Vijesti BiH

Šef Uprave Konzuma i Mercatora najavio moguće otkaze i zatvaranje nekih objekata

1 Minute čitanja
catora i konzuma

Nihad Imširović, predsjednik Uprave Konzuma i Mercatora BiH, kazao je danas na press-konferenciji Udruženja poslodavaca FBiH da će ove komapnije krenuti o davanje otkaza ukoliko se ne stavi van snage odluka o povećanju komunalnih taksi.

Naime, općinska vijeća u Sarajevu su usvojila odluke po kojima se povećava cijena komunalnih taksi prije svega za isticanje firme.

“Pogođeni ste više ako imate više poslovnih jedinica. Mi smo jedna od firmi koja ima značajnu disperziju poslovnih jedinica u općinama i Kantonu Sarajevo.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Za nas to znači 938 posto povećanje, odnosno 19.790 KM smo plaćali prošle godine, a ove bi trebali 185.700 KM.

Na osnovu ovog broja znate koje je to opterećenje. Plus povećanje cijena struje i dizanje mininalne plate to je još jedan udar, koji teško da u uslovima ograničenih marži u trogovini i konstatno povećanje ulaznih imputa, neko može izdržati. Bit će neizvjesno održati poslovanje ali i broj uposlenih na istom nivou”, rekao je Imširović.

On je istakao da je teško sad procijeniti koliko bi otkaza moglo biti ako se ove odluke ne stave van snage.

“Ali neki objekti koji su bili na granici rentabilnosti ići će u proces zatvaranja i otpuštanja randika”, naveo je on

Rekao je da Konzum i Mercator zapošljavaju 3.030 zaposlenika.

“Nažalost, ne zaslugama menadžmenta, morat ćemo neke objekte zatvoriti i optmizirati broj uposlenih”, rekao je.

Na kraju je kazao da će ovom odlukom općinskih vijeća najviše biti pogođeni sektori ugostiteljstva i trgovine jer imaju najviše poslovnih jedinica.

raport.ba

Vezane objave
Vijesti BiH

Na ovim graničnim prijelazima je danas pojačan promet vozila

1 Minute čitanja
Na graničnim prelazima Gp Maljevac Velika Kladuša i GP Bosanska Gradiška pojačan je promet putničkih vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine….
Vijesti BiH

Haos na graničnom prelazu!

1 Minute čitanja
Zbog niske temperature upozoravamo na mjestimičnu poledicu na dionicama u višim planinskim predjelima, na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima, javljaju iz BIHAMK-a….
Vijesti BiH

Građani na udaru: Cijene sve veće,gramaža sve manja...

1 Minute čitanja
Dok su cijene sve veće, posebice hrane i osnovnih namirnica, gramaža proizvoda se smanjuje. Primijetili su to i građani već odavno, dok…