Turizam

Nacionalni parkovi Una i Kozara u zajedničkim projektima

2 Minute čitanja
nacionalni park una

Nacionalni park „Kozara“ jedan je od najstarijih u BiH, a Nacionalni park „Una“ najmlađi i uz to jedini u Federaciji BiH. Svoje ljepote, prirodne resurse i kulturno-historijske vrijednosti ova dva zaštićena područja će dijelom uobličiti u zajedničke projektne ideje prema evropskim fondovima u cilju uvezivanja i kreiranja kvalitetnije turističke ponude.

Nacionalni park „Kozara“ uspostavljen je prije 55 godina. Zaštita i očuvanje prirodnih i kulturno-historijskih resursa su priroiteti, iskorištavanje turističkih potencijala neminovnost ukoliko se ovo područje želi razvijati i više otvarati prema sve brojnijim posjetiocima. Samo prošle godine zabilježeno je 100 hiljada posjeta.

„NP je sve više orjentisan turističkim potencijalima. Planina Kozara je poznata kao svojevrsna vazdušna banja – još nemamo elaborat  naučni certifikat ali svi koji su posjetili osjećaju splet crnogorične i bjelogorične šume… Zdravstveni turizam je izvrsan potencijal. Ono što mi potenciramo je izgradnja edukativnih pješačkih i biciklističkih staza i okrećemo se priodnim resursima. Kozara je prirodni biser sačuvan upravo iz razloga što je davno proglašena za nacionalni park i jedan je od najstarijih NP u BiH. U zadnje vrijeme bilježimo sve veću posjećenost, pošle godine imali smo 100 hiljada posjeta, da li zbog korone to ne znamo, ali znamo da ono što je nama potrebno je proširenje smještajnih kapaciteta“, kaže Božidar Nikoletić, direktor NP Kozara.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Una je najmlađe zaštićeno područje u BiH, a Nacionalnom parkom, jedinim u Federaciji BiH, je proglašena prije 11 godina. Konstantno bilježi povećanje broja posjetilaca – prošle godine ih je bilo takođe 100 hiljada, kojima se konstantno nude novi sadržaji posebno u najatraktivnijim dijelovima parka poput Štrbačkog buka i Martin broda. Ponuda parkova Kozara i Una itekako može biti kompatibilna, i otud ideja za uvezivanje i kreiranje zajedničkih projekata.

„NP Una i NP Kozara već surađuju  u smislu zaštite i očuvanja prirode ali evo sad su uprave oba parka započele dogovor oko realizacije zajedničkih projektnih ideja u cilju osmišljavanja zajedničke turističke ponude koje će biti plasirane zajedno, ali isto tako cilj nam je osmišljavati projektne ideje na potencijalne pozive donatora bilo da se radi o sredstvima EU ili predpristupnih sredstava EU, domaćih i inostanih i nadam se da ćemo koordinacijom zaštićenih područja potaknuti i druga područja da se povezujemo, da radimo na formiranju jednog udruženja asocijacije zaštićenih područja BiH“, kaže  Amarildo Mulić, direktor NP Una.

O konkretnijim ovogodišnjim i dugoročnim planovima oba nacionalna parka već se razgovaralo.  NP Kozara planira unapređenje info-centara, uređenje pješačkih staza,  postavljanje signalizacije za nove sadržaje, jačanje skromnih smještajnih kapaciteta i izgradnju ugostiteljskih. NP una posljednjih godina intenzivno radi na jačanju infrastrukture, nedavno je prezentirao idejni projekat izgradnje žičare koja bi povezala stari grad Ostrovica sa Kulen Vakufom. Nedostatak sredstava za zahtjevnije projekte pokušaće se riješiti zajedničkim nastupom ka EU.

Podrška uvezivanju zaštićenih područja u BiH stigla je i od nadležnih institucija – od lokalnog do entitetskog nivoa. Realizacijom najavljenih projekata oba nacionalna parka dobila bi kvalitetnije sadržaje kao garanciju za privlačenje većeg broja posjetilaca te razvoj ovog dijela Bosne i Hercegovine s obzirom da se radi o projektima koji zahtijevaju veći angažman domaćih resursa.

crt.ba

Vezane objave
Turizam

Cazin: Najveći proizvođač meda

2 Minute čitanja
Na raskršću puteva koji vode od Bihaća prema Velikoj Kladuši, u srcu ponosne Krajine, smjestio se grad Cazin. Nekada je bio najnerazvijenija…
Unsko-Sanski kantonTurizam

Bihać:Trahanijada 2022

1 Minute čitanja
Turistička zajednica Grada Bihaća poziva sve građane i građanke, kao i posjetitelje, da nam se u nedjelju, 16.10.2022. pridruže na Gelenderima gdje…
Turizam

"Dani berbe grožđa – Brotnjo 2022" od 16. do 18. septembra

2 Minute čitanja
Tradicionalna broćanska kulturno-turističko gospodarstvena manifestacija “Dani berbe grožđa – Brotnjo 2022” održat će  od 16. do 18. septembra u Čitluku. Manifestacija počinje…