Hrana

Kako kolač izvaditi iz kalupa, a da se ne raspadne

2 Minute čitanja
kolac kalup

Kolači najčešće sadrže puno sastojaka koji su skloni lijepljenju, a šećeri i proteini posebno.

Starije posude za pečenje koje su oštećene sigurno će ubrzati proces lijepljenja.

Želite li izbjeći taj problem, slijedite nekoliko uputa. Najvažniji je, tvrde slastičari, prvi korak, a to je da dobro obložite posudu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Masnoće

Kakvu god da posudu imate, uvijek je pametno prvo je ravnomjerno premazati masnoćama.

Možete koristiti biljnu mast koja nema mirisa i okusa, nije skupa i neće zagorjeti u rerni. Maslac će dati slatkasti okus, ali i bogat. No, kako se lako može zapaliti na visokim temperaturama, može promijeniti boju i dati malo jači okus. Tu je ulje u spreju koje će pomoći, ali kako ga može biti i previše, višak obrišite papirnom salvetom.

Ako koristite maslac, uzmite ga kašiku i ostavite da se zagrije na sobnoj temperaturi, pa premažite tavu.

Brašno

Kako pojašnjava autorica knjiga o kuhanju, Molly Stevens, brašno je dobra opcija koja će spriječiti ljepljenje. Za čokoladne kolače možete koristiti i kakao u prahu, pa ćete se tako i riješiti bijelih mrlja koje mogu na kolaču ostati ako se posuda oblagala brašnom.

Ako želite dodati brašno nakon što ste namastili posudu, to napravite tako da u nju stavite brašno i vrtite posudom dok se sve pravilno ne rasporedi, a onda višak jednostavno istresete.

Masni papir

Kada god možete koristite papir za oblaganje, iako se ne slaže dobro sa svim oblicima posuda. Možete i malo namastiti podlogu prije nego što stavite papir kako biste bili još sigurniji, a papir nećete morati trgati s podloge.

Kada koristite papir, on vam i olakšava da lakše izvadite kolač, ali za to morate na rubu posude ostaviti višak papira.

Okrugli kalupi

Njih je najbolje namastiti i pobrašniti ili koristiti sprej. Možete odrezati okrugli komad papira i staviti ga na dno i posebno na stranice kalupa.

Kockasti kalupi

Masnoća i brašno su dobra opcija, ali možete isto tako izrezati komade papira, pa njima obložiti dno i stranice.

Kalup za kuglof

Brašno i masnoće ili sprej najbolje su opcije, a kako biste što bolje premazali koristite kist. Ako se ipak kolač zalijepi, savjet je da stavite cijelu posudu nad slabu vatru vrlo kratko kako bi se otopile masnoće. Možete i kolač vratiti kratko u rernu ili stavite salvetu preko kolača, a njega nad vruću vodu.

Kalup za štruce

Stavite brašno ili brašno s masnoćom. Na to stavite papir i ostavite malo više papira iznad rubova kako biste cijelu štrucu mogli izvaditi vani uz pomoć papira.

faktor

Vezane objave
Hrana

Ovo su najčešće greške: Tri razloga zašto se zimnica brže kvari

1 Minute čitanja
U većini domaćinstava već se uveliko priprema zimnica po dobro poznatoj recepturi, no ipak često se desi da se ona pokvari. Ovo…
Hrana

Salata sa povrćem i tjesteninom

1 Minute čitanja
Osvježavajuća salata sa povrćem i tjesteninom. Sastojci: (za 2 osobe) TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA – 100 g tjestenine, spiralne – sol…
Hrana

Savjeti: Hrana koju ne treba podgrijavati

2 Minute čitanja
Koja je to hrana koju ne treba podgrijavati i zašto je to tako saznajte u nastavku! Brojne obaveze i brz život razlog…