Dijaspora

Nizozemska daje punu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH

1 Minute čitanja
bakir izetbegovic

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović održao je danas online sastanak sa predsjednicom Predstavničkog doma Parlamenta Kraljevine Nizozemske Verom Bergkamp i predsjednicom Komiteta za vanjske poslove Predstavničkog doma Attjom Kuiken.

Predsjednica Predstavničkog doma Bergkamp i predsjednica Komiteta za vanjske poslove Kuiken istaknule su punu podršku Nizozemske teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, te njenom euroatlantskom putu.

U tom kontekstu su podsjetile da je Parlament Nizozemske u novembru prošle godine usvojio inicijativu u kojoj se od Vlade traži da od partnera u Evropskoj uniji traže sankcije protiv odgovornih za napad na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine i za negiranje genocida u Srebrenici.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Izetbegović se zahvalio sagovornicama na interesovanju Nizozemske za dešavanjima u Bosni i Hercegovini, te na jasnom stavu po pitanju potrebe rješavanja uzroka aktuelne krize. Od Nizozemske je zatražio snažniju podršku intenziviranju puta Bosne i Hercegovine ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u.

Posebna pažnja posvećena je invaziji Rusije na Ukrajinu, te njenim mogućim implikacijama na Bosnu i Hercegovinu i Evropsku uniju. Zajednički je istaknuta važnost jedinstvenog odgovora na novu krizu i preveniranja dalje destabilizacije prilika, naročito na prostoru Zapadnog Balkana.

Za kraj marta je najavljena posjeta članova Komiteta za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamenta Nizozemske Bosni i Hercegovini, navodi se u saopćenju iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Bakira Izetbegovića.

faktor.ba

Vezane objave
Dijaspora

Kako izbjeći dugo čekanje na granici

3 Minute čitanja
Prelazak međunarodnih granica može biti dugotrajan proces, pogotovo ako putujete cestom. Posebno su poznati dugi sati čekanja na granici između Bosne i…
Dijaspora

Praznici u Njemačkoj 2023

1 Minute čitanja
Njemačka je poznata po svom bogatom kulturnom naslijeđu i širokom spektru svečanosti i praznika koji odražavaju običaje i tradiciju zemlje. Od vjerskih…
Dijaspora

Lufthansa oglasila da zapošljava 20.000 novih radnika

1 Minute čitanja
Njemački prevoznik Lufthansa nakon oporavka tržišta od pandemije koronavirusa planira zapošljavanje 20.000 radnika, objavila je kompanija u ponedjeljak. – Planiramo otvoriti novih…