Vijesti BiH

Neizdrživ udar na džepove građana: Cijena piletine ide u nebo

2 Minute čitanja
piletina

Uz ulje, brašno, sve vrste mesa, pa i ostale životne namirnice, i cijena piletine u BiH u naglom je porastu. Za razliku od prošlogodišnjih 8,50 KM, cijena pilećeg filea ovih dana dostiže cijenu od 14 KM po kilogramu, ali najviše zabrinjava podatak da niko ne može procijeniti gdje je kraj nekontroliranim poskupljenjima.

Tri mjeseca

U Udruženju peradara FBiH kažu da je osnovni uzrok nedostatak žitarica na tržištu. U BiH, koja je ovisna o uvozu, proizvođači stočne hrane posjeduju zalihe za najduže mjesec.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Mi se u ovom trenutku nalazimo pred nestašicom žitarica, koja može imati apokaliptične razmjere. Nakon tih mjesec sva buduća proizvodnja je prilično upitna, posebno nakon što je Srbija, kao najveći dobavljač žitarica za BiH, zatvorila svoje tržište za BiH. Vijeće ministara je, na našu inicijativu, prije nekoliko dana uputilo poziv Vladi Srbije da skine tu mjeru kada je u pitanju BiH, još čekamo odgovor, a pozivam nadležne da se više aktiviraju na toj bilateralnoj komunikaciji i što prije otkoče to pitanje – kaže Pero Nikić, predsjednik Udruženja peradara FBiH.

Dodaje da je peradarska proizvodnja enormno poskupjela i zbog ogromnog rasta cijena goriva, rada i električne energije. Iako je BiH u ovoj grani proizvodnje bila lider u regionu, nove okolnosti peradare su dovele u poziciju da očekuju pomoć entiteta.

– Razumijemo i suosjećamo s građanima koji su se našli na udaru visokih cijena, ali tražimo razumijevanje, jer mi u ovakvom ambijentu mnogo manje zarađujemo nego u vrijeme kad je tržište bilo stabilnije – dodaje Nikić.

Čista zarada

Ekonomski analitičar Igor Gavran očekuje da mjere susjedne Srbije neće dugo biti na snazi i da će izvoz žitarica susjedima, u skladu s obećanjima predsjednika Aleksandra Vučića, biti omogućen čim sebi osigura dovoljne zalihe.

– Ako u vrijeme dugotrajne nestabilnosti i kontinuiranog rasta cijena kompanije nisu u stanju planirati odgovarajući nivo zaliha osnovnih komponenti proizvodnje, već im je jedini odgovor na svaki poremećaj trenutno poskupljenje, zaista se postavlja pitanje da li se stvarno loše planiralo i upravljalo zalihama ili se jednostavno koristi situacija da se poveća zarada – ističe Gavran.

Zašto nema zaliha

On podržava zahtjeve peradara da im vlasti pomognu, naprimjer, plasmanom žitarica iz robnih rezervi po nižim cijenama, ali još jedanput ukazuje na iritirajuću praksu u BiH da svaki dodatni trošak udari građane po džepu.

– Želim naglasiti da ne optužujem domaće proizvođače da iz pohlepe povećavaju cijene, što apsolutno vjerujem da rade trgovci gorivom, ali neozbiljno mi je da niko nema zaliha ničega i da sve odjednom poskupi jer je na nekoliko sedmica prestao uvoz iz jedne države – kaže Igor Gavran.

avaz

Vezane objave
Vijesti BiH

Opći izbori 2022 uživo - TV Centralne izborne komisije BiH

1 Minute čitanja
Prvi put u našoj historiji na dan Općih izbora u BiH, u nedjelju 02. oktobra biće aktiviran TV kanal Centralne izborne komisije…
Vijesti BiH

Julius Meinl: Prvog oktobra besplatna šoljica vrhunske kafe i cijelo stablo u njoj

1 Minute čitanja
Ovo je kampanja Julius Meinla, brenda koji na ovaj način na odabranim lokacijama nudi besplatnu kafu, istovremeno provodeći misiju za zaštitu planete…
Vijesti BiH

Crveni križ, policija i INZ zajedno rade na povećanju sigurnosti u školama

2 Minute čitanja
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica inicirao je održavanje stručnog skupa na temu “Povećanje sigurnosti u školama” u okviru kojeg su…