HranaLjepota i Zdravlje

Svi smo jeli kao djeca, ali žalit ćete ako ovo niste prije znali

1 Minute čitanja
pura

naša stranka usk kandidati

Kukuruzna krupica ili palenta, pura, žganci, cicvara, proja, kačamak, kako god je nazivali, od davnina je bio neizostavan obrok brojnih porodica na ovim područjima.

Služila se kao doručak, večera, ali i kao prilog glavnom jelu za ručak i smatrala se brzim i zdravim obrokom. Tome u prilog ide i uzrečica koju mnogi danas znaju: ”Moraš jesti još mnogo žganaca da narasteš…”

Omiljeni obrok naših baka lako se priprema i uz dodatak domaćeg jogurta, vrhnja, svježeg sira, jaja, može od “sirotinjskog jela” u tren oka postati prava gurmanska poslastica.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Osim zbog okusa i jednostavnih priprema u samo nekoliko minuta, kukuruzna krupica danas bi se trebala naći na meni mnogo češće. Riječ je o namirnici koja ne sadrži gluten i niskokaloričnu pa je odličan izbor za one koji imaju problema s probavom, ali i za djecu.

bhdoktor.ba

Vezane objave
Ljepota i Zdravlje

Četiri razloga zbog kojih je dobro jesti grožđe svaki dan

2 Minute čitanja
Ako ste u nedoumici koja namirnica bi mogla da pomogne da sačuvate zdravlje dva najvažnija organa: mozga i srca – jedite grožđe…
Hrana

Ovo su najčešće greške: Tri razloga zašto se zimnica brže kvari

1 Minute čitanja
U većini domaćinstava već se uveliko priprema zimnica po dobro poznatoj recepturi, no ipak često se desi da se ona pokvari. Ovo…
Ljepota i Zdravlje

Pet načina da spustite krvni pritisak bez lijekova

1 Minute čitanja
Hipertenzija je ozbiljno i opasno stanje koje može imati fatalne posljedice ako se ne liječi na vrijeme. Ovih 5 načina snižava krvni…