Regija

Hrvatska: Najviše dozvola za rad izdano državljanima BiH

1 Minute čitanja
gradevinski radnici

Najviše dozvola za boravak i rad u Hrvatskoj ove godine je izdano državljanima BiH, podaci su Ministarstva unutarnjih poslova RH.
Od ukupno 86.032 dozvola izdanih do kraja avgusta ove godine, državljanima BiH izdano je 26.166, Srbije 15.030, Sjeverne Makedonije 8.079, Nepala 7.994 i Kosova 6.028.

Najmanje je bilo dozvola za sezonske radnike, a najviše za novo zapošljavanje.

Po djelatnostima, stranci su u Hrvatskoj najtraženiji u građevinarstvu – 33.501 dozvola, turizmu i ugostiteljstvu 28.191, industriji 10.916, prometu i vezama 4.419 te poljoprivredi i ribarstvu 1.866.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Prema podacima MUP-a, do početka oktobra u Hrvatskoj je 10.316 državljana trećih zemalja imalo odobren stalni boravak ili dugotrajno boravište, a 96.526 privremeni boravak.

Novim Zakonom o strancima u Hrvatskoj propisano je da vlada više ne donosi odluku o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca, već se dozvole za boravak i rad mogu izdati na osnovu mišljenja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, prenose hrvatski mediji.

(Biznisinfo)

Vezane objave
Regija

EU odgodila uvođenje ETIAS sistema

3 Minute čitanja
Mjesecima najavljivan, sistem za informacije o putovanjima i odobravanjem putovanja u zemlje EU, neće još zaživjeti. Prvi rok koji je bio postavljen…
Regija

Vučić sazvao sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost za 19 sati

1 Minute čitanja
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost za 19 sati. Vučić će predsjedavati sjednicom koja će se održati…
Regija

Grom udario ribara i nanio mu teške opekotine

1 Minute čitanja
Na Dunavu kod Kladova, u Srbiji, došlo je do nesreće, kada je usljed nevremena grom udario 41-godišnjeg ribara i nanio mu opekotine…