Tehnologija

Najbolja akciona kamera 2022

11 Minute čitanja
najbolja akciona kamera
foto: pixabay

Najbolja akciona kamera u 2022 godini sa kojom možete snimiti životne avanture, gdje god da vas odvedu!

Akciona kamera je mala, jednostavna i laka za korištenje.

akciona kamera na kacigi

Kada pomislite na najbolje akcijske kamere, pomislite na GoPro, zar ne? Istina je da GoPro prednjači u dizajnu konvencionalnih akcionih kamera, ali ipak najbolje GoPro kamere su prilično nevjerovatne, postoje alternative koje su podjednako uvjerljive na svoj način. DJI, Insta360 i Akaso kamere nude funkcije koje GoPro kamere nemaju, ili po cijenama koje GoPro ne mogu parirati.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

DJI je možda GoPro-ov najpoznatiji rival, ali svakako nije jedini.

I dok GoPro Hero10 Black zauzima prvo mjesto na našoj listi, ne zaboravite da GoPro drži starije modele Hero9 i Hero8 u prodaji po sniženim cijenama. Ili, za potpuno drugačiji pogled na ideju „akcionih“ kamera, pogledajte neverovatan Insta360 Go 2 , takođe na našoj listi. Preporučujemo da pogledate i DJI Pocket 2. To nije robusna kamera koja ide bilo gdje kao GoPro, ali je džepna kamera sa stabilizacijom, načinima ‘praćenja’ i kvalitetom slike daleko iznad onoga što njegova veličina sugerira.

Počnimo s našim odabirom najboljih akcionih kamera u 2022.

GoPro Hero 10 Black

GoPro Hero 10 Black akciona kamera

Uprkos tome što izgleda isto kao i njegov prethodnik, Hero 10 Black ima bolje performanse u svim segmentima. Brzina kadrova je veća, interfejs je glatkiji, prijenosi su brži, a fotografije i video zapisi izgledaju uglađenije od onih na Hero 9 Black. Iako je vijek trajanja baterije smanjen kada se maksimalno iskoriste ti načini snimanja, između svega što smo spomenuli, kao i poboljšanog niveliranja horizonta i znatno poboljšanog iskustva aplikacije GoPro Quik, ima manje propusta u oklopu GoPro akcijske kamere nego ikada prije .

Za

 • Displej osetljiv na dodir
 • Odlične performanse
 • Pojačano nivelisanje horizonta
 • Velike brzine žičanog prijenosa medija

Protiv

 • Osrednje performanse pri slabom osvetljenju
 • LošiJI vijek trajanja baterije od Hero 9 Black
 • Skuplji od Hero 9 Black

GoPro je lider u industriji akcionih kamera, a Hero 10 Black je GoPro-ov je zadnji model. On vraća poznati dizajn i isti senzor koji je predstavljen na GoPro Hero 9 Black, međutim, ovo ažuriranje sa sobom donosi novi procesor.

SPECIFIKACIJA GoPro Hero 10 Black

 • Težina: 153g
 • Vodootporan: 10m
 • 5K video: do 60 fps
 • 4K video: do 120 fps
 • 1080P: do 240 fps
 • Rezolucija fotografija: 23MP
 • Trajanje baterije: Procjena 1-32 sata

Dizajn

Osim plavog logotipa i oznaka na Hero 10 Black, najnoviji GoPro izgleda gotovo identično prošlom modelu. Njegov nešto tamniji okvir od tvrde plastike sadrži dugme za uključivanje i snimanje, a ako otvorite poklopac sa strane, otkrićete utor za bateriju, microSD karticu slot i USB-C port.

Ekrani

Dok dva ekrana na Hero 10 Black dijele iste specifikacije kao i na Hero 9 Black, ovaj put imaju koristi od bržeg procesora, tako da stražnji ekran osjetljiv na dodir bolje reagira, a prednji ekran ima veću brzinu kadrova.

Da rezimiramo, glavni ekrani Hero 9 i 10 su dijagonale 2,27 inča i imaju nešto viši od 16:9 omjera. I dalje dobro prilagođeni za Full HD i 4K video, ekrani pronalaze sredinu između 4:3 fotografija i tradicionalnih video omjera. 

