Hrana

Mostarsko blato je mjesto gdje se pravi najbolji koziji sir

2 Minute čitanja
Sirana Llaeth

Tvrdi punomasni sir iz mijeha Caprina na izložbi Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar osvojio je 19,53 bodova od mogućih 20, dok je tvrdi punomasni sir u ekstra djevičanskom maslinovom ulju Caprina osvojio 19,92 bodova od mogućih 20

Sirana Llaeth posjeduje vlastitu farmu i nalazi se na rubnom dijelu Mostarskog blata.

Ova sirana krenula je s radom još 2010. godine kada je poslovala preko Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Buhač koje je nastavak tradicionalnog seoskog načina života oslonjenog na poljoprivredu i stočarstvo gdje se tradicionalna proizvodnja kozjeg sira iz mijeha konstantno osavremenjuje.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Povećanjem potražnje za proizvodima obiteljska farma koza se povećava te se u proces uključuju kooperanti koji proizvode mlijeko na domaći način. Proizvodnja mlijeka je pod stalnim nadzorom veterinara i veterinarskih inspektora kako bi sirani osigurali što kvalitetnije mlijeko.

„Imamo stado od 70-ak muznih koza. Koze su na ispaši ujutro i predvečer na brdu Trtle iznad naše farme. Brdo obiluje niskim raslinjem i pašnjacima koji su izrazito bogati ljekovitim biljem koje daje dodatnu kvalitetu mlijeka, a samim time i sira“- ističe Marko Buhač, vlasnik sirane Llaeth.

„Proizvodnja se odvija na tradicionalan način. Koristi se prirodno sirilo i mišine dobivene od jarića. Za razliku od tradicionalnog načina proizvodnje i skladištenja sira, sirana Llaeth je osigurala sve najbolje uvjete proizvodnje i zrenja sira propisane najvišim standardima.

Tehnologija proizvodnje sira iz mijeha razvijena je u saradnji sa najboljim tehnolozima iz BiH. Proizvodnja mlijeka i sama prerada je pod stalnim stručnim nadzorom veterinara i tehnologa s kojima imamo odličnu suradnju.“- ističu vlasnici sirane.

U mnoštvu mliječnih proizvoda koji se nalaze na tržištu kozje mlijeko i kozji tvrdi sir iz mijeha zastupljeni su u manjoj mjeri. Takvih sireva je malo, ali su u pravilu dosta kvalitetni i cijenjeni.

Kako bi se kvaliteta ovih sireva ocijenila na pravi način, u organizaciji Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar organizirana je senzorna ocjena kozjih sireva. Ova ocjenjivačka izložba obavljena je 23. listopada 2020. godine u Mostaru.

Među sirevima s ove izložbe svakako se ističu tvrdi punomasni sir iz mijeha Caprina i tvrdi punomasni sir u ekstra djevičanskom maslinovom ulju Caprina sirane Llaethiz širokobriješkog mjesta Jare.

Više o Sirana Llaeth

S.P.D. LLAETH je nastavak na dugogodišnji OPG Buhač koji je osnovan 2015. godine s ciljem uzgoja koza i proizvodnje sira te proizvodnje raznih poljoprivrednih kultura.

OPG Buhač smo preinačili početkom 2020. godine u S.P.D. LLAETH radi boljeg i ozbiljnijeg poslovanja.

S.P.D. LLAETH trenutno posjeduje 1.96 ha obradive površine i farmu od 70 muznih koza. Na našem posjedu uzgajamo razne poljoprivredne kulture te proizvodimo hranu za našu farmu.

Naša farma ispunjava propisane veterinarsko – zdravstvene uvjete za gojidbu koza i proizvodnju mlijeka (Veterinarski kontrolni broj: 2-2066) te je pod stalnim nadzorom i kontrolom Županijske uprave za inspekcijske poslove Županije Zapadnohercegovačke.

Mlijeko koje proizvedemo na Farmi prerađujemo u našoj sirani. Sirana također u pogledu izgradnje, opreme, tehničkog uređenja, načina rada i higijene ispunjava propisane veterinarsko – zdravstvene uvjete za obradu i preradu mlijeka / proizvodnju sira (Veterinarski kontrolni broj broj: 2-2067).

Sirana je pod stalnim nadzorom i kontrolom Županijske uprave za inspekcijske poslove Županije Zapadnohercegovačke. Dnevni kapacitet za preradu mlijeka u sirani je 500l.

Proizvodi koje proizvodimo u našoj sirani:

– Tvrdi punomasni kozji sir iz mijeha

Tvrdi punomasni kozji sir iz mijeha zaliven ekstra djevičanskim maslinovim uljem.

Vezane objave
Hrana

Ovo su najčešće greške: Tri razloga zašto se zimnica brže kvari

1 Minute čitanja
U većini domaćinstava već se uveliko priprema zimnica po dobro poznatoj recepturi, no ipak često se desi da se ona pokvari. Ovo…
Hrana

Salata sa povrćem i tjesteninom

1 Minute čitanja
Osvježavajuća salata sa povrćem i tjesteninom. Sastojci: (za 2 osobe) TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA – 100 g tjestenine, spiralne – sol…
Hrana

Savjeti: Hrana koju ne treba podgrijavati

2 Minute čitanja
Koja je to hrana koju ne treba podgrijavati i zašto je to tako saznajte u nastavku! Brojne obaveze i brz život razlog…