Zanimljivosti

Naučnici proizveli ljudske ćelije za regeneraciju organa!

1 Minute čitanja
celije

Međunarodni tim predvođen kineskim naučnicima uspešno je proizveo najmlađe ljudske ćelije in vitro, što bi moglo otvoriti put napretku u regeneraciji organa…

Studija objavljena u utorak u časopisu “Nature” objavila je otkriće brze, kontrolisane metode za pretvaranje matičnih ćelija u vjerodostojne ćelije nalik embrionima od osam ćelija, bez oslanjanja na genetski inženjering.

Tim istraživača iz Kine, Velike Britanije i Bangladeša je konvertovao pluripotentne matične ćelije, ili „odrasle“ verzije ranih embrionalnih ćelija, nazad u „juvenilniju“ verziju ćelija sa razvojnim potencijalom, što je jednako oplođenim jajnim ćelijama u njihovoj razvojnoj fazi 3.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Totipotentne ćelije nalik embrionu u osmoćelijskom stadijumu rekreiraju embrionalno stanje oplođenog jajeta nakon samo tri deobe, što ih čini najmlađim ljudskim ćelijama stečenim in vitro ikada poznatim, rekao je Li Vendžuan, stručnjak iz Kineske akademije nauka, koji je jedan od autora rada.

Prema istraživačima, ćelije opisane kao „totipotentne“ znače da imaju potencijal da stvore sve vrste ćelija unutar embrionalnih i ekstra-embrionalnih tkiva.

Ove ćelije ne mogu samo da se diferenciraju u placentno tkivo, već se i potencijalno razvijaju u zrelije organe”, rekao je Li.

Prema studiji, istraživači su takođe transplantirali ćelije sa osam ćelija pod tkivo odraslih miševa, a te ćelije su se razvile u složene teratome.
Eksperiment je olakšala tehnologija sekvenciranja jedne ćelije koju je razvio “BGI-Research” iz Šenžena. Relevantna studija je odobrena nakon etičke provjere, preneo je Kineski internacionalni radio.

zanimljivostidana.com

Vezane objave
Zanimljivosti

Najskuplja kafa na svijetu

2 Minute čitanja
Kafa je jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu, s milionima ljudi koji se oslanjaju na nju u svakodnevnom unosu kofeina. Dok se…
Zanimljivosti

Najduža riječ na njemačkom

1 Minute čitanja
Nemački je poznat po tome što ima neke od najdužih i najsloženijih reči na svetu. Jedna od najdužih riječi na njemačkom jeziku…
Zanimljivosti

Najduža rijeka na svijetu

5 Minute čitanja
Rijeka Nil je široko priznata kao najduža rijeka na svijetu, proteže se preko 4000 milja kroz 11 zemalja u Africi. Nil je…