Prednji LCD ekran od 1,4 inča nije osetljiv na dodir, ali je svetao i dovoljno ga je lako videti na otvorenom. Postavke oba ekrana mogu se kontrolirati putem postavki kamere ili putem aplikacije ako upravljate GoPro-om na pametnom telefonu ili tabletu.

Performanse i baterija 

Poboljšanja korisničkog iskustva koje je omogućio novi GP2 procesor ne mogu se precijeniti. Ako ste koristili Hero 9 Black, znaćete koliko zaostaje prevlačenje i tipkanje. To je sve poboljšano za Hero 10 – fin je, nema problema sa osetljivošću na dodir, a poboljšanja se takođe protežu na brže vrijeme obrade fotografija i video zapisa. 

GoPro Hero 10 Black interfejs je identičan onome što smo vidjeli na prethodnim GoPro uređajima. Horizontalno prevucite prstom kroz korisničko sučelje da biste se prebacivali između načina rada – fotografija, video i timelapse; prevucite nagore da povučete medij na memorijskoj kartici i povucite prema dolje da pristupite postavkama kamere.

Novi GoPro također nudi poboljšanu podršku za povezivanje. Za početak, tu je WiFi od 2,4 GHz i 5 GHz, a sada možete prenijeti snimke i fotografije sa svog Hero 10 Black na svoj telefon ili tablet putem žične veze. Ovo skraćuje vrijeme prijenosa do pola, uz podršku za Hero 10 na USB-C ili Lightning konektor.

GoPro također vraća podršku za prijenos web kamere i prijenos uživo. Podržane platforme za striming uključuju Facebook, YouTube, Twitch, kao i RTMP koji se može priključiti na druge servise. Uz to, GoPro.com-ova usluga striminga podržava sadržaje većeg kvaliteta, iako je potrebno da se uključite u GoPro pretplatu.

Uprkos tome što koristi istu bateriju od 1720 mAh kao Hero 9 Black, Hero 10 Black ne traje toliko dugo, posebno kada se snima pri novim većim brzinama kadrova. Ako snimate timelaps ili snimate značajno vrijeme, onda će vam trebati power bank ili rezervna baterija.

Snimanje, rezolucija i stabilizacija

Hero 10 Black vraća senzor od 23,6 MP koji je predstavljen na svom prethodniku, sa podrškom za video rezolucije do 5,3K pri 60 fps, video rezolucije 4K pri 120 fps ili 2,7K rezolucije pri 240 fps. Takođe možete snimiti fotografije od 15,8 MP iz 5,3K videa, a ako snimate video u omjeru 4:3, ovo se penje na fotografije od 19,6 MP. Ove brzine kadrova su ono što zaista izdvaja snimke Hero 10 Black od 9 Black.

Kada je u pitanju fotografija, možete očekivati ​​standardni način rada za fotografije, kao i opcije burst, noć, SuperPhoto i RAW Photo. 

Hero 10 Black takođe predstavlja novu HyperSmooth 4.0 stabilizaciju, koja stabilno drži snimke zajedno, iako u poređenju sa prošlogodišnjim Hero 9 Black, nije primetno mnogo bolji jedan pored drugog. Ovo nije kritika sama po sebi, s obzirom na to koliko je HyperSmooth 3.0 bio dobar na Hero 9 Black. 

Najbolja karakteristika koju HyperSmooth 4.0 predstavlja, međutim, je poboljšano nivelisanje horizonta. Sada možete da nagnete Hero 10 Black do 45 stepeni u linearnom režimu bez naginjanja slike ni malo. Ovo je više sa 27 stepeni u odnosu na prošlogodišnji Hero, i radi odlično. Kamera također podržava Boost, koji radi do pune rezolucije od 5,3K pri 60fps i drži scenu nevjerovatno mirnom, iako sa smanjenim kvalitetom i mikro podrhtavanjem – uočljivijim kada izrežete snimak.

q? encoding=UTF8&ASIN=B09CS9X5F5&Format= SL250 &ID=AsinImage&MarketPlace=US&ServiceVersion=20070822&WS=1&tag=coha 20&language=en USir?t=coha 20&language=en US&l=li3&o=1&a=B09CS9X5F5

GoPro Hero10 je najbolja akciona kamera

Hero 9 Black je bio dobra akciona kamera, ali njegov ekran koji ne reaguje ponekad je razbio iluziju izvrsnosti. Ovog puta, GoPro je direktno odgovorio na te kritike sa Hero 10 Black, a kamera se takođe može pohvaliti bržim brojem kadrova i poboljšanim režimima. 

