Koronavirus

Naučnici potvrdili novu varijantu korone – hibrid delte i omikrona

1 Minute čitanja
nova varijanta covid

Naučnici su potvrdili postojanje nove varijante koronavirusa koja kombinira mutacije iz omikrona i delte, a slučajevi novootkrivene varijante uočeni su i u Evropi i u SAD-u.

Nova hibridna varijanta, neslužbeno nazvana “deltakron”, potvrđena je sekvencioniranjem genoma koje su obavili naučnicii sa univerzitetskog instituta Méditerranée Infection u francuskom Marseilleu, a otkrivena je u nekoliko regija Francuske, stoji u članku objavljenom u bazi podataka medRxiv koji još treba proći recenziju.

Prema podacima međunarodne baze podataka GISAID, slučajevi “deltakrona” otkriveni su još u Danskoj i u Nizozemskoj.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kalifornijska kompanija za istraživanje genetike Helix, u odvojenom je istraživanju identificirala dva slučaja “deltakrona” u Sjedinjenim Državama, a po pisanju Guardiana oko 30 slučajeva identificirano je i u Velikoj Britaniji.

Nova hibridna varijanta nastala je procesom koji se naziva rekombinacija, što znači da su istovremeno dvije varijante virusa zarazile istog pacijenta, razmjenjujući pritom genetski materijal da bi stvorili novo potomstvo.

Naučnici kažu da “srž” deltakrona potječe od delta varijante, dok njen šiljasti protein – koji omogućava virusu ulazak u ćelije domaćina, potječe od omikrona, stoji u medRxiv-ovom dokumentu.

“Ustanovili smo da se rekombinacija može dogoditi i kod ljudi i kod životinja s više cirkulirajućih varijanti SARSCoVa-2”, tvitao je dr. Soumya Swaminathan, glavni naučnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Istakao je da “sada treba pričekati da se obave precizni eksperimenti koji će utvrditi svojstva ovog virusa”.

Vjeruje se da nova varijanta koronavirusa u svijetu kruži od januara, navodi GISAID.

Maria Von Kerkhove, tehnička voditeljica WHO-a za koronavirus rekla je da naučnici zasad nisu primijetili nikakve promjene kada je posrijedi težina bolesti u poređenju s ranijim varijantama koronavirusa, no da su u toku brojne naučne studije.

“Nažalost, očekujemo i druge rekombinacije jer se virusi tako ponašaju. Oni se s vremenom mijenjaju. Uočili smo vrlo intenzivan nivo cirkulacije SARS-Cova-2. Primijetili smo i da ovaj virus može zaraziti životinje, a zatim životinje vraćaju virus ljudima”, rekla je Kerkhove.

Naučnici se slažu da je varijanta koja kombinira mutacije dviju varijanti koronavirusa “jedna od onih na koje treba paziti”.

N1

Vezane objave
Koronavirus

Korona u Italiji ponovo "divlja": Skoro 100.000 novooboljelih

1 Minute čitanja
Broj osoba pozitivnih na virus korona u Italiji uvećan je za 98.848 u posljednja 24 časa, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. U saopštenju…
Koronavirus

Koje države EU-a su ukinule covid potvrde?

1 Minute čitanja
Neke zemlje su ublažile režim ulaska, a ostale zadržale mjere za određene kategorije putnika. Tako su Danska, Mađarska, Island, Irska, Norveška, Poljska,…
Koronavirus

U BiH 150 novozaraženih koronavirusom, preminule još dvije osobe

1 Minute čitanja
U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini zaraza koronavirusom (SARS-CoV-2) potvrđena je kod 150 osoba, a zabilježena su dva smrtna slučaja…