Biznis

 U Tešnju centar za obuku kadrova za obnovljive izvore energije

1 Minute čitanja
solarni paneli tesanj

Uz vlastita i sredstva iz fondova Europske unije u Tešnju će se graditi energetski edukacijski poligon koji će obrazovati stručni kadar za obnovljive izvore energije.

Energetska kriza izazvana agresijom Ruske Federacije na Ukrajinu dodatno je upozorila na potrebu proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

Iako neke članice Evropske unije, poput Švedske, iz obnovljivih izvora proizvode više od 50 posto energije, prosjek Evropske unije je znatno ispod toga.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Bosna i Hercegovina iz obnovljivih izvora proizvede 42 posto energije. Skoro 90 procenata proizvedeno je u hidroelektranama. Solarne, vjetroelektrane, biogas i drugi izvori nisu dovoljno zastupljeni. Sporazum s partnerima iz Slovenije trebao bi unaprijediti stanje.

Almir Mujaković, predsjednik Udruženja Green energy, ističe da je potreban osposobljen kadar kako bi na području području Bosne i Hercegovine bilo proizvedeno što više zdrave energije iz obnovljivih izvora.

– Planirano je da se napravi poligon za stručno osposobljavanje polaznika koji bi imali praktični i teoretski dio nastave kako bi bili osposobljeni za montere solarnih panela, pojašnjava Muamera Planjac, direktorica Centra za obrazovanje odraslih iz Tešnja.

-Zbog energetske krize te stvari se pripremaju maksimalno tako da nema više opreme koliko se to radi i zato smo htjeli da napravimo edukaciju, kaže Darko Lihteneker, vođa Međupoduzetničkog centra pri Školskom centru Velenje u Sloveniji.

U energetski poligon u Velenju tamošnji školski centar je investirao dva miliona eura. Eduakcija ne podrazumijeva samo solarne elektrane, već i toplotne pumpe i drvnu biomasu.

(Indikator.ba)

Vezane objave
Biznis

АLKALOID predstavio rezultate rada za prvi kvartal 2024

3 Minute čitanja
Аlkaloid sa rastom konsolidovanih prodaja od 13%, u vrijednosti od 79,9 miliona eura, konsolidovana neto-dobit od 7,8 miliona eura i sa investicijama…
Biznis

U Bihaću otvorena treća dm prodavnica

2 Minute čitanja
Osluškujući potrebe i želje kupaca najveći drogerijski lanac u BiH dm otvorio je novu prodavnicu u Bihaću. Treća po redu dm prodavnica…
Biznis

Berza plemenitih metala

2 Minute čitanja
Berza plemenitih metala je globalna platforma na kojoj se trguje plemenitim metalima kao što su zlato, srebro i platina. Ovi metali imaju…