Biznis

 U Tešnju centar za obuku kadrova za obnovljive izvore energije

1 Minute čitanja
solarni paneli tesanj

Uz vlastita i sredstva iz fondova Europske unije u Tešnju će se graditi energetski edukacijski poligon koji će obrazovati stručni kadar za obnovljive izvore energije.

Energetska kriza izazvana agresijom Ruske Federacije na Ukrajinu dodatno je upozorila na potrebu proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

Iako neke članice Evropske unije, poput Švedske, iz obnovljivih izvora proizvode više od 50 posto energije, prosjek Evropske unije je znatno ispod toga.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Bosna i Hercegovina iz obnovljivih izvora proizvede 42 posto energije. Skoro 90 procenata proizvedeno je u hidroelektranama. Solarne, vjetroelektrane, biogas i drugi izvori nisu dovoljno zastupljeni. Sporazum s partnerima iz Slovenije trebao bi unaprijediti stanje.

Almir Mujaković, predsjednik Udruženja Green energy, ističe da je potreban osposobljen kadar kako bi na području području Bosne i Hercegovine bilo proizvedeno što više zdrave energije iz obnovljivih izvora.

– Planirano je da se napravi poligon za stručno osposobljavanje polaznika koji bi imali praktični i teoretski dio nastave kako bi bili osposobljeni za montere solarnih panela, pojašnjava Muamera Planjac, direktorica Centra za obrazovanje odraslih iz Tešnja.

-Zbog energetske krize te stvari se pripremaju maksimalno tako da nema više opreme koliko se to radi i zato smo htjeli da napravimo edukaciju, kaže Darko Lihteneker, vođa Međupoduzetničkog centra pri Školskom centru Velenje u Sloveniji.

U energetski poligon u Velenju tamošnji školski centar je investirao dva miliona eura. Eduakcija ne podrazumijeva samo solarne elektrane, već i toplotne pumpe i drvnu biomasu.

(Indikator.ba)

Vezane objave
Biznis

Berza plemenitih metala

2 Minute čitanja
Berza plemenitih metala je globalna platforma na kojoj se trguje plemenitim metalima kao što su zlato, srebro i platina. Ovi metali imaju…
Biznis

Za kraj uspješne godine dm zaposlenike nagradio 13. platom

2 Minute čitanja
Opravdana titula Najpoželjnijeg poslodavca u BiH Sarajevo, 20.12.2022. – Njegovanje dobrog odnosa zaposlenika i poslodavca ključ je uspjeha dm drogerie markt, a…
Biznis

Dug propale kripto platforme FTX skoro 3,1 milijardu dolara

1 Minute čitanja
Propala digitalna platforma za transakcije u kriptovalutama FTX objavila je da 50 najvećih vjerovnika duguje gotovo 3,1 milijardu dolara. Skupini od 10…