Nauka

Stižu kontracepcijske pilule za muškarce?

2 Minute čitanja
kontac.pilule za muskarce

Antibaby pilula, napravljena je 60-ih godina prošlog stoljeća, namijenjena je ženama. Za muškarce su kondomi i vazektomija jedine opcije za kontracepciju, odnosno sprečavanje neželjene trudnoće. To se sada polako mijenja: američki naučnici su po prvi put uspjeli razviti učinkovitu antibaby pilulu za muškarce.

Pilula ne utiče na hormone

Kontracepcijske pilule za žene sadrže kombinaciju hormona estrogena i progesterona, čime se sprečava ovulacija i samim tim trudnoća. Metoda je efektivna, ali ima nuspojave, piše Dutsche Welle.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Tokom rada na kontracepcijskoj piluli za muškarce naučnici su se također najprije fokusirati na hormonalni metodu, pokušavajući zaustaviti proizvodnju testosterona. Međutim, ovaj proces je imao znatne neželjene učinke i uzrokovao depresiju, debljanje i povećani rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Zato se vjeruje da pilule koje ne djeluju hormonski mogu biti učinkovitije i sigurnije.

Smanjen broj spermatozoida

Za takozvanu spermatogenezu, odnosno proces stvaranja spermatozoida, je najprije odgovoran vitamin A. Inovativna metoda kontracepcije bi utjecala na bjelančevine koje su zadužene za stvaranje muških spolnih stanica.

Ispitivanje na miševima je pokazalo da je nakon četiri tjedna oralne konzumacije novog sastojka YCT529 smanjen broj spermatozoida, što je bilo čak 99 posto efikasno u sprečavanju trudnoće.

Proces nije trajan, pa se četiri do šest tjedana nakon prestanka uzimanja pilule plodnost vraća. Nisu zabilježene nikakve nuspojave, izjavio je jedan od sudionika studije Abdullah Al Noman sa Sveučilišta Minnesota.

Sada znanstvenici žele predstaviti ta nova otkrića Američkom kemijskom društvu, kako bi već krajem ove godine započeli testiranje na muškarcima.

Profesorica Gunda Georg, koja je sudjelovala u tom projektu, smatra da bi antibaby pilula za muškarce mogla doći na tržište u narednih pet godina. „Nema jamstva da će sve biti uspješno, ali iznenadilo bi me kada pilula ne bi djelovala i kod ljudi – rekla je Georg.

Zaista učinkovita i sigurna?

Hoće li nova pilula biti sigurna i učinkovita pokazat će tek klinička ispitivanja na ljudima. Bjelančevina na koju pilula djeluje nije zadužena samo za razvoj spermatozoida, već i općenito stanica u organizmu.

U znanstvenim krugovima se na rezultate ovog ispitivanja gleda sa skepsom. Iako američki tim nije zabilježio nikakve nuspojave kod miševa, nije nemoguće da ih neće biti kod ljudi, rekao je Richard Anderson sa Sveučilišta u Edinbourghu.

– Ako se razvija lijek koji utječe na procese u organizmu, čiji učinak do sada nije ispitan, treba biti oprezan što se tiče sigurnosti – kaže Anderson.

Skeptičan je i njegov kolega Richard Sharpe. Mreža receptora na koje utječe vitamin A u organizmu igra veliku ulogu. „Mislim da je nemoguće da neko sredstvo koje utječe na te receptore neće imati neželjene učinke”, kaže ovaj profesor sa Sveučilišta u Edinbourghu.

Profesorica Georg, koja je sudjelovala u izradi studije, također smatra da sigurnost registrirana kod životinja nije dokaz za sigurnost kod ljudi. Ona je istaknula da se zato vrše daljnja ispitivanja i na drugim aktivnim sastojcima.

Cilj je pronalaženje metode za razvoj učinkovite i sigurne kontracepcijske pilule za muškarce.

izvor: Muški portal

Vezane objave
Nauka

Testiraju isprintane solarne panele: Lagani su, jeftini i prenosni

1 Minute čitanja
Isprintani solar je lagana, laminirana PET plastika koja se može napraviti po cijeni manjoj od 10 dolara po kvadratnom metru. Australijski naučnici…
Nauka

Mirela Delibegović, naučnica iz BiH u kraljevskoj škotskoj akademiji: Radimo na tome da "uzgajamo" jetru

6 Minute čitanja
Tuzlanka Mirela Delibegović izabrana je u prestižnu naučnu škotsku akademiju – The Royal Society of Edinburgh (RSE). Delibegović živi i radi u…
Nauka

Vjetar i sunce prvi put proizveli 10 posto svjetske električne energije

3 Minute čitanja
Svijet je u 2021., koristeći energiju vjetra i sunca, prvi put proizveo globalno 10 posto električne energije, pokazala je nova analiza. Pedeset…