Politika

Hoće li opozicija danas biti korak bliže zajedničkom kandidatu?

1 Minute čitanja
nermin niksic

Korak bliže razrješenju dileme ili trakavice oko zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva BiH, mogle bi već danas biti opozicione stranke odnosno stranke Trojke.

Naime, danas će se u Konjicu održati Strateško savjetovanje SDP-a na kojem bi jedna od tema trebalo biti upravo pitanje koje najviše zanima javnost.

Kako smo već pisali, stranke Trojke (SDP, NiP i Naša stranka) imali su određene razgovora o zajedničkog kandidata, a kao rješenje nametnula se kandidatura SDP-ovog Denisa Bećirovića.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Njega su spremni podržati i NiP i Naša stranka, ali još uvijek nema njegovog zvaničnog pristanka kao ni jasnog stava iz SDP-a.

SDP-ovci danas trebali upravo o tome razgovarati.

Poznato je da i sam SDP podijeljen oko kandidatura pa su se tako pojavile dvije struje – jedna bi kandidirala predsjednika partije Nermina Nikšića, dok bi druga Bećirovića.

Nikšić je već izrazio spremnost za kandidaturu, ako stranke Trojke ne nađu nekog nestranačkog, dok je Bećirović stranačkim kolegama više puta rekao da ne želi biti kandidat. No, taj stav je čini se promijenjen.

Zanimljivo je da bi kao ‘gosti’ na SDP-ovom skupu mogli doći predstavnici NiP-a i Naše stranke.

U kontekstu ove priče zanimljiva je i današnja izjava Nermina Ogreševića, predsjednika NES-a.

On je kazao da je pogrešna koncepcija u kojoj se traži zajednički kandidat Trojke, jer samo kandidat koji ima širu podršku opozicije ima i šansu da pobijedi na izborima.

Ovdje treba istaći da je NES, odnosno ranije A-SDA, već jednom podržala kandidaturu Bećirovića i to vrlo uspješno. Tada je SDP-ovac ubjedljivo pobijedio u Krajini, gdje NES suvereno vlada svim procesima.

raport.ba

Vezane objave
Politika

Dodik ponovo prijeti: Ako ne bude ustavna BiH, onda neće biti nijedna, RS ima sve elemente države

1 Minute čitanja
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sinoć je ponovo nastavio sa žestokom secionističkom i antievropskom retorikom. Dodik je tako EU nazvao velikom prevarom…
Politika

CIK UVEO ZNAČAJNU NOVINU KOJA BI MOGLA OSIGURATI NIKAD POŠTENIJE IZBORE

1 Minute čitanja
U sklopu dodatne zaštite integriteta izbornog procesa Centralna Izborna komisija je uvela nekoliko novina, a koje su propisane Pravilnikom CIK-a. Na Općim…
Politika

SUTRA POČINJE IZBORNA KAMPANJA

1 Minute čitanja
Kampanja pred opšte izbore u BiH počinje sutra, kada startuje period od 30 dana tokom kojih je dozvoljeno emitovanje plaćenog političkog oglašavanja,…