Vijesti BiH

Saudijski fond u BiH financira projekte vrijedne 133 milijuna dolara

1 Minute čitanja
vjekoslav bevanda

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas generalnog direktora Odjela za zajmove Saudijskog fonda za razvoj Abdullaha Arlomeihoma i direktora operacija za Europu i Latinsku Ameriku Bandara Alharbija.
Na sastanku se govorilo o realizaciji projekata u BiH koje je financijski pomogla Saudijska Arabija putem ovog fonda. Predstavnici Saudijskog fonda istaknuli su da u BiH financiraju projekte vrijedne 133 milijuna USD, a grant sredstva iznose oko 52 milijuna USD.

Tijekom sastanka istaknut je problem nemogućnosti implementacije Memoranduma o razumijevanju između Kraljevine Saudijske Arabije i BiH za izgradnju i opremanje Istraživačkog instituta Kralj Salman Bin Abdulazis na Univerzitetu – Sarajevska škola za znanost i tehnologiju.
Ministar Bevanda sugovornike je podsjetio da ovaj memorandum nije dobio potporu 2017. godine u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH čime nije bilo moguće okončati proces ratifikacije kako je to zakonom predviđeno te da su razlozi zastoja izvan nadležnosti Ministarstva financija i trezora BiH.
Suradnja između BiH i Saudijskog fonda započela je još 1999. godine a projekti su bili usmjereni na sektor prometa i izgradnju cestovnih  komunikacija, izgradnju infrastrukture u nekoliko gradova u BiH, izgradnju i opremanje bolnica, stambenih jedinica  za izbjegle i raseljene osobe, a financiran je i gospodarski  oporavak i sektor obrazovanja.
Također, sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između BIH i Saudijske Arabije ratificiran je 2007. godine i neometano se primjenjuje.

Vezane objave
Vijesti BiH

Poljoprivrednici odblokirali granični prijelaz u Orašju

1 Minute čitanja
Poljoprivrednici iz Posavskog kantona odlučili su u predvečerje 8. septembra okončali protestni skup nakon cjelodnevne blokade u kojoj su držali Granični prijelaz…
Vijesti BiH

UIO BiH oduzela brendiranu odjeću u iznosu većem od 200.000 KM

1 Minute čitanja
Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u Carinskoj ispostavi GP Bosanska Gradiška privremeno su oduzeli veću količinu neprijavljenog brendiranog tekstila u iznosu…
Vijesti BiH

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG NAPADA NA POLICAJCA GRANIČNE POLICIJE BiH

1 Minute čitanja
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv: Ajdina Mujkića, rođenog 1999. godine u…