Zanimljivosti

Pilot u toku leta prešao u drugi avion i uspješno ga prizemljio

2 Minute čitanja
pilot u toku leta presao u drugi avion

Američki padobranac i pilot Luke Aikins postao je prva osoba koja je uspjela uzletjeti jednim, a sletjeti drugim avionom.

Njegovom kolegi Andyju Farringtonu isti poduhvat nije pošao za rukom, pa se sigurno spustio padobranom.

Luke Aikins i Andy Farrington jučer su u pustinji pored gradića Eloy u Arizoni (SAD) pokušali izvesti prvu zamjenu aviona u toku leta.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Sa dva aviona Cessna 182 popeli su se na visinu od 4.000 metara, usmjerili ih u sinhronizovano poniranje prema tlu i isključili motore.

Potom su obojica istovremeno skočili s ciljem da pređu u suprotne letjelice, preuzmu kontrolu nad njima i sigurno ih prizemlje.

Aikins je uspješno prešao iz jednog aviona u drugi i prizemljio ga, a njegovom su podvigu u direktnom prijenosu svjedočili gledaoci iz cijelog svijeta.

– Dokazali smo da je moguće, pomjerili smo granicu. Iskočio sam iz jednog aviona, uskočio u drugi, sletjeli smo. Ja sam sigurno sletio, Andy je sigurno sletio padobranom, sve naše sigurnosne procedure su funkcionisale – izjavio je Aikins.

Farrington nije bio u poziciji da uđe u avion kojem se približavao, jer je letjelica počela spiralno padati. Stoga je odlučio da aktivira padobran i sigurno se spusti na tlo.

– Sve brojke su se poklapale, sve je trebalo biti uredu. Iz nekog razloga, nije bilo tako. Ali obojica smo zdravi i čitavi, svi su na sigurnom, a to je najvažnije – rekao je on.

U avionu u koji je trebao ući aktiviran je sigurnosni mehanizam i otvorio se padobran, ali je letjelica pri slijetanju oštećena.

Nijedan od pilota, niti bilo ko drugi, nije povrijeđen.

Aikins i Farrington su dvojica najiskusnijih padobranaca i pilota u timu Red Bull Air Force. Aikins je priznati padobranac sa više od 21.000 skokova, pilot komercijalnih aviona i helikoptera, inovator i trener, a bio je i stručni konsultant na legendarnoj misiji Red Bull Stratos 2012. godine.

Farrington je doslovno rođen za let: odrastao je u porodici padobranaca, a njegova majka Jessie, izvela je oko 100 skokova s Andyjem u stomaku. Prvi tandem skok izveo je u dobi od 12 godina, sam je počeo skakati sa 16, i od tada je sakupio više od 27.000 skokova, 1.000 BASE skokova i 6.000 sati kao pilot.

Snimak cijelog poduhvata može se pogledati na Red Bull TV.

https://www.instagram.com/redbull/?utm_source=ig_embed&ig_rid=ae5a2337-4197-4320-99d0-6e76c53004d2

Vezane objave
Zanimljivosti

Najskuplja kafa na svijetu

2 Minute čitanja
Kafa je jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu, s milionima ljudi koji se oslanjaju na nju u svakodnevnom unosu kofeina. Dok se…
Zanimljivosti

Najduža riječ na njemačkom

1 Minute čitanja
Nemački je poznat po tome što ima neke od najdužih i najsloženijih reči na svetu. Jedna od najdužih riječi na njemačkom jeziku…
Zanimljivosti

Najduža rijeka na svijetu

5 Minute čitanja
Rijeka Nil je široko priznata kao najduža rijeka na svijetu, proteže se preko 4000 milja kroz 11 zemalja u Africi. Nil je…