Kukuruzna krupica ili palenta, pura, žganci, cicvara, proja, kačamak, kako god je nazivali, od davnina je bio neizostavan obrok brojnih porodica na ovim područjima.
Služila se kao doručak, večera, ali i kao prilog glavnom jelu za ručak i smatrala se brzim i zdravim obrokom. Tome u prilog ide i uzrečica koju mnogi danas znaju: ”Moraš jesti još mnogo žganaca da narasteš…”
Omiljeni obrok naših baka lako se priprema i uz dodatak domaćeg jogurta, vrhnja, svježeg sira, jaja, može od “sirotinjskog jela” u tren oka postati prava gurmanska poslastica.
Osim zbog okusa i jednostavnih priprema u samo nekoliko minuta, kukuruzna krupica danas bi se trebala naći na meni mnogo češće. Riječ je o namirnici koja ne sadrži gluten i niskokaloričnu pa je odličan izbor za one koji imaju problema s probavom, ali i za djecu.
bhdoktor.ba