Biznis

Lidl odgodio otvaranje objekata u BiH

2 Minute čitanja
lidl bih

O dolasku kompanije Lidl u BIH govori se godinama, ali od trgovačkih centara za sada ništa. Javnost se s razlogom pita jesu li njemački investitori odustali od investiranja.

Upućeni tvrde da ništa nije stopirano, da su pripremne aktivnosti u toku, ali da dešavanja na globalnom tržištu, kao ni trenutna politička situacija u BiH, pogoduju odlaganju otvaranja maloprodajnih objekata.

U BiH još nisu otvorene maloprodaje, iako je kompanija, prema podacima iz njihovog registra, osnovana u aprilu prošle godine. Njemački investitori previše su ozbiljni da bi odustali od svoje namjere, tvrde upućeni.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

To potvrđuje i činjenica da je kapital Lidla u našoj državi povećan na nekoliko desetina miliona KM. Međutim, problem s kojim se, najprije, susreću su potragom za ogromnim zemljištem.

“Kada otvaraju Lidle, u pravilu, treba da bude otvoren centralni magacin koji zahtijeva 15 hektara zemlje I to je bio problem da se pronađe, a potom da se otvore maloprodajni objekti koji moraju biti na minimum 10 hiljada kvadrata ili jednom hektaru”, objašnjava Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

U potrazi u glavnom gradu BiH krenuli su prvo od Opštine Stari Grad, potvrdio je ranije prvi čovjek ove opštine.

Mi smo dobili tu informaciju, odnosno, zahtjev da primimo ljude ispred ministarstva privrede KS I sticajem okolnosti krenuli su od opštine Stari Grad pa dole, niz Miljacku”, naveo je tada Hadžibajrić.

No, prema posljednjim informacijama iz njegovog kabineta, ova lokacija je otpisana.

“Trgovački centar Lidl neće se graditi u Opštini Stari Grad, te opštinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić ne može govoriti o ovoj temi”, pojasnili su iz Opštine Stari Grad Sarajevo.

Spekulisalo se o nekoliko lokacija. Opština Novi Grad posljednja je u nizu o kojoj se trenutno nagađa, ali zvaničnu potvrdu nismo dobili. Osim lokacije, međutim, kamen spoticanja kompaniji u BiH su I k oomplikovana birokratija, te nestabilna politička situacija.

Mi bi morali raditi mnogo više na jednom smirivanju političkih tenzija I stvaranju ambijenta. To je da sve one koji žele da se izmjeste iz područja Rusije, da im pružimo mogućnost da dođu kod nas I otvore nova radna mjesta”, navodi Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Na upite iz Lidla nisu odgovorili. Nezvanično, kompanija trenutno ima četiri registrovane poslovnice u BiH, od čega dvije u Sarajevu, te po jednu u Banjaluci i Brčkom. Nedavno su zaposlili i prve radnike, te ih uputili na obuku u Srbiju I Hrvatsku.

Njemački investitor je, trenutno, i najveći u BiH. Ali, zbog nestabilne globalne situacije, te ekstremnog rasta cijena, investiranja u ovom trenutku nije pametno, kažu stručnjaci.

“Znamo da Lidl ima kao jedan od osnovnih recepata za uspjeh zagovara najniže cijene na tržištu. A u ovakvim uslovima, jako je teško garantovati ne samo niže, nego bilo kakve cijene. S druge strane, naravno da se I oni suočavaju s višim troškovima širom Evrope“, pojasnio je Igor Gavran, ekonomski analitičar.

Gotovo je izvjesno da u ovoj godini građani BiH neće kupovati u Lidlovim tržnim centrima. No, prema prognozama upućenih, to bi, možda mogli, naredne godine.

Biznisinfo.ba

Vezane objave
Biznis

U Bihaću otvorena treća dm prodavnica

2 Minute čitanja
Osluškujući potrebe i želje kupaca najveći drogerijski lanac u BiH dm otvorio je novu prodavnicu u Bihaću. Treća po redu dm prodavnica…
Biznis

Berza plemenitih metala

2 Minute čitanja
Berza plemenitih metala je globalna platforma na kojoj se trguje plemenitim metalima kao što su zlato, srebro i platina. Ovi metali imaju…
Biznis

Za kraj uspješne godine dm zaposlenike nagradio 13. platom

2 Minute čitanja
Opravdana titula Najpoželjnijeg poslodavca u BiH Sarajevo, 20.12.2022. – Njegovanje dobrog odnosa zaposlenika i poslodavca ključ je uspjeha dm drogerie markt, a…