Dijaspora

Slovenija: Porodice sa četvoro i više djece dobiti će dodatnih 50 eura ,penzionerima 150 eura

1 Minute čitanja
slovenija

Zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje Slovenije (Zpiz) isplatit će solidarnu naknadu 12. aprila zbog visokih cijena energenata. Pravo na naknadu imaju penzioneri sa penzijama do 1.000 evra i primaoci invalidnine. Preostalim korisnicima naknade će Ministarstvo rada isplatiti iste sedmice.

Solidarni dodatak je centralno rešenje zakona o hitnim mjerama za ublažavanje posljedica uticaja visokih cijena energije , koji je Narodna skupština usvojila 22. februara. Određena je na 150 eura , što znači ukupno oko 108 miliona eura, a mora biti uplaćena najkasnije do 15. aprila .

Novčanu socijalnu pomoć, osiguranje i invalidninu primaće oko 465.000 penzionera , koji su u decembru imali maksimalnu penziju od 1.000 evra, i oko 67.000 onih koji su u decembru ostvarili pravo na novčanu socijalnu pomoć , osiguranje i invalidninu. Među korisnicima je oko 139.000 korisnika dječijeg dodatka do uključujući šesti razred prihoda, te oko 26.000 korisnika dodatka za višečlanu porodicu i hranitelja.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

U skladu sa zakonom, primaocima penzija i invalidnina naknadu će isplaćivati ​​Zpiz odn. Kad, a ostalo Ministarstvo za rad, porodicu, socijalna pitanja i jednake mogućnosti. Porodice sa četvoro i više djece dobiti će dodatnih 50 eura .

Zpiz je juče saopštio da će naknada penzionerima i nezaposlenim korisnicima invalidnine biti isplaćena 12. aprila . U slučaju da je pravo na penzijsko ili invalidsko osiguranje priznato na dan ili nakon 1. januara 2022. godine, lice nema pravo na ovu naknadu, dodaju.

Detaljnije je objašnjeno da će dodatak primati i korisnici djelimične penzije i korisnici srazmjernog dijela penzije koji su ponovo uključeni u kratkoročno osiguranje, kao i korisnici invalidnine koji rade. honorarno. Međutim, kada je porodična ili udovička penzija podijeljena između nekoliko članova porodice, iznos solidarne naknade će također biti na odgovarajući način raspoređen.

krajiski.ba

Vezane objave
Dijaspora

Kako izbjeći dugo čekanje na granici

3 Minute čitanja
Prelazak međunarodnih granica može biti dugotrajan proces, pogotovo ako putujete cestom. Posebno su poznati dugi sati čekanja na granici između Bosne i…
Dijaspora

Praznici u Njemačkoj 2023

1 Minute čitanja
Njemačka je poznata po svom bogatom kulturnom naslijeđu i širokom spektru svečanosti i praznika koji odražavaju običaje i tradiciju zemlje. Od vjerskih…
Dijaspora

Lufthansa oglasila da zapošljava 20.000 novih radnika

1 Minute čitanja
Njemački prevoznik Lufthansa nakon oporavka tržišta od pandemije koronavirusa planira zapošljavanje 20.000 radnika, objavila je kompanija u ponedjeljak. – Planiramo otvoriti novih…