Ljepota i Zdravlje

Ne može se kafa piti uvijek, tvrde stručnjaci: Izbjegavajte je u toku ova dva sata

1 Minute čitanja
kafa 1

Kafa  je omiljeni napitak za razbuđivanje, ali ako ga pijete u određeno vrijeme dana ne samo što vas kafa  neće razgraditi  već može i loše djeluje na organizam.

Kafa je jedan od najpopularnijih napitaka širom svijeta, a obično se  pije u jutarnjim satima .

Većina zaposlenih ljudi koriste kofein za brzo razbuđivanje. Ali stručnjaci ističu da konzumiranje ovog napitka ujutru može da  ima više štete  nego koristi.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

S obzirom na to da kofein  pojačava pažnju i budnost , on ujedno povećava količinu hormona stresa (kortizola) u tijelu.

Ipak, problem je u tome što nivo kortizola raste kada se probudimo, pa ako pijete kafu vi dodatno povećavate lučenje ovog hormona. Samim tim, ako pijete kafu dva sata nakon buđenja, možete da potaknete tijelo da postane imuno na kofein.

Zbog toga bi trebalo da kafu pijete između 9.30 i 11.30, jer je u ovom periodu nivo kortizola nešto niži.

“Vaš nivo kortizola je najviši između pola sata i dva sata nakon buđenja. Tada je loše piti kafu jer kofein oponaša odgovor na stres i izaziva da kortizol još više skoči.” objasnila je nutricionista  Sara Bruer.

Kada je riječ o večernjim satima, preporuka stručnjaka je da ne pijete kafu poslije 17.30 sati da biste izbjegli probleme s nesanicom, piše  Espreso .

Vezane objave
Ljepota i Zdravlje

Čudotvorni napitak za čišćenje pluća: Smiruje pušački kašalj i izbacuje sekret iz bronhija

1 Minute čitanja
Ovaj prirodni lijek pomaže da se izbaci sluz te da olakšava čišćenje bronhija. Posebno je djelotvoran kod pušačkog kašlja, a pravi se…
Ljepota i Zdravlje

Četiri razloga zbog kojih je dobro jesti grožđe svaki dan

2 Minute čitanja
Ako ste u nedoumici koja namirnica bi mogla da pomogne da sačuvate zdravlje dva najvažnija organa: mozga i srca – jedite grožđe…
Ljepota i Zdravlje

Pet načina da spustite krvni pritisak bez lijekova

1 Minute čitanja
Hipertenzija je ozbiljno i opasno stanje koje može imati fatalne posljedice ako se ne liječi na vrijeme. Ovih 5 načina snižava krvni…