Evropa

Italija će iz Alžira uvoziti dodatne količine prirodnog plina

1 Minute čitanja
italija plin

Premijer Italije Mario Draghi će u ponedjeljak posjetiti Alžir u sklopu napora da Italija smanji ovisnost o ruskom plinu. Prema izvorima bliskim premijeru, Alžir će se složiti da izvoz plina u Italiju poveća za 50 posto.

Povećanje za 9 do 10 milijardi metara kubnih

Alžir će pokušati da poveća izvor plina u Italiju za 9 do 10 milijardi metara kubnih na godišnjoj bazi do kraja 2022. godine. U 2021. godini Italija je iz Alžira uvezla 21 milijardi metara kubnih plina, što je Alžir učinilo drugim najvećim izvoznikom plina u Italiju. Najviše plina Italija je uvezla iz Rusije i to 29 milijardi metara kubnih.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ovo povećanje će Alžir načiniti najvećim uvoznik plina u Italiju. 

Alžirska državna kompanija koja se bavi eksploatacijom plina Sontrach, u aprilu je saopćila da ima svega nekoliko milijardi metara kubnih viška. Ipak, izjavili su da u periodu od četiri godine mogu uduplati proizvodnju.

Obnovljiva energija i plin

U Alžiru, italijanski predsjednik će se susresti sa predsjednikom Alžira Abdelmadjid Tebboune. Ugovor koji će potpisati će se odnositi na investicije u obnovljivu energiju i plin.

Alžir plin u Evropu šalje kroz tri plinovoda, dva idu u Španiju, a jedan nazvan TransMed u Italiju. Dodatne probleme je izazvano to što je Maroko zbog političkih nesuglasica sa Alžirom blokirao jedan od plinovoda koji vodi za Španiju.

Prošlog mjeseca italijanski naftni gigant Eni je skupa sa Sonatrachom objavio kako su pronašli veliko nalazište plina i nafte u alžirskoj pustinji.

avaz

Vezane objave
Evropa

Slovenija privremeno uspostavlja granične kontrole s Hrvatskom i Mađarskom

1 Minute čitanja
Slovensko ministarstvo unutrašnjih poslova je izdalo naredbu kojom se utvrđuju granični prijelazi s Republikom Hrvatskom i Republikom Mađarskom na kojima je dozvoljen…
Evropa

Kipar potpuno integrisan u SIS

2 Minute čitanja
Nacionalne vlasti na Kipru objavile su svoja prva upozorenja u Šengenskom informacionom sistemu (SIS), najrasprostranjenijem IT sistemu za upravljanje granicom i unutrašnju…
Evropa

Djeca koja migriraju u Evropu balkanskom rutom izložena su nasilju i traumama

3 Minute čitanja
ave the Children za sjeverozapadni Balkan u saradnji sa Centrom za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu provela je novo regionalno istraživanje “Gdje…