Turizam

Putovanje vozom na relaciji Sarajevo – Mostar uvršteno među 10 najljepših u Evropi

1 Minute čitanja
voz sarajevo mostar

Iako mala, naša je zemlja bogata otkrićima i prelijepim mjestima za ponuditi, što potvrđuju i svjetski mediji u kojima često osvanu neki od dobro čuvanih bh. bisera. Ovoga puta to je vožnja vozom na relaciji Sarajevo – Mostar, koja je proglašena za jedno od najljepših putovanja u Evropi.

Vožnja vozom je sama po sebi izvanredno iskustvo, a naročito za zaljubljenike ugodnih i brzih putovanja popraćenih lijepim prizorima.

Jedno od takvih definitivno pripada i našoj zemlji, pogotovo prilikom vožnje iz Sarajeva do Mostara gdje imate priliku pratiti smaragdnu ljepoticu Neretvu čije se prostranstvo prolama odmah u podnožju planina i razbijenih litica.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

U tome se složio i CNN koji je na nedavno objavljenom popisu “Najljepših evropskih putovanja vozom” uvrstio upravo ovu relaciju.

“Put između hirovite prijestolnice Bosne i njenog turističkog bisera, lijepog Mostara, dovoljno je upečatljiv, ali dvosatno putovanje vozom je sasvim drugi nivo” naveli su.

Mostar je već ranije uvrštavan među jedna od najljepših evropskih gradova prema CNN-u, a tom prilikom spominjali su njegovo glavno obilježje, odnosno Stari most, izgrađen od strane Osmanlija u 16. stoljeću, koji je, navode, jedan od najboljih primjera balkanske islamske arhitekture.

“Most je srušen u novembru 1993. od strane hrvatskih snaga tokom balkanskih ratova, a rekonstruiran je 2004. godine”, naveli su ispod i dodali kako je Mostar omiljena destinacija u našoj zemlji.

Talgo voz Sarajevo Mostar cijena

Brzi voz Talgo koji je prije par godina uspostavljen u našoj zemlji nudi dva termina putovanja iz Sarajeva prema Mostaru i obrnuto, a cijena od 11,90 KM za redovnu kartu te 8,60 KM za studentsku, prava je sitnica naspram iskustva u kojem ćete uživati prilikom ove vožnje.

Najljepše destinacije vozom po Evropi

Kao još neke od najljepših destinacija vozom po Evropi nabrojane su rute Derry-Coleraine u Irskoj, Firenca-Napulj u Italiji, Barcelona-Montserrat u Španiji, Semmering u Austriji, Bohinj u Sloveniji, Bergen u Norveškoj, Nica-Ventimiglia koja obuhvata Francusku, Monako i Italiju, West Highland u Škotskoj te Lidköping-Mariestad u Švedskoj.

klix

Vezane objave
Turizam

Kako doći na otok Brač

1 Minute čitanja
Evo nekoliko korisnih savjeta o putovanju na otok Brač u Hrvatskoj. Najlakši put do Brača ovisi o tome čime putujete i smjeru…
Turizam

Cazin: Najveći proizvođač meda

2 Minute čitanja
Na raskršću puteva koji vode od Bihaća prema Velikoj Kladuši, u srcu ponosne Krajine, smjestio se grad Cazin. Nekada je bio najnerazvijenija…
Unsko-Sanski kantonTurizam

Bihać:Trahanijada 2022

1 Minute čitanja
Turistička zajednica Grada Bihaća poziva sve građane i građanke, kao i posjetitelje, da nam se u nedjelju, 16.10.2022. pridruže na Gelenderima gdje…