Vijesti BiH

Poslodavci dužni omogućiti odsustvo do četiri radna dana zbog zadovoljavanja vjerskih potreba

1 Minute čitanja
neradni dani

Građani Federacije Bosne i Hercegovine, koji ovog 2. maja slave vjerski praznik Bajram, prema Zakonu o radu, slobodan dan za vjerske potrebe mogu koristiti bilo koji dan u godini, bez obzira da li se taj dan poklapa sa državnim praznicima, pojašnjeno je Feni iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike ističe da je Zakonom o radu propisano da je poslodavac dužan omogućiti radniku odsustvo do četiri radna dana u kalendarskoj godini, zbog zadovoljavanja njegovih vjerskih, odnosno tradicionalnih potreba, s tim da se odsustvo od dva dana koristi uz naknadu plaće – plaćeno odsustvo.

– S obzirom da je pravo na korištenje pomenutog odsustva utvrđeno u svrhu zadovoljavanja vjerskih, odnosno tradicijskih potreba radnika, mišljenja smo da se može koristiti u onom periodu kada se u skladu sa vjerskim propisima, odnosno običajima i tradicijom, obilježavaju vjerski praznici, kao i drugi kulturno-tradicionalni događaji – kazali su iz Ministarstva.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ističu da je Zakonom o praznicima određeno da je Prvi maj međunarodni praznik rada i da se obilježava dva dana, ali ukoliko jedan od dana u koje se slavi Prvi maj pada u nedjelju, praznikom se smatra prvim naredni dan poslije ta dva dana.

– S obzirom da 1. maja ove godine pada u nedjelju, da će neradni dani u Federaciji Bosne i Hercegovine biti nedjeljom 1. maja, ponedjeljak 2. maja i utorak 3. maja 2022. godine – kazali su iz Ministarstva za Fenu.

(Fena)

Vezane objave
Vijesti BiH

Opći izbori 2022 uživo - TV Centralne izborne komisije BiH

1 Minute čitanja
Prvi put u našoj historiji na dan Općih izbora u BiH, u nedjelju 02. oktobra biće aktiviran TV kanal Centralne izborne komisije…
Vijesti BiH

Julius Meinl: Prvog oktobra besplatna šoljica vrhunske kafe i cijelo stablo u njoj

1 Minute čitanja
Ovo je kampanja Julius Meinla, brenda koji na ovaj način na odabranim lokacijama nudi besplatnu kafu, istovremeno provodeći misiju za zaštitu planete…
Vijesti BiH

Crveni križ, policija i INZ zajedno rade na povećanju sigurnosti u školama

2 Minute čitanja
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica inicirao je održavanje stručnog skupa na temu “Povećanje sigurnosti u školama” u okviru kojeg su…