Vijesti BiH

Uz ogromne plaće, bh. političari dobivaju i enormne otpremnine

3 Minute čitanja
penzije

Zarada izabranih dužnosnika na nivou Bosne i Hercegovine skoro je deset puta veća od prosječne plate. Ova razlika još je veća ukoliko je uporedimo sa plaćama radnika u Bosni i Hercegovini. Iako mnogi radnici u ovoj zemlji godinama čekaju na penziju, a nakon provedenog radnog vijeka u državnoj tvrtki, brojni političari u Bosni i Hercegovini osim što odu u penziju, na sve to dobiju i otpremnine, ali i nagrade. Za te namjene do sada je izdvojeno više od pola milijuna maraka za samo jedan mandat. Već 15 godina Sabaha Sadiković živi na rubu egzistencije, bez uvezanog staža, mirovine, zdravstvenog osiguranja. I još je mnogo ovakvih primjera koji pokazuju surovu realnost i pravu sliku Bosne i Hercegovine. No, da je život u ovoj zemlji za naše političare poprilično komforan, potvrđuju i njihova primanja.

YouTube video

Osim basnoslovnih plata, naknada za odvojeni život, naknada za smještaj, naši političari primaju i enormno visoke otpremnine – do 35 hiljada maraka, čak i jubilarne nagrade od 20 hiljada maraka. No, postavlja se pitanje koliko je to zasluženo u trenutku kad je socijalna karta države takva da nam je svako šesto domaćinstvo siromašno, a 15% građana u apsolutnom siromaštvu. “Kako živim, evo ovo čuvam, to nije moje, onda mi moja obitelj pomaže, sestre, brat.
Nemam drugog izbora, što mi daju to mi je. Uglavnom državi nisam dužna, državi redovno plaćam ali država se o meni ne brine”, priča Sabaha Sadiković, bivši radnik “Resod Guminga”.

“Mi smo se doveli u situaciju da te mora tvoje dijete hraniti. Ja imam dva sina vozača i spao sam da me oni hrane da nije došlo što je došlo”, kaže bivši radnik Željezare Zenica Esad Nezić. I dok za plaće i penzije radnika nema novca, za političke umirovljenike itekako ima.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Za otpremnine šestorice parlamentaraca iz javnog novca izdvojeno je gotovo 200 hiljada maraka. I sve to omogućeno im je odlukama entitetskih Ustavnih sudova. Inače, u proteklih deset godina za 15 bh. političara isplaćeno je gotovo pola milijuna maraka otpremnina. Većina njih je nakon toga nastavila i raditi primajući uz penziju i plaću i druge naknade.

Nekoliko puta se u državnom Parlamentu predlagalo da se umanje otpremnine funkcionera sa 35 na 10 hiljada maraka, no prijedlozi nikada nisu prihvaćeni.

“Ja sam prvi put kad sam predložio ovaj zakon prije dvije godine najavio da će u ovom mandatu samo njih 17 otići u penziju i uzeti te basnoslovne naknade. Mi govorimo o cifri za više od pola milijuna maraka za jedan mandat. Taj zakon je pao u Domu naroda prije dvije godine, ponovio sam ga prije dva mjeseca i nemam nikakve sumnje da će proći u Zastupničkom domu, a u Domu naroda vidjet ćemo”, rekao je zastupnik Naše stranke u Zastupničkom domu PSBiH Damir Arnaut. Najveći iznos otpremnine u proteklih deset godina dobio je bivši član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović. On je 2014. godine primio 34.130 maraka otpremnine. Nakon toga je nastavio raditi i do kraja marta 2021. godine zaradio više od 430 hiljada maraka. Uz Radmanovića, otpremnine su primili i parlamentarci iz aktualnog saziva: Jakov Galić, Bariša Čolak, Sredoje Nović, Dušanka Majkić, ali i iz bivših saziva: Mirsad Mešić, Krstan Simić, Boško Tomić, Petar Kunić i Beriz Belkić.

Na ovaj način im je omogućeno da do veljače ove godine, ne računajući otpremnine, zarade više od 2 i pol milijuna maraka. “Za 10 godina isplaćeno je 15 otpremnina i za izabrane i za imenovane dužnosnike i iznos je bio oko 440 hiljada maraka, samo za njih 15 u tih deset godina.

Pritom otpremnine se isplaćuju svim zaposlenicima u institucijama BIH i u tom razdoblju isplaćeno je 17,5 milijuna KM otpremnina i od tog broja za njih 15 je izdvojeno 436 tisuća”, napominje novinar Centra za istraživačko novinarstvo Ibro Čavčić. Već godinama u Bosni i Hercegovini izostaje odgovoran pristup prema javnom novcu, poručuje politički analitičar Adnan Huskić te naglašava da uz to imamo i nepovoljne propise koji isplatu otpremnina tretiraju različito. “Ne možemo zaboraviti činjenicu da je ovaj sustav napravljen tako da bi jedna mala grupa ljudi uspjela osigurati sebe, i ne samo sebe već i svoje potomke do ne znam kojeg koljena zloupotrebom javnih sredstava i da je to suština cijele ove politike”, upozorava Huskić. U Federalnom parlamentu pokrenuta je inicijativa za smanjenje otpremnina dužnosnicima sa 15 hiljada koliko je zakonom propisano na 6 hiljada maraka. No, za sada je sve ostalo na inicijativi, javlja BHRT.

Vezane objave
Vijesti BiH

Danas zatvoren granični prelaz Gradina

1 Minute čitanja
Na nekoliko graničnih prelaza, jutros su uočena duga zadržavanja na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Kako BIHAMK navodi, radi se o prelazima…
Vijesti BiH

Velike gužve na granicama, na ovim graničnim prijelazima se najviše čeka

1 Minute čitanja
Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prijelazima Gradina i GP Bosanska Gradiška, dok je na graničnim prijelazima: GP Izačić, GP…
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…