Dijaspora

Nizozemska daje punu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH

1 Minute čitanja
bakir izetbegovic

naša stranka usk kandidati

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović održao je danas online sastanak sa predsjednicom Predstavničkog doma Parlamenta Kraljevine Nizozemske Verom Bergkamp i predsjednicom Komiteta za vanjske poslove Predstavničkog doma Attjom Kuiken.

Predsjednica Predstavničkog doma Bergkamp i predsjednica Komiteta za vanjske poslove Kuiken istaknule su punu podršku Nizozemske teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, te njenom euroatlantskom putu.

U tom kontekstu su podsjetile da je Parlament Nizozemske u novembru prošle godine usvojio inicijativu u kojoj se od Vlade traži da od partnera u Evropskoj uniji traže sankcije protiv odgovornih za napad na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine i za negiranje genocida u Srebrenici.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Izetbegović se zahvalio sagovornicama na interesovanju Nizozemske za dešavanjima u Bosni i Hercegovini, te na jasnom stavu po pitanju potrebe rješavanja uzroka aktuelne krize. Od Nizozemske je zatražio snažniju podršku intenziviranju puta Bosne i Hercegovine ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u.

Posebna pažnja posvećena je invaziji Rusije na Ukrajinu, te njenim mogućim implikacijama na Bosnu i Hercegovinu i Evropsku uniju. Zajednički je istaknuta važnost jedinstvenog odgovora na novu krizu i preveniranja dalje destabilizacije prilika, naročito na prostoru Zapadnog Balkana.

Za kraj marta je najavljena posjeta članova Komiteta za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamenta Nizozemske Bosni i Hercegovini, navodi se u saopćenju iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Bakira Izetbegovića.

faktor.ba

Vezane objave
Dijaspora

Saobraćajna nesreća u Austriji: Autobus pun putnika sletio s ceste

1 Minute čitanja
Saobraćajna nesreća u okrugu Liezen u kojoj je autobus u četvrtak navečer sletio s neasfaltiranog puta. Povrijeđena su 24 od 32 putnika,…
Dijaspora

Preminuo SPD-a zastupnik u Bundestagu

1 Minute čitanja
Njemački političar Rajner Johanes Keler (Rainer Johannes Keller) (SPD), iz Vezela (Wesela) u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i zastupnik u Bundestagu, iznenada je preminuo jučer u…
Dijaspora

Najjača ekonomija EU-a pred recesijom: Kada se njemačka privreda prehladi, BiH dobije temperaturu

1 Minute čitanja
Njemačka, najjača ekonomija Evropske unije i najveći vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine, nalazi se pred recesijom, što će imati dalekosežne posljedice za…