Zanimljivosti

Čisteći štalu pronašao slike koje vrijede milione dolara!

2 Minute čitanja
milion dolara

Automehaničar Jared Whipple iz Voterberija je još 2017. godine našao je dok je raščišćavao štalu pronašao slike – umjetnička djela, za koje je tek nekoliko godina kasnije saznao da sve zajedno vrijede milione dolara!

Džered Vipl iz Voterberija je još 2017. za dodatni honorar praznio kontejner s otpadom iz jedne štale koju je trebalo raskrčiti i naišao na njemu zanimljive predmete prekrivene prljavštinom, koje je zadržao.

U septembru 2017. godine, dok je štala u Watertown-u bila raščišćena za prodaju, izvođač je pronašao velika platna na kojima su bili naslikani dijelovi automobila. Prostor i njegov sadržaj su smatrani “napuštenim“, pa je pozvao svog prijatelja Džereda Vipla, automehaničara iz Waterbury grada, jer je mislio da bi mu se mogli svidjeti.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Sljedećeg dana, Vipl je otišao do kontejnera gdje je, kako je rekao, uzeo stotine umjetničkih djela umotanih u plastiku i prekrivenih prljavštinom.

Kasnije je otkrio da je umjetnost stvorio Frensis Hajns, umjetnik rođen u Vašingtonu, koji je živio u Konektikatu i Njujorku. Prema riječima kustosa umjetnosti, djela zajedno vrijede “milione“ dolara.

“Odmah sam počeo da istražujem“, rekao je Vipl, koji je proveo naredne četiri godine istražujući Hajnsa i kontaktirajući umjetnikove prijatelje i porodicu.

Sada je Vipl sarađivao sa Holisom Tagartom, koji ima galerije u Sautportu i Njujorku, da napravi veliku izložbu Hajnsovog rada.

Izložba će prikazati i ponuditi na prodaju 35 do 40 komada pronađene umjetnosti od 5. maja do 11. juna u galerijama Hollis Taggart Southport i Njujorku.

Kustos umjetnosti i istoričar Piter Hejstings Falk procjenjuje da se Hajnsove “umotane” prašnjave slike mogu prodati za oko 22.000 dolara, a njegovi crteži za oko 4.500 dolara — što bi učinilo da kolekcija koju je otkrio Vipl vrijedi milione dolara ako se proda u cjelini prenosi ctinsider.

Vipl nije otkrio koliko je tačno komada izvukao iz smeća, ali je rekao da ima nekih koje neće prodati.

Kada je Vipl prvobitno pronašao komade, njegova prva misao bila je da ih okači u svom zatvorenom skejtbord parku u Voterberiju pod nazivom “Skladište“ za Noć veštica.

Ali nakon što je saznao za umjetnika koji stoji iza kolekcije, koja je uključivala slike, skulpture i male crteže, promijenio je mišljenje i počeo je da kontaktira ljude iz svijeta umjetnosti.

“Uvijek sam bio mehaničar i poznat sam u svijetu skejtborda, ali ne i u svijetu umjetnosti. Tako da je pokušaj da natjerate ljude da čak i otvore vaše imejlove i shvate vas ozbiljno bio ogroman izazov“, rekao je Vipl.

Prije nekoliko mjeseci, Vipl je odlučio da proda neke od umjetničkih djela koje je pronašao sa namjerom da Hajnsovo ime bude prepoznato u svijetu umjetnosti.

Frensis Hajns je umro 2016. u 96. godini i ima dva živa sina koji žive u Njujorku i na Floridi.

Zanimljivostidana.com

Vezane objave
Zanimljivosti

Najskuplja kafa na svijetu

2 Minute čitanja
Kafa je jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu, s milionima ljudi koji se oslanjaju na nju u svakodnevnom unosu kofeina. Dok se…
Zanimljivosti

Najduža riječ na njemačkom

1 Minute čitanja
Nemački je poznat po tome što ima neke od najdužih i najsloženijih reči na svetu. Jedna od najdužih riječi na njemačkom jeziku…
Zanimljivosti

Najduža rijeka na svijetu

5 Minute čitanja
Rijeka Nil je široko priznata kao najduža rijeka na svijetu, proteže se preko 4000 milja kroz 11 zemalja u Africi. Nil je…