Hrana

Kako se priprema razvaruša, nekad često jelo na bosanskoj sofri

1 Minute čitanja
razvarusa

Razvaruša je tradicionalni bosanski kolač, naročito omiljen među starijom populacijom. Jednostavan i brz za pripremu, često je bio na sofri, pa i u vrijeme ramazana, kao zahlada.

Potrebni sastojci: pola litra mlijeka, pola litra vode, 0,5 dcl ulja, 5 jaja, brašno po potrebi, 1 kesica praška za pecivo.

Agda: 700 gr šećera, 700 ml vode.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Postupak pripreme:

Vodu, mlijeklo i ulje prokuhati, pa u prokuhano polako dodavati brašno toliko da smjesa ne bude ni premekana ni prečvrsta. Dobro izmiješati da ne bude grudvica.

Smjesu skinuti sa ringle da se malo ohladi, pa dodati pet jaja, prašak za pecivo i dobro izmiješati da se sve sjedini.

U međuvremenu skuhati agdu.

Ohlađenu smjesu prebaciti u nauljenu tepsiju tako da debljina razvaruše bude oko jedan centimetar. Oblikujte vrh kolača tako da bude ravan, a možete, po želji, i uz pomoć kašike napraviti šare, pa staviti u zagrijanu rernu i peći da poprimi zlatno-smeđu boju.

Još vruću razvarušu zaliti agdom u koju, opet po želji, možete dodati vanilin šećer i dva, tri koluta limuna.

Faktor

Vezane objave
Hrana

Ovo su najčešće greške: Tri razloga zašto se zimnica brže kvari

1 Minute čitanja
U većini domaćinstava već se uveliko priprema zimnica po dobro poznatoj recepturi, no ipak često se desi da se ona pokvari. Ovo…
Hrana

Salata sa povrćem i tjesteninom

1 Minute čitanja
Osvježavajuća salata sa povrćem i tjesteninom. Sastojci: (za 2 osobe) TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA – 100 g tjestenine, spiralne – sol…
Hrana

Savjeti: Hrana koju ne treba podgrijavati

2 Minute čitanja
Koja je to hrana koju ne treba podgrijavati i zašto je to tako saznajte u nastavku! Brojne obaveze i brz život razlog…