Unsko-Sanski kanton

Rekordna proizvodnja rasadnog materijala zadruge “Agrisan”

1 Minute čitanja
sanski most

Zemljoradnička zadruga “Agrisan” iz Sanskog Mosta proizvešće i plasirati ove godine na tržište rekordnih 120.000 sadnica različitih vrsta povrtarskih kultura.

Direktor ove zadruge Senad Hadžibajramović kaže kako je zbog globalnog rasta cijena osnovnog repromaterijala proizvodnja rasada značajno poskupjela i sada zahtijeva mnogo veća ulaganja.

U prvom redu to se odnosi na đubriva, čija se cijena utrostručila, zatim poskupjeli su energenti, a time i kompletna proizvodnja. Ipak, odlučni smo da kupcima ponudimo rasad po staroj cijeni, jer sada je više nego ikad jasno da se mora intenzivirati poljoprivredna proizvodnja, s obzirom na to da prognoze govore da trenutno stanje može dovesti do nestašice hrane na tržištu”, kaže Hadžibajramović.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Inače, ova zadruga je jedini registrovani i certificirani proizvođač rasada na području Unsko-sanskog kantona te na tom području distribuira kompletan proizvedeni asortiman.

Proizvodnja se odvija u modernom plasteničkom kompleksu koji se prostore na oko 3.000 metara kvadratnih i najveći je na području našeg kantona. Jedan dio proizvoda koristićemo za vlastite potrebe, a ostatak će biti namijenjen tržištu. Ono što karakteriše našu proizvodnju je primjena savremenih agrokulturnih tehnologija uz potpunu garanciju zdravstvene ispravnosti naših proizvoda”, rekao je Hadžibajramović.

Prema njegovim riječima, proizvodnja rasada se odvija u plastenicima u kojima je temperatura uvijek optimalna i u kojoj su uslovi uzgoja nadziru putem specijalnog softvera.

Istakao je kako su u toku protekle godine proizveli preko stotinu tona različitih vrsta povrća koje je distribuirano na tržište Sanskog Mosta i okolnih gradova.

Ova uspješna zadruga ima ugovore s nekolicinom trgovačkih lanaca u nekoliko gradova te na taj način uspijeva plasirati najveću količinu proizvoda, a već godinama su lideri u plasteničkoj proizvodnji u USK.

pn.ba

Vezane objave
Unsko-Sanski kanton

Na GP Izačić do daljnjeg će se saobraćati samo jednom trakom

1 Minute čitanja
Ovim putem obavještavamo javnost da je Granična policija BiH, 8. septemba 2023. godine, zaprimila informaciju od MUP-a Republike Hrvatske da će se…
Unsko-Sanski kantonKultura

Kladuško ljeto 2023

1 Minute čitanja
“Kladuško ljeto 2023” počinje u subotu, 15. jula i trajaće do 5. augusta kada će manifestaciju zaključiti Krajiški teferič. Obuhvatit će brojne…
Unsko-Sanski kanton

Elvedin Sedić (PoMak) novi gradonačelnika Bihaća

1 Minute čitanja
PoMak je proglasio pobjedu svog kandidata za gradonačelnika Bihaća Elvedina Sedića. Iz ove stranke je došao i prethodni gradonačelnik Šuhret Fazlić, koji…