Vijesti BiH

Korupcija duboko ukorijenjena u bh. porodilištima- Koliko novca spremiti u kovertu

3 Minute čitanja
porodiliste

Korupcija i neadekvatni uslovi u porodilištima teme su kojima se bavi sve više nevladinih organizacija u BiH.

Oko 50 posto poroda u BiH uključivalo je korupciju koja se sastojala od davanja novca ili skupocjenih poklona medicinskom osoblju, pokazalo je istraživanje koje je prošle godine objavilo udruženje Baby Steps iz Sarajeva.

Iako mlado udruženje, nastalo 2017. godine, odlučni su u svojoj borbi da smanje korupciju i poboljšaju uslove u porodilištima širom BiH, piše Diskriminacija.ba.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“Porodilja je korisnica i ona je ta koja treba da izađe zadovoljna iz porodilišta. Imamo jako loše uslove, jako veliko nezadovoljstvo, imamo puno kršenja prava porodilja, imamo bukvalno nasilje u porodilištima gdje zaista nekada ne mogu ni da prenesem sve te riječi koje su rečene porodiljama jer me stid izgovoriti ih”, kaže Amila Tatarević, predsjednica udruženja.

U bolničkim čekaonicama, česta je tema koliko novca “spremiti u kovertu”. Time se stvara velika nejednakost i diskriminacija među porodiljima, i plaća se usluga koja je već plaćena kroz sistem zdravstvenog osiguranja, objašnjava Tataravić.

Statistički podaci do kojih je ovo udruženje došlo pokazuju da vrijednost koverte ili skupocjenog poklona koji se daje medicinskom osoblju u porodilištima iznosi prosječno oko 140 KM. Uzimajući u obzir da u BiH imamo oko 30.000 poroda godišnje, a da polovina poroda uključuje i koruptivne radnje, dolazi se do zaključka da na ovo krivično djelo odlaze ogromne količine novca.

“Mi smo obračunavajući te podatke došli do frapantnog podatka da se preko dva miliona godišnje daje u vidu koverata u porodilištima u BiH.”

YouTube video

Na početku projekta “Borba protiv korupcije u porodilištima”, iz udruženja su poslali dopise ustanovama i resornim ministarstvima s upitom o antikoruptivnim radnjama koje poduzimaju, te da li bilježe prijave korupcije.

“Veliki broj njih se apsolutno oglušio na naše zahtjeve bez obzira što smo se pozvali na Zakon o slobodi pristupa informacijama, što je njima obaveza bila da nam odgovore, oni nam nikakve odgovore nisu dostavili, čak ni nakon urgencija.”

Ipak, saradnja je do sada dogovorena sa dva porodilišta – u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo i sa porodilištem Kliničkog univerzitetskog centra u Banjaluci. Prva aktivnost koju su iz Baby Steps predložili porodilištima je uvođenje elektronske prijave korupcije.

“Jer neka će vam porodilišta reći mi imamo sistem prijave korupcije u vidu nekih sandučića koji stoje u porodilištu. Koja će to porodilja sa novorođenčetom hodati po hodnicima i tražiti da ubaci u sanduče neki listić koji će popunjavati pred prisutnim doktorima i medicinskim osobljem?”

Akcije prikupljanja higijenskih sredstava, paneli i marševi

Nekoliko nevladinih organizacija odlučilo je tematski ovogodišnji Dan žena posvetiti upravo temi sigurnog porođaja. Kako bi saznali više o iskustvima porodilja širom BiH, aktivisti i aktivistice kreirali su upitnik za žene koje su se porodile u nekoj od bh. zdravstvenih ustanova. Svoje odgovore je poslalo preko 400 žena.

“Ima jako mali broj, procenat pozitivnih iskustava i nama je drago da postoje žene koje su doživjele normalno iskustvo poroda, dok, s druge strane imamo katastrofalne… Mi smo plakali dok smo čitali neke ispovijesti žena u kojima one govore da poslije takvog iskustva više ne žele uopšte da rađaju, da nisu sigurne da li žele da se porode”, kaže Milica Pralica, aktivistica udruženja Oštra Nula.

Tema ovogodišnjeg banjalučkog i tuzlanskog Osmomartovskog marša je upravo siguran porođaj.

“Ovogodišnjim maršem želimo da ukažemo na nasilje koje žene doživljavaju tokom trudnoće, pri samom porodu ali i nakon poroda. Veliki je broj žena koje su sa nama podijelile svoja iskustva iz porodilišta širom BiH, a mnoge od njih su doživljavale različite vrste diskriminacije i nasilja u medicinskim ustanovama, od strane zdravstvenog osoblja, te je porođaj za njih bio traumatično iskustvo”, navode partnerske organizacije među kojima su i Centar za mlade Kvart, Tuzlanski Otvoreni Centar, Mreža za izgradnju mira.

U Banjoj Luci je sinoć održana i regionalna panel diskusija “Siguran prođaj je političko pitanje” koji se bavio temom nasilja na porodu i traumatičnim iskustvima žena.

U toku je i akcija prikupljanja higijenskih sredstava (sapun ulošci, vlažne maramice sredstva za dezinfekciju i slično) za porodilje na UKC Banjaluka. Građani i građanke svoje donacije mogu ostaviti radnim danima u periodu od 10.00 do 16.00 sati u kancelariji Oštre Nule, u Ulici Petra Kočića 3.

Više informacija o načinu prijave korupcije u porodilištima možete pronaći ovdje.

klix

Vezane objave
Vijesti BiH

Danas zatvoren granični prelaz Gradina

1 Minute čitanja
Na nekoliko graničnih prelaza, jutros su uočena duga zadržavanja na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Kako BIHAMK navodi, radi se o prelazima…
Vijesti BiH

Velike gužve na granicama, na ovim graničnim prijelazima se najviše čeka

1 Minute čitanja
Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prijelazima Gradina i GP Bosanska Gradiška, dok je na graničnim prijelazima: GP Izačić, GP…
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…