Cijelo GoPro iskustvo na svim uređajima također je doživjelo napredak u smislu korisničkog iskustva, s GoPro aplikacijom koja sada podržava žičani prijenos i poboljšanu podršku za live streaming. 

Stoga, s boljim performansama u svim segmentima, dok je Hero 9 Black bio dobar, Hero 10 Black je odlična akciona kamera. Po cijeni od 399,99 USD, iako je daleko od jeftine, GoPro Hero 10 je najbolja akciona kamera koju možete kupiti dok se ne pojavi nešto bolje od DJI-ja ili Sony-a.

YouTube video

Insta360 ONE RS Twin Edition

Modularni dizajn ONE RS-a možda će vam biti lakši, ali dobijate akcijsku kameru i kameru od 360° u jednom!

Insta360 ONE RS Twin Edition

Da li je Insta360 ONE RS novitet ili ozbiljan uređaj za snimanje filmova? Jedinstven na tržištu, ONE RS je dizajniran da privuče svakoga ko bi inače razmišljao o GoPro-u, a ipak žudi za barem 360º. 

Činjenica da je njegov objektiv od 360º nepromijenjen u odnosu na verziju prve generacije ukazuje na to da se format udomaćio kao dobra opcija za povremenu upotrebu, ali ona kojoj nedostaje mnogo više razvoja, što nam se sviđa. Taj objektiv dopušta mnogo kreativnih opcija i sviđa nam se kako aplikacija Insta360 pruža predloške za kreiranje sjajnih sekvenci od 360º iz klipova, ali većina korisnika će se osloniti na njegov 4K Boost Lens. 

Kamera druge generacije impresionira nas dužim vijekom trajanja baterije, fotografijama u višoj rezoluciji i novim omjerom širine i visine ekrana 2,35:1.

Za

 • Opcije 4K i 360º objektiva
 • Jedinstveni modularni dizajn
 • Impresivna stabilizacija ‘FlowState’
 • 6K široki ekran

Protiv

 • Skuplji od prve verzije
 • Potrebna je torbica ili torba
 • Za uređivanje i izvoz je potrebno vrijeme
 • Fajlovi visoke rezolucije zahtijevaju desktop softver

Specifikacije

 • Težina: 121g
 • Dimenzije: 72mm x 48mm x 32.4mm
 • Vodootporan: 5m/16 stopa
 • Rezolucija fotografija: 48MP
 • Video rezolucija: 4K, 6K široki ekran
 • Memorija: MicroSD
 • Montaža: montažni nosač po mjeri

Insta360 ONE RS Twin Edition kamera

Da li je Insta360 ONE RS novitet ili ozbiljan uređaj za snimanje filmova? Jedinstven na tržištu, ONE RS je dizajniran da privuče svakoga ko bi inače razmišljao o GoPro-u, a ipak žudi za barem 360º. 

Činjenica da je njegov objektiv od 360º nepromijenjen u odnosu na verziju prve generacije ukazuje na to da se format udomaćio kao dobra opcija za povremenu upotrebu, ali ona kojoj nedostaje mnogo više razvoja, što nam se sviđa. Taj objektiv dopušta mnogo kreativnih opcija i sviđa nam se kako aplikacija Insta360 pruža predloške za kreiranje sjajnih sekvenci od 360º iz klipova, ali većina korisnika će se osloniti na njegov 4K Boost Lens. 

Ovo je sposobnije od verzije prve generacije, ali nismo uvjereni koliko je zaista korisna funkcija 6K širokog ekrana. Mnogo korisnija je mogućnost snimanja u odličnoj 4K rezoluciji, koja je uvijek bila oštra i ultra glatka.

Sljedeći veliki korak u 360º neće stići sve dok kamere poput ONE RS ne budu opremljene 8K senzorom – nešto što će omogućiti ponovno kadriranje na 16:9 bez velikog gubitka rezolucije – ali za sada svestrani ONE RS čini impresivan nadogradnja koja bi trebala biti privlačna…

Za one sa dubokim džepovima jer je cijena ove kamere u kompletu 556,99 USD. 

YouTube video

DJI Action 2 kamera

DJI je redizajnirao svoju akcionu kameru iz temelja; hoće li DJI Action 2 voditi drugu revoluciju u ovoj oblasti?

DJI Action 2 kamera

Vodeći proizvođač dronova DJI prisilio je na ponovno razmišljanje o GoPro-u uvođenjem prednjeg ekrana na svoju prvu akcionu kameru; zgodna inovacija za vlogere. Novi Action 2 stavlja još veći izbor u ruke korisnika, dolazi kao sićušna kvadratna jezgra kamere veličine 39×39 mm kojom se može upravljati samostalno ili pričvrstiti (magnetnom kopčom) na druge jedinice koje nude više povezivanja, trajanje baterije i ekran okrenut sprijeda. . Kamera ima senzor od 1 / 1.7” i RockSteady 2.0 i HorizonSteady stabilizaciju slike. Čak i uparen, veličine je samo GoPro, iako je loša strana stražnjeg ekrana osjetljivog na dodir veličine samo glavne jedinice kamere. Modularni sistem je snažan i ima ogromnu vrijednost gadžeta (iako se može malo zagrijati pri punjenju), dok DJI-jeva Mimo aplikacija čini kontrolu preko vašeg telefona bezbolnom.

SPECIFIKACIJA

 • Težina: 57g
 • Vodootporan: 10m (ili 60m u kućištu)
 • 4K video: do 120 fps
 • 1080: do 240 fps
 • Rezolucija fotografija: 12MP
 • Trajanje baterije: Preko 1 sat
YouTube video

Jednom kada savladate zadivljujući dizajn, neodoljivo je poređenje specifikacije Action 2 sa GoPro 10. Niža maksimalna rezolucija će neizbježno frustrirati neke filmske stvaraoce, ali u mnogim drugim aspektima Action 2 očito ima prednost, a u stvarnosti se čini da ova dva služe malo različitoj publici. DJI-jeva fleksibilnost je zabavna, a sama veličina jedinice kamere čini da GoPro izgleda pozitivno zdepast.

Postoje neke DJI tehnologije koje bismo voleli da vidimo uključene; neki oblik praćenja lica za ruku za vlogiranje i veći senzor. Možda ima mjesta za ‘Pro’ modul kamere sa 1-inčnim senzorom Air 2S? Vjerovatno ne bez krađe prostora iz baterije. 

Dakle, ima neke jedinstvene karakteristike, izgleda i osjeća se prefinjeno, i snima video kvaliteta koji će nadmašiti i zahtjevne potrebe potrošača. Ali predstavlja li dobru vrijednost? To je teže reći; DJI se prodaje u dva pakovanja – u suštini verzija za vlogere sa prednjim modulom ekrana osetljivog na dodir i magnetnim kugličnim zglobom, i opcijom za jedan ekran.

Akaso Brave 7 LE akciona kamera

Ne biste Akaso Brave 7 LE kameru svrstali u istu klasu kao GoPro kameru, ali je mnogo, mnogo jeftiniji.

Akaso Brave 7 LE kamera

Ako vam je potreban prednji ekran za vlogovanje – ili da biste bili sigurni da ćete ostati u snimku dok snimate sebe kako skijate niz padinu sa selfi štapom – onda je ovo povoljna kupovina. Ima istu ubilačku karakteristiku koja se nalazi na GoPro Hero 9 i DJI Osmo Action, ali drugi ekran dolazi po malo nižoj cijeni. Dobijate 4K snimanje i fotografije od 20 megapiksela – plus sposoban sistem stabilizacije slike od 6 osa. U kutiji je također dobar izbor dodatne opreme – uključujući drugu bateriju, nosače i podvodno kućište. Imajte na umu, međutim, da za razliku od mnogih rivala morate koristiti kućište prije nego što svoju akcijsku kameru odnesete u vodu što znači da nije vodootporna.

ZA

 • Prednji LCD ekran
 • 4K video snimanje
 • 6-osna stabilizacija
 • Niska cijena na AMAZON

PROTIV

 • Nije vodootporna kamera
 • Potrebno je kućište da bude potpuno vodootporan
q? encoding=UTF8&ASIN=B08B3MFDQL&Format= SL250 &ID=AsinImage&MarketPlace=US&ServiceVersion=20070822&WS=1&tag=coha 20&language=en USir?t=coha 20&language=en US&l=li3&o=1&a=B08B3MFDQL

SPECIFIKACIJA

 • Težina: 61g
 • Vodootporan: 3ft/1m (131ft/40m sa isporučenim kućištem)
 • 4K video: pri 30 fps
 • 1080p video: pri 60/30fps
 • 720p video: 240/120/60fps
 • Rezolucija fotografija: 20 megapiksela
 • Trajanje baterije: do 90 minuta po punjenju
YouTube video

DJI POCKET 2 akciona kamera

Nije vaša tradicionalna akciona kamera, ali mislimo da je Pocket 2 nevjerovatan

DJI POCKET 2 kamera

Da li je DJI Pocket 2 akciona kamera? Pa, nije robustan i vodootporan, ali je džepne veličine, jednostavan za rukovanje i obavlja mnoge poslove za koje ste možda kupili akcionu kameru – i sa vrhunskom stabilizacijom, glatkim režimima ‘praćenja’ i preokretnim snimanjem selfija. 

Tu je i zgodan dodatak za ultraširoko sočivo koji definitivno umanjuje kvalitet, ali dodaje vidno polje. Unatoč nekim stvarnim značajkama: manja dubina polja od očekivane i oštro fokusiranje, da ne spominjemo sjajno praćenje objekata i reprodukciju boja, rukovanje šumom nije vrhunac kod Pocket 2. To na stranu, praktičnost, svestranost i stabilizacija koju nudi DJI Pocket 2 se ne može precijeniti. Na kraju krajeva, ništa mnogo ne može učiniti sve što može, a ipak stane u džep jakne.

ZA

 • Senzacionalna stabilizacija
 • Fantastična mogućnost džepna veličina
 • Jednostavan rad

PROTIV

 • Uvelike se oslanja na dodatke

SPECIFIKACIJA

 • Tip: Akciona kamera
 • Senzor: 1/1,7 inča
 • Megapiksela: 64MP (16/64MP slike)
 • Ekran: 1-inčni ekran osetljiv na dodir
 • Maksimalna rezolucija videa: 4K
 • Ulaz za mikrofon: Sa adapterom
 • Utičnica za slušalice: Ne
YouTube video
q? encoding=UTF8&ASIN=B08J7FL57P&Format= SL250 &ID=AsinImage&MarketPlace=US&ServiceVersion=20070822&WS=1&tag=coha 20&language=en USir?t=coha 20&language=en US&l=li3&o=1&a=B08J7FL57P

DJI Pocket 2 je najbolji alat u klasi kada je u pitanju kombinovanje stabilnog videa i džepne veličine. Zauzvrat, to je očigledan izbor za svakoga ko želi malu kameru na izvlačenje i snimanje za ručni video rad. Kupljeno kao dio Creator Combo-a, dodavanje vanjskog zvuka u miks je jednostavno, a tu je i zgodan dodatak za ultraširoko sočivo koji definitivno smanjuje kvalitet, ali dodaje vidno polje. 

Uprkos nekim stvarnim značajkama: manja dubina polja od očekivane i oštro fokusiranje, da ne spominjemo sjajno praćenje objekata i reprodukciju boja, rukovanje šumom nije vrhunac na Pocket 2. Scenama s pozadinskim osvjetljenjem također nedostaje dinamički raspon u vrijeme pisanja, iako se to rješava u nadolazećem ažuriranju softvera koje će biti objavljeno do 2021. 

Negativne strane su doprinijele svakodnevnoj upotrebi iako pri dobrom osvjetljenju, praktičnost, svestranost i stabilizacija koju nudi DJI Pocket 2 ne može se precijeniti.

Vezane objave
Tehnologija

Uz pomoć 3D printera astronauti će napraviti dio ljudskog koljena

1 Minute čitanja
Bioštampani dijelovi tijela mogli bi se pokazati vitalnim za buduće medicinske tretmane, a naučnici će se potruditi da to testiraju – u doslovnom…
Tehnologija

Bosna i Hercegovina 80. u svijetu po digitalnoj kvaliteti života

1 Minute čitanja
Svjetska studija o digitalnoj kvaliteti života kompanije Surfshark pokazuje da je Bosna i Hercegovina pala za pet mjesta u odnosu na prošlu…
Tehnologija

Očekuje se pad prodaje računara, ovo je razlog

1 Minute čitanja
Tokom 2020. i 2021. godine zabilježeno je veliko interesovanje za PC uređajima i tabletima, a značajan uticaj je imalo što je najveći dio…