Vijesti BiH

Šef Uprave Konzuma i Mercatora najavio moguće otkaze i zatvaranje nekih objekata

1 Minute čitanja
catora i konzuma

Nihad Imširović, predsjednik Uprave Konzuma i Mercatora BiH, kazao je danas na press-konferenciji Udruženja poslodavaca FBiH da će ove komapnije krenuti o davanje otkaza ukoliko se ne stavi van snage odluka o povećanju komunalnih taksi.

Naime, općinska vijeća u Sarajevu su usvojila odluke po kojima se povećava cijena komunalnih taksi prije svega za isticanje firme.

“Pogođeni ste više ako imate više poslovnih jedinica. Mi smo jedna od firmi koja ima značajnu disperziju poslovnih jedinica u općinama i Kantonu Sarajevo.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Za nas to znači 938 posto povećanje, odnosno 19.790 KM smo plaćali prošle godine, a ove bi trebali 185.700 KM.

Na osnovu ovog broja znate koje je to opterećenje. Plus povećanje cijena struje i dizanje mininalne plate to je još jedan udar, koji teško da u uslovima ograničenih marži u trogovini i konstatno povećanje ulaznih imputa, neko može izdržati. Bit će neizvjesno održati poslovanje ali i broj uposlenih na istom nivou”, rekao je Imširović.

On je istakao da je teško sad procijeniti koliko bi otkaza moglo biti ako se ove odluke ne stave van snage.

“Ali neki objekti koji su bili na granici rentabilnosti ići će u proces zatvaranja i otpuštanja randika”, naveo je on

Rekao je da Konzum i Mercator zapošljavaju 3.030 zaposlenika.

“Nažalost, ne zaslugama menadžmenta, morat ćemo neke objekte zatvoriti i optmizirati broj uposlenih”, rekao je.

Na kraju je kazao da će ovom odlukom općinskih vijeća najviše biti pogođeni sektori ugostiteljstva i trgovine jer imaju najviše poslovnih jedinica.

raport.ba

Vezane objave
Vijesti BiH

Obavijest o početku isplate dječjeg dodatka

2 Minute čitanja
Federalno ministarstvo rada i socijalne politike povodom upita velikog broja građana o početku isplate dječjeg dodatka po osnovu Zakona o materijalnoj podršci…
Vijesti BiH

Upozorenje: Vrlo obilne oborine, vjetar i snijeg

3 Minute čitanja
Lokalnim vlastima u RS-u naređeno da preduzmu sve preventivne radnje zbog najave obilnih padavina od 16.01. do 20.01.2023.. Predsjednik Vlade Republike Srpske…
Vijesti BiH

Ako putujete izvan BiH, oprez: Na ovom graničnom prijelazu se čeka i po pet sati

1 Minute čitanja
Sudeći prema kamerama Hrvatskih autocesta, na graničnim prijelazima između Hrvatske i Bosne i Hercegovine nastavljaju se velike gužve. Duga su zadržavanja na…