Evropa

Slovenija odustaje od ruskog plina, imaju alternativu

1 Minute čitanja
janez jansa

Slovenija će prirodni plin iz Rusije zamijeniti plinom iz Alžira, a spremna je aktivirati i rezerve naftnih derivata ako bi to bilo nužno potrebno, izjavio je slovenski premijer Janez Janša.

Odgovarajući na kritike opozicije da njegova vlada nije adekvatno reagirala na eskalaciju cijena nafte i zemnog plina koje se vezuju uz ukrajinsku krizu, Janša je kazao da je ministar vanjskih poslova Anže Logar nedavno u Alžiru postigao dogovor koji će omogućiti da Slovenija zemni plin iz Rusije, od kojega je ovisila, zamijeni alžirskim, prenosi Hina pisanje slovenskih medija.

“Mislim da će sporazum uskoro biti i potpisan, a omogućuje punu opskrbu plinom za manje od godinu dana. Imamo dovoljno energetskih rezervi kad se radi o naftnim derivatima i možemo intervenirati ako bi došlo do potpunog zastoja”, dodao je slovenski premijer.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Računa se da bi u tom slučaju Slovenija dobivala plin Transmediteranskim plinovodom koji povezuje Alžir s Italijom. Taj plinovod ima mogućnost dodatnih kapaciteta za povećanje isporuka u Europu, a Alžir u Europu tankerima isporučuje i ukapljeni plin za LNG terminale.

Slovenska vlada je zbog naglog rasta cijena privremeno zamrznula cijene naftnih derivata na 30 dana, ali Janša tvrdi da će zbog postupnog sniženja cijena sirove nafte na burzama ta regulacija zapravo trajati kraće i da će sadašnje cijene pasti.

“S obzirom da cijene na svjetskim tržištima padaju, zamrzavanje će vjerojatno trajati kraće, s time da se maloprodajne cijene neće povećavati nego padati”, kazao je Janša.

Tvrdi da je njegova vlada na području energetske politike mnogo učinila na nacionalnom i europskom planu, pa je tako lani kao predsjedavajuća Vijeća EU-a predložila da se cijena električne energije u Europskoj uniji više ne računa prema cijeni plina koji kod električne struje čini samo 10 posto ukupne proizvodnje.

“U toj nam je bitci uspjelo dobiti suglasje svih članica, pa je od Europske komisije zatraženo da do kraja marta popravi formulu za izračunavanje cijene struje koja je nerealna, a to će se onda realizirati najkasnije u maju ove godine”, kazao je Janša.

Vezane objave
Evropa

Slovenija privremeno uspostavlja granične kontrole s Hrvatskom i Mađarskom

1 Minute čitanja
Slovensko ministarstvo unutrašnjih poslova je izdalo naredbu kojom se utvrđuju granični prijelazi s Republikom Hrvatskom i Republikom Mađarskom na kojima je dozvoljen…
Evropa

Kipar potpuno integrisan u SIS

2 Minute čitanja
Nacionalne vlasti na Kipru objavile su svoja prva upozorenja u Šengenskom informacionom sistemu (SIS), najrasprostranjenijem IT sistemu za upravljanje granicom i unutrašnju…
Evropa

Djeca koja migriraju u Evropu balkanskom rutom izložena su nasilju i traumama

3 Minute čitanja
ave the Children za sjeverozapadni Balkan u saradnji sa Centrom za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu provela je novo regionalno istraživanje “Gdje…