Cazin VijestiKultura

KUD Hasan Mujezinović iz Cazina ugostio predstavnice New Vic Borderlines iz Velike Britanije

2 Minute čitanja
Direktorica New Vic Borderlines teatra Susan Moffat u Cazinu

Početkom mjeseca Direktorica New Vic Borderlines teatra iz Velike Britanije, Susan Moffat, i Aida Haughton MBE, Menadžer za Saradnju sa Lokalnim Zajednicama i Parterima, su posjetile KUD ‘Hasan Mujezinović’ u Cazinu. Ovom prilikom, predsjednica KUD-a Ervina Hasanovic I dopredsjednik KUD-a, Ševal Salkić, su upoznali gošće sa radom Društva, ali sa i nekim od članova udruženja.

Aida Haughton MBE, nekadašnja članica ovog udruženja, pojašnjava njihovu posjetu: “Ova posjeta je dio istraživanja o muzici, plesu i običajima Bosne i Hercegovine, a za potrebe pisanja dokumentarne predstave o 3 generacije Bosanskih žena i njihovom potragom za pravdom i istinom 27 godina nakon rata. Predstava će bit dvojezična u nekim dijelovima zahvaljujući dvjema glumicama porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Isto tako, zahvaljujući dugogodišnjem radu KUD-a “Hasan Mujezinović” na očuvanju tradicije, Cazin i ovo udruženje su bili ‘očekivana stanica’ na našem putu do Sarajeva i Udruženja ‘Majki enklave Srebrenica i Žepa’. “

Sue Moffat, direktorica i redateljica teatra je pojasnila: “New Vic Borderlines je nagradjivana inicijativa korištenja teatra u socijalnim kontekstima. Mi radimo na lokalnim, nacionalnom, ali i medjunarodnom nivou. Ova inicijativa pomaže ljudima da kroz teatar, pronadju nove, pozitivne nacine da shvate sebe, svoje zajednice, ali i svoje odgovornosti. Isto tako, kroz naš rad mi se suprostavljamo destruktivnom i anti-socijalnom ponasanju, gradimo svjesnost o nama samima, te se koristimo našim osobnim vrijednostima kako bi razvili pozitivne stavove.”

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
New Vic Borderlines teatar i kud Hasan Mujezinovic

Tokom njihove posjete, članice teatra nisu mogle da odole prilici da odrade kratku radionicu sa mladim folklorašima Cazina. Izuzetno pozitivni komentari mladih nakon radionice te njihov poziv za ponovnu (i dužu) posjetu su dokaz da ovakvih i sličnih posjeta i radionica treba puno više medju mladima kako bi unaprijedili ne samo svoje znanje Engleskog jezika, vec i druge vještine kao što su:
zajednički rad, držanje na sceni, važnost svake kretnje, ali i interpretacije situacija sa kojima se suočavamo svaki dan.

Posjeta je okončana sa otvorenim pozivom predsjednice Hasanović I g-dina Salkića na ponovnu posjetu društvu i nastavku saradnje kroz razmjenu mladih i njihovih vještina sa mladima iz Velike Britanije. Obje gošće su se zahvalile na toplom Krajiškom gostoprimstvu i obećale da će učinit sve što je u njihovoj moći kako bi se ova saradnja nastavila, ali i proširila u skoroj budućnosti.

Tokom boravka u Krajini, gošće su posjetile I neizostavni srednjovjekovni grad Ostrožac na Uni.

Susan Moffat i Aida Salkić Ostrožac Cazin

Predstava pod nazivom ‘Zemljo tisućljetna’ će premijerno biti prikazana 11-og Jula 2022 u sklopu Srebrenica Memorijala 2022 u New Vic Teatru u Newcastle-under-Lyme, gradu u središnjoj Engleskoj.

Više informacija možete naći na linku

Vezane objave
Unsko-Sanski kantonKultura

Kladuško ljeto 2023

1 Minute čitanja
“Kladuško ljeto 2023” počinje u subotu, 15. jula i trajaće do 5. augusta kada će manifestaciju zaključiti Krajiški teferič. Obuhvatit će brojne…
Cazin Vijesti

VIDEO Nakon zatvaranja GP Hadžin Potok građani ogorčeni

1 Minute čitanja
‘Ovo je politička poruka cijeloj Krajini’ Mustafa Ružnić – Premijer USK-a Lokalne vlasti Unsko-sanskog kantona traže da im se dodijele tri nova…
Cazin Vijesti

Potvrđena optužnica protiv Admira Hadžipašića

3 Minute čitanja
POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV ADMIRA HADŽIPAŠIĆA, GORANA LALOVIĆA, VISOKE MEĐUNARODNE ŠKOLE CAZIN i drugih u predmetu kodnog naziva „PERO“ – ORGANIZIRANI KRIMINAL U…