Vijesti BiH

SDA-ovi Rošić i Kamber tražili više para za Krajinu u budžetu

1 Minute čitanja
kamber i rosic

U Predstavničkom domu Parlamenta FBiH jučer je usvojen budžet u iznosu od 5,6 milijardi KM.

Prema izjavama iz Vlade FBiH radi se o najvećem budžetu u historiji, dok opozicija tvrdi da je to rezultat enormnih poskupljenja koja su doprinijela većem punjenju budžeta.

Iako se radi o ‘najvećem budžetu u historiji’ mnogi su ostali nezadovoljni njegovom raspodjelom. Već uobičajeno, najmanje sredstava dobit će Krajna, koju vlasti već godinama zapostavljaju – ne samo kada su u pitanju investicije i infrastrukturna povezanost – nego i u težim slučajevima kakva je bila migrantska kriza.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Zanimljivo je i da su dva zastupnika SDA iz Krajine u Federalnom parlamentu pokušali ‘progurati’ amandman kojim bi se ta nepravda djelimično ispravila. Međutim, Vlada FBiH je odbila njihov amandman jer je – pogrešno napisan. Pisali su ga Husein Rošić, koji je bio premijer USK, te Asim Kamber, koji je bio načelnik Sanskog Mosta.

Naime, Rošić i Kamber predložili su otvaranje novog koda u budžetu koji bi se zvao Kapitalni transfer općinama i gradovima u USK. Time bi Sanski Most dobio milion KM za rekonstrukciju regionalnog puta Sanski Most – Banja Luka, Bužim bi dobio isto toliko za vodovod Pivnice, Grad Cazin bi dobio 2,4 miliona za izgradnju puta do graničnog prijelaza Hadžin Potok i za izgradnju dvorane u Osnovnoj školi Cazin, dok bi Bosanska Krupa dobila 500.000 KM za izgradnju trga.

amandman

Ipak, ništa od toga. Iz Vlade su kazali da je amandman pogrešeno napisan.

“Predlagač u okviru amandmana nije precizirao razdjele, odnosno glave u Budžetu Federacije BiH na čijim ekonomskim kodovima bi bilo izvršeno navedeno povećanje/umanjenje sredstava, iz čega proizilazi da je uloženi amandman tehnički neispravan, stoga isti nije moguće realizirati”, naveli su iz Vlade FBiH.

Sve ovo prokomentirao je i trenutni premijer USK Mustafa Ružnić.

“Moj Bože, ko li je vodio našu Krajinu proteklih 25 godina. Moj Bože, ko li predstavlja našu Krajinu na višim nivoima vlasti. Pa amandman napisati ne znaju!

Bože, čuvaj mi našu Krajinu, našu Bosnu, od njenih unutrašnjih i vanjskih dušmana.

Bože, čuvaj mi našu Krajinu, našu Bosnu, od naših unutrašnjih i vanjskih nepismenih i nesposobnih budala”, napisao je Ružnić.

raport.ba

Vezane objave
Vijesti BiH

Gradiška-Na ulazu u BiH kolona 2,5 km, čeka se satima

1 Minute čitanja
Na Graničnom prelazu Bosanska Gradiška formirala se duga kolona automobila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Prema navodima čitatelja, riječ je o…
Vijesti BiH

Poljoprivrednici odblokirali granični prijelaz u Orašju

1 Minute čitanja
Poljoprivrednici iz Posavskog kantona odlučili su u predvečerje 8. septembra okončali protestni skup nakon cjelodnevne blokade u kojoj su držali Granični prijelaz…
Vijesti BiH

UIO BiH oduzela brendiranu odjeću u iznosu većem od 200.000 KM

1 Minute čitanja
Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u Carinskoj ispostavi GP Bosanska Gradiška privremeno su oduzeli veću količinu neprijavljenog brendiranog tekstila u iznosu…