Vijesti BiH

Predstavnički dom jednoglasno usvojio izmjene Zakona o pravima branilaca i njihovih porodica

1 Minute čitanja
predstavnicki dom parlamenta 06.04

U toku je vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, a na dnevnom redu je set boračkih zakona koje je predložila Vlada Federacije BiH.

Sjednica je na prijedlog Sanele Prašović-Gadžo počela sa minutom šutnje za ubijene građane Sarajeva, s obzirom da se sjednica održava na Dan grada Sarajeva.

Predstavnički dom je jednoglasno usvojio Zakon o pravima branilaca i njihovih porodica.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Prisutnim se obratio Mirsad Terzo ispred Ministarstva boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, koji je pojasnio suštinu izmjena.

– Ovaj Zakon je usklađen sa koordinacijom sa Armije RBiH i HVO-a. Izmjenama i dopuna je predviđeno povećanje osnovice od pet posto. Povećanje naknada za supruge šehida i poginulih boraca bez djece. Riječ je o populaciji kojoj su se sa ostvarivanjem prava na radničku penziju smanjivala prava. Invalidnina bi se povećala sa 173 na 391 KM. Omogućavanje suprugama RVI bez obzira na uzrok smrti da mogu ostvariti pravo na 50 posto lične invalidnine. Povećavanje naknada za roditelje poginulog borca koji je bio oženjen. Sad će jedan roditelj imati 391 KM, a dva roditelja 455 KM. Omogućavanje prava za djecu bez oba roditelja, a ta djeca će moći koristiti prava do 35. godine – rekao je.

Koristit će se takozvana “švicarska formula”, kojom će se povećati naknada svake godine. Pojasnio je da će se izdvajati sredstva za projekte zapošljavanja i samozapošljavanja ovih kategorija. Nedavno usvojenim budžetom je predviđeno 18,5 miliona KM za ovu svrhu.

avaz.ba

Vezane objave
Vijesti BiH

Julius Meinl: Prvog oktobra besplatna šoljica vrhunske kafe i cijelo stablo u njoj

1 Minute čitanja
Ovo je kampanja Julius Meinla, brenda koji na ovaj način na odabranim lokacijama nudi besplatnu kafu, istovremeno provodeći misiju za zaštitu planete…
Vijesti BiH

Crveni križ, policija i INZ zajedno rade na povećanju sigurnosti u školama

2 Minute čitanja
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica inicirao je održavanje stručnog skupa na temu “Povećanje sigurnosti u školama” u okviru kojeg su…
Vijesti BiH

Da li će kompromitovana Diana Kajmaković biti suspendovana i udaljena iz Tužilaštva BiH?

3 Minute čitanja
Nakon što je državna tužiteljica Diana Kajmaković spominjana u Sky aplikaciji, a zatim prebačena u drugi odjel Tužilaštva BiH, danas su uslijedile…