Zanimljivosti

Kako je nastala tradicija rođendanske torte i puhanja u svijećice?

1 Minute čitanja
rodendan

Da li znate ko je zaslužan odnosno, kako je nastala tradicija rođendanske torte  i puhanja svijećica? Ako ne znate ,odgovor slijedi u tekstu koji je je ispred vas …

Rođendanske torte su danas obavezne na većini rođendanskih proslava a puhanje svijećica simpatičan običaj kojem se raduju slavljenici, naročito djeca. Danas, postoji na hiljade vrsta rođendanskih torti, različitih ukusa i oblika.

Drevni Egipćani zaslužni su za tradiciju proslave rođendana.Egipćani koji su živjeli prije 3 – 4 hiljade godina, njima se pripisuje “izum” proslave rođendana.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Oni su vjerovali da kada se faraon kruniše, postaje bog, te da su se tog dana “rodili kao Bogovi”.

Ovaj običaj su potom pozajmili Stari Grci, vjerujući da će biti veličanstveniji ako se na kraju zaslade raskošnim desertom. Zato su pravili kolač koji je oblikom podsjećao na mjesec, a sve u čast Artemide, boginje mjeseca,te ukrašavali torte svijećama, koje su oponašale svjetlost Mjeseca.

Od tada je tradicija paljenja i puhanja u svijeće.

Dok današnji moderni rođendani vuku korijene iz njemačkog običaja iz 18. vijeka tzv. “Kinderfeste” proslave.

Na jutro dječjeg rođendana, mališan bi dobio kolač s upaljenim svijećicama čiji broj bi odgovarao broju njegovih godina. Ovu dodatnu svijećicu nazivali su “svijetlom života”, koja je bila simbol nade za još jednu godinu života.

Ta slatka rođendaska torta bi se jela tek posle ručka. Porodica bi sklonila svijeće s torte koje bi gorjele tokom cijelog dana, a u određenom trenutku dijete bi u njih puhnulo i poželjelo želju.

Kao i danas, (rođendanska) želja nije smjela naglas da se izgovori.!

S obzirom na to da su sastojci za tortu bilo prilično skupi, običaj se nije proširio sve do vremena poslije industrijske revolucije.

zanimljivostidana.com

Vezane objave
Zanimljivosti

Najskuplja kafa na svijetu

2 Minute čitanja
Kafa je jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu, s milionima ljudi koji se oslanjaju na nju u svakodnevnom unosu kofeina. Dok se…
Zanimljivosti

Najduža riječ na njemačkom

1 Minute čitanja
Nemački je poznat po tome što ima neke od najdužih i najsloženijih reči na svetu. Jedna od najdužih riječi na njemačkom jeziku…
Zanimljivosti

Najduža rijeka na svijetu

5 Minute čitanja
Rijeka Nil je široko priznata kao najduža rijeka na svijetu, proteže se preko 4000 milja kroz 11 zemalja u Africi. Nil je…