Dijaspora

Beč bilježi ekonomski rast zahvaljujući intenzivnom zapošljavanju

1 Minute čitanja
bec

Austrijski institut za ekonomska istraživanja (Wifo) objavio je peti izvještaj o globalnoj konkurentnosti u kojem je poredio privredni rast 289 metropola.

Protekle dvije godine metropolitansko područje Beča se u međunarodnom poređenju nalazilo među regionima sa najvećim porastom broja stanovnika. Unatoč tome mnoge nezaposlene osobe su uspješno integrirane u sistem zapošljavanja.

Porast stanovništva nadmašio je ekonomski rast zbog čega od 2008. godine nije zabilježen veći stvarni ekonomski rast po glavi stanovnika. Istovremeno se poboljšao inovacioni potencijal kao i nove šanse za zaposlenje radno sposobnog stanovništva te austrijska prijestolnica zbog toga nije izgubila na konkurentnosti, procijenio je institut. Prema neto primanjima po glavi stanovnika metropola se 2018. godine nalazila na 12. mjestu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ekonomski rast iznad prosjeka i visoka dinamika zapošljavanja stvaraju bazu za dobra primanja, dobar životni standard i dobru ekonomsku konkurentsku poziciju. Naseljavanjem 225 inostranih kompanija Beč je ostvario drugi najbolji rezultat u novijoj prošllosti koji dokazuje da je i u kriznim godinama vrlo atraktivan za preduzeća“, naglašava Peter Hanke, član bečke vlade iz resora za finansije, privredu, rad, internacionalne odnose i javna preduzeća.

Ekonomija intenzivnog zapošljavanja stvara potencijal za tržište rada što Beč i razlikuje od ostalih gradova u Evropi. Izazovi s kojima se austrijska prijestolnica susreće su socijalna održivost i sistem zapošljavanja zbog čega će fokus u narednom periodu biti stavljen na aktivnosti za zaposlenje osoba sa srednje visokim kvalifikacijama kao i bolje šanse za obrazovno usavršavanje.

Jedan od ciljeva za postizanje potrebne transformacije ekonomije i društva biće povećanje efikasnosti u oblasti proizvodnje i mobilnosti. Pritom veliki potencijal za ekonomiju i zaposlenje predstavljalju inovativna rješenja za prevazilaženje klimatske krize.

pn.ba

Vezane objave
Dijaspora

Austrija: U Beču obilježen Dan Bošnjaka

1 Minute čitanja
U znak sjećanja na jedan od najznačajnijih događaja u novijoj historiji Bošnjaka, Bošnjačka nacionalna fondacija iz Austrije, upriličila je svečani program. Uz…
Dijaspora

Poskupljenja izazvala talas siromaštva u Austriji

1 Minute čitanja
Aktuelna kriza sa poskupljenjima izazvala je talas siromaštva u Austriji, upozorava Karitas.         Generalni sekretar Karitasa Austrija, Ana Par, kazala je…
Dijaspora

Saobraćajna nesreća u Austriji: Autobus pun putnika sletio s ceste

1 Minute čitanja
Saobraćajna nesreća u okrugu Liezen u kojoj je autobus u četvrtak navečer sletio s neasfaltiranog puta. Povrijeđena su 24 od 32 putnika,…