Hrana

Povrće ne treba podgrijavati, ali ako morate onda to uradite na ovaj način

1 Minute čitanja
povrce 1

Najbolji način za ponovno zagrijavanje pečenog povrća je korištenje pećnice ili ponovno zagrijavanje na šporetu. Ako koristite pećnicu, raširite ga tako da ono zadrži sve svoje začine i sokove.

Povrće se može pripremati na mnogo načina, primjerice kuhati, pržiti, peći na roštilju i tako dalje. No podgrijavanje povrća je drugi par rukava i s tim treba biti oprezan.

Povrće možete podgrijati, ali pazite da ga ne zagrijavate previše. Naime, zagrijavanje povrća poput špinata, mrkve, repe ili celera može visoke nitrate u njima pretvoriti u toksine i uzrokovati više štete nego koristi. No ipak postoji nekoliko načina kako sigurno podgrijati povrće, ali ako je moguće, pokušajte to ne činiti.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Pečeno povrće

Najbolji način za ponovno zagrijavanje pečenog povrća je korištenje pećnice ili ponovno zagrijavanje na šporetu. Ako koristite pećnicu, poredajte povrće na pleh prekriven papirom za pečenje. Raširite povrće tako da ono zadrži svoje začine i sokove.

Prelijte povrće s malo maslinovog ulja da ostane vlažno i pecite ga oko četiri do pet minuta na temperaturi od 230°C. Ako za podgrijavanje povrća koristite šporet, postupak je sličan.

Povrće kuhano na pari

Povrće kuhano na pari možete podgrijati u mikrovalnoj pećnici za razliku od pečenog. Samo pazite da ne idete na temperaturu veću od 75°C.

Zamotajte povrće kuhano na pari u foliju kako hranjive tvari ne bi isparile, jednako kao i sok iz povrće. Povrće kuhano na pari brzo se zagrijava, stoga nije poželjno korištenje pećnice. Također, može lako izgorjeti i na kraju ćete ostati bez ručka.

Koliko puta možete podgrijati povrće?

Kao što je već rečeno, trebali biste izbjegavati podgrijavanje povrća, posebno određenog poput špinata. Stoga je najbolje samo jednom podgrijati povrće, ako baš morate.

Ako ne koristite sve pripremljeno povrće, jednostavno ponovno zagrijte dio koji koristite uz obrok, a ostatak iskoristite za kasnije. Povrće treba držati u frižideru do tri dana. Nemojte ih duže držati jer će početi pljesniviti.

klix

Vezane objave
Hrana

Ovo su najčešće greške: Tri razloga zašto se zimnica brže kvari

1 Minute čitanja
U većini domaćinstava već se uveliko priprema zimnica po dobro poznatoj recepturi, no ipak često se desi da se ona pokvari. Ovo…
Hrana

Salata sa povrćem i tjesteninom

1 Minute čitanja
Osvježavajuća salata sa povrćem i tjesteninom. Sastojci: (za 2 osobe) TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA – 100 g tjestenine, spiralne – sol…
Hrana

Savjeti: Hrana koju ne treba podgrijavati

2 Minute čitanja
Koja je to hrana koju ne treba podgrijavati i zašto je to tako saznajte u nastavku! Brojne obaveze i brz život razlog…