HranaLjepota i Zdravlje

Svi smo jeli kao djeca, ali žalit ćete ako ovo niste prije znali

1 Minute čitanja
pura

Kukuruzna krupica ili palenta, pura, žganci, cicvara, proja, kačamak, kako god je nazivali, od davnina je bio neizostavan obrok brojnih porodica na ovim područjima.

Služila se kao doručak, večera, ali i kao prilog glavnom jelu za ručak i smatrala se brzim i zdravim obrokom. Tome u prilog ide i uzrečica koju mnogi danas znaju: ”Moraš jesti još mnogo žganaca da narasteš…”

Omiljeni obrok naših baka lako se priprema i uz dodatak domaćeg jogurta, vrhnja, svježeg sira, jaja, može od “sirotinjskog jela” u tren oka postati prava gurmanska poslastica.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Osim zbog okusa i jednostavnih priprema u samo nekoliko minuta, kukuruzna krupica danas bi se trebala naći na meni mnogo češće. Riječ je o namirnici koja ne sadrži gluten i niskokaloričnu pa je odličan izbor za one koji imaju problema s probavom, ali i za djecu.

bhdoktor.ba

Vezane objave
Ljepota i Zdravlje

Čudotvorni napitak za čišćenje pluća: Smiruje pušački kašalj i izbacuje sekret iz bronhija

1 Minute čitanja
Ovaj prirodni lijek pomaže da se izbaci sluz te da olakšava čišćenje bronhija. Posebno je djelotvoran kod pušačkog kašlja, a pravi se…
Ljepota i Zdravlje

Četiri razloga zbog kojih je dobro jesti grožđe svaki dan

2 Minute čitanja
Ako ste u nedoumici koja namirnica bi mogla da pomogne da sačuvate zdravlje dva najvažnija organa: mozga i srca – jedite grožđe…
Hrana

Ovo su najčešće greške: Tri razloga zašto se zimnica brže kvari

1 Minute čitanja
U većini domaćinstava već se uveliko priprema zimnica po dobro poznatoj recepturi, no ipak često se desi da se ona pokvari. Ovo…