Biznis

Prodaje se imovina SFRJ giganta: Mnogi su imali njihov proizvod

1 Minute čitanja
usisiviac sfrj

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika zakazala je prodaju pravnog lica “Sloboda aparati” iz Čačka.
Bivša fabrika bit će ponuđena 25. maja ove godine, po početnoj cijeni od 126,3 miliona dinara (oko milion eura), što je pola procijenjene vrijednosti.

Na prodaju je oglašena pokretna i nepokretna imovina, tj. 15 objekata u Čačku, oprema i zalihe na lokaciji Ljubić, kao i vozila i potraživanja po osnovu otkupa 16 stanova u društvenoj svojini.

Ovo je druga prodaja imovine ovog pravnog lica.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Prva je oglašena početkom 2021. godine. Tada je organizovan tender za prodaju imovine u selu Pridvorica, tj. građevinskog zemljišta na nešto manje od 5 hektara, devet zgrada, oprema i zalihe.

Tada je na prodaju oglašeno i 7 imovinskih cjelina, između ostalih i lokal u Novom Sadu, dvosoban stan u Čačku i vozila.

Fabrika “Sloboda Aparati” bankrotirala je prije 4 godine, u aprilu 2018. godine, rješenjem privrednog suda u Čačku.

Bankrot fabrike uređaja za domaćinstvo je proglašeno pošto u tom trenutku niko od ovlaštenih nije podnio prijedlog plana reorganizacije stečajnog dužnika. Proizvodnja u fabrici je zaustavljena još 2005. godine.

Decenijama unazad, maltene sva domaćinstva u bivšoj SFRJ su se koristila uređajima iz ove fabrike. Gotovo mitski status među narodom i dan danas uživa čuveni usisivač “Sloboda-Čačak” ne toliko zbog ljepote dizajna, i sigurno ne zbog buke koju je proizvodio, već zbog njegove izdržljivosti i dugotrajnosti.

Biznisinfo.ba

Vezane objave
Biznis

U BiH tokom 2021. najviše ulagali Švicarska, Turska i Njemačka

1 Minute čitanja
Vlada FBiH je usvojila informaciju Federalnog ministarstva trgovine o direktnim stranim ulaganjima u Federaciji BiH za 2021. godinu. U informaciji je navedeno…
Biznis

Njemačka kompanija investira 300 milijuna eura u vjetroenergiju u Glamoču i B. Grahovu

1 Minute čitanja
Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije (HBŽ) Ivan Vukadin i šef razvojnog projekta njemačke kompanije “wpd GmbH” Andreas Chollet potpisali su sporazum u kojem su regulirani okvirni uvjeti…
Biznis

Jedan od vodećih bh. privrednika sprema novu veliku investiciju

1 Minute čitanja
U Maglaju bi uskoro trebala krenuti izgradnja nove tvornice namještaja a iza projekta stoji Hajrudin Ahmetlić iz Tešnja.Ahmetlić je, inače, vlasnik kompanije Hifa Petrol,…