Svijet

Ratni brodovi NATO-a stigli u Finsku, slijedi vojna vježba

1 Minute čitanja
finska vojna vjezba

Dok se Finska priprema za ulazak u NATO, ratni brodovi pakta su stigli u ovu zemlju gdje će obaviti vojnu vježbu.

Članice NATO-a, Latvija, Estonija i Nizozemska obavit će vojne vježbe u Baltičkom moru zajedno s Finskom, potvrdila je vojska ove zemlje. Zajedničke vježbe će biri fokusirane na “kontramjere protiv mina”.

Vježbe će se održati u četvrtak i petak, nakon što Turku posjeti odjel za mine u okviru NATO-a. To je potvrdila Obalna flota koja je otkrila i da će u njoj učestvovati latvijski brod za postavljanje mina, kao i “čistači” mina iz Estonije i Nizozemske.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“Glavni cilj vježbe je traženje i pronalazak podvodnih objekata. U ovim vježbama ćemo naučiti raditi u sklopu grupe s kojom ne sarađujemo često. To će pomoći u održanju međunarodne ekspertize”, izjavio je šef Obalne flote, komandant Mikko Villikari.

U vježbi će učestvovari i dva finska broda klase Kazanpaa, koji služe za traženje i otkrivanje mina.

Vježbe će se održati na lokaciji udaljenoj oko 540 km od ruskog grada Sankt Peterburga.

Iako se planiraju godinu unaprijed, ove vježbe dolaze u vrijeme kada se historijski neutralne zemlje Finska i Švedska pripremaju za ulazak u NATO te bi mogle aplicirati već u maju.

Rusija dijeli granicu s Finskom u dužini od 1.340 kilometara, a Moskva je upozorila da bi je potez Finske mogao “prisiliti da vrati vojnu balans” u baltičkoj regiji koja prema tvrdnjama iz Rusije neće ostati “bez nuklearnog oružja” ako u NATO uđu dvije pomenute nordijske zemlje.

klix

Vezane objave
Svijet

Švicarci Hrvatima ponovno ograničavaju broj radnih dozvola

1 Minute čitanja
Budući da je 2022. godine broj radnika koji su iz Hrvatske došli u Švicarsku naglo porastao, Savezno vijeće odlučilo je primijeniti zaštitnu…
Svijet

Snažan zemljotres pogodio Tursku: Srušen minaret na jednoj džamiji, ima i povrijeđenih

1 Minute čitanja
Snažan zemljotres jačine 4.9 stepeni po Rihteru pogodio je zapadnu tursku provinciju Izmir. Prema podacima zvaničnika, dvije osobe su povrijeđene. Gradonačelnik Izmira saopćio…
Svijet

Zimsko računanje vremena 2022: Kada pomičemo sat?

3 Minute čitanja
Zimsko računanje vremena počinje s 29. na 30. oktobar (u noći na nedjelju), kada će se kazaljke pomaknuti za jedan sat unatrag….