Razvaruša je tradicionalni bosanski kolač, naročito omiljen među starijom populacijom. Jednostavan i brz za pripremu, često je bio na sofri, pa i u vrijeme ramazana, kao zahlada.
Potrebni sastojci: pola litra mlijeka, pola litra vode, 0,5 dcl ulja, 5 jaja, brašno po potrebi, 1 kesica praška za pecivo.
Agda: 700 gr šećera, 700 ml vode.
Postupak pripreme:
Vodu, mlijeklo i ulje prokuhati, pa u prokuhano polako dodavati brašno toliko da smjesa ne bude ni premekana ni prečvrsta. Dobro izmiješati da ne bude grudvica.
Smjesu skinuti sa ringle da se malo ohladi, pa dodati pet jaja, prašak za pecivo i dobro izmiješati da se sve sjedini.
U međuvremenu skuhati agdu.
Ohlađenu smjesu prebaciti u nauljenu tepsiju tako da debljina razvaruše bude oko jedan centimetar. Oblikujte vrh kolača tako da bude ravan, a možete, po želji, i uz pomoć kašike napraviti šare, pa staviti u zagrijanu rernu i peći da poprimi zlatno-smeđu boju.
Još vruću razvarušu zaliti agdom u koju, opet po želji, možete dodati vanilin šećer i dva, tri koluta limuna.
Faktor