Kultura

Film Švedsko srce moje majke – Specijalna projekcija

1 Minute čitanja
film švedsko srce moje majke

Specijalna projekcija na Bihać avantura film festivalu: film Švedsko srce moje majke (21.08. u 19h)

Radnja filma kreće u ljeto 1993. godine kad grupa bosanskih izbjeglica, zbog ratnih dešavanja u Bosni, izbjegne u Švedsku. Švedski crveni krst izbjeglice smješta u paviljon za migrante. Među njima je i srednjovječni bračni par Derviša i Adem. Derviša u paviljonu upoznaje Šveđanku Ingrid i uprkos jezičkoj barijeri, njih dvije postaju dobre prijateljice. Derviša saznaje da je Ingrid teško bolesna. Trenuci provedeni zajedno će ih zbližiti toliko da jedna bez druge više neće moći. iz velike ljubavi prema svojoj novoj najboljoj prijateljici, Derviša će učiniti sve da joj pomogne. U međuvremenu završava rat u Bosni, a Derviša kreće u potragu za svojim nestalim sinom pritom skupljajući ljekovite trave za svoju najbolju prijateljicu. Socijalna drama predstavlja vrijeme ratnih dešavanja u BiH, izbjeglištvo, povratak i život koji se odvija neprestano rušeći barijere koje nameću nesretne okolnosti.

U pitanju je adaptacija istoimenog autobiografskog romana Zilhada Ključanina (1960-2016). Radnja se temelji na njegovoj životnoj priči. U toku samog procesa rada na filmu scenarista i autor romana je, nažalost preminuo.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Glavnu ulogu u filmu tumači Faketa Salihbegović-Avdagić, a pored nje glumačku ekipu čine i Nermin Omić, Irina Dobnik, Aida Bukva, Miro Barnjak, Midhat Kuštunić, Nerman Mahmutović te Armin Omerović.

Na 46. crnogorskom festivalu “Mojkovačka filmsa jesen”, Irina je osvojila specijalno priznanje za ulogu Ingrid, dok je glavna junakinja dobitnica nagrada za najbolju žensku ulogu filma i istoimene predstave.

Ovo je drugi dugometražni film Adisa Bakrača. Dobitnik je više domaćih i međunarodnih priznanja, poput: Interantional Film Festival (Portugal) – nagrada za režiju Međunarodnog žirija kritike; Pula Film Festival – Zlatna Arena za glavnu mušku ulogu (sekcija manjinskih koprodukcija); Nagrada za najbolju režiju SEE a Paris Sout-East Europe..

Film će biti prikazan 21.08. u 19h u Kulturnom centru Bihać.

Trailer za film Švedsko srce moje majke

Vezane objave
Unsko-Sanski kantonKultura

Kladuško ljeto 2023

1 Minute čitanja
“Kladuško ljeto 2023” počinje u subotu, 15. jula i trajaće do 5. augusta kada će manifestaciju zaključiti Krajiški teferič. Obuhvatit će brojne…
Kultura

Bihaćko ljeto 2023 - Festival scenskih umjetnosti

1 Minute čitanja
Dragi naši ljubitelji umjetnosti, Sa zadovoljstvom objavljujemo da će 25. festival scenskih umjetnosti Bihaćko ljeto 2023 biti održan od 23. juna do…
KulturaCazin Vijesti

Zimska pričaonica u Gradskoj biblioteci

1 Minute čitanja
Tradicionalnu aktivnost Gradske biblioteke Cazin u