Vijesti BiH

Predstavnički dom jednoglasno usvojio izmjene Zakona o pravima branilaca i njihovih porodica

1 Minute čitanja
predstavnicki dom parlamenta 06.04

U toku je vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, a na dnevnom redu je set boračkih zakona koje je predložila Vlada Federacije BiH.

Sjednica je na prijedlog Sanele Prašović-Gadžo počela sa minutom šutnje za ubijene građane Sarajeva, s obzirom da se sjednica održava na Dan grada Sarajeva.

Predstavnički dom je jednoglasno usvojio Zakon o pravima branilaca i njihovih porodica.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Prisutnim se obratio Mirsad Terzo ispred Ministarstva boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, koji je pojasnio suštinu izmjena.

– Ovaj Zakon je usklađen sa koordinacijom sa Armije RBiH i HVO-a. Izmjenama i dopuna je predviđeno povećanje osnovice od pet posto. Povećanje naknada za supruge šehida i poginulih boraca bez djece. Riječ je o populaciji kojoj su se sa ostvarivanjem prava na radničku penziju smanjivala prava. Invalidnina bi se povećala sa 173 na 391 KM. Omogućavanje suprugama RVI bez obzira na uzrok smrti da mogu ostvariti pravo na 50 posto lične invalidnine. Povećavanje naknada za roditelje poginulog borca koji je bio oženjen. Sad će jedan roditelj imati 391 KM, a dva roditelja 455 KM. Omogućavanje prava za djecu bez oba roditelja, a ta djeca će moći koristiti prava do 35. godine – rekao je.

Koristit će se takozvana “švicarska formula”, kojom će se povećati naknada svake godine. Pojasnio je da će se izdvajati sredstva za projekte zapošljavanja i samozapošljavanja ovih kategorija. Nedavno usvojenim budžetom je predviđeno 18,5 miliona KM za ovu svrhu.

avaz.ba

Vezane objave
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…
Vijesti BiH

Gradiška-Na ulazu u BiH kolona 2,5 km, čeka se satima

1 Minute čitanja
Na Graničnom prelazu Bosanska Gradiška formirala se duga kolona automobila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Prema navodima čitatelja, riječ je o…
Vijesti BiH

Poljoprivrednici odblokirali granični prijelaz u Orašju

1 Minute čitanja
Poljoprivrednici iz Posavskog kantona odlučili su u predvečerje 8. septembra okončali protestni skup nakon cjelodnevne blokade u kojoj su držali Granični prijelaz…