.273 km), Kolyma (2.129 km), Indigirka (1.726 km), Olekma (1.436 km), Anabar ( 939 km) i Yana (872 km).

Klima je oštro kontinentalna s dugim zimama i kratkim ljetima. To je jedno od najhladnijih mjesta na svijetu. Hladni pol sjeverne hemisfere nalazi se u Oymyakonu, jednom od najhladnijih stalno naseljenih mjesta na Zemlji, zimi temperatura može pasti ispod 65 stupnjeva Celzija. Travanj i listopad su zimski mjeseci u Yakutiji. Gotovo cijeli teritorij regije nalazi se u zoni permafrosta.

Pogledajte i nekoliko fotografija

Yakutia najhladnije selo na svijetu
Yakutia najhladnije selo na svijetu 2
Yakutia voda trenutno smrzavanje u zraku
Vezane objave
Zanimljivosti

Najskuplja kafa na svijetu

2 Minute čitanja
Kafa je jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu, s milionima ljudi koji se oslanjaju na nju u svakodnevnom unosu kofeina. Dok se…
Zanimljivosti

Najduža riječ na njemačkom

1 Minute čitanja
Nemački je poznat po tome što ima neke od najdužih i najsloženijih reči na svetu. Jedna od najdužih riječi na njemačkom jeziku…
Zanimljivosti

Najduža rijeka na svijetu

5 Minute čitanja
Rijeka Nil je široko priznata kao najduža rijeka na svijetu, proteže se preko 4000 milja kroz 11 zemalja u Africi. Nil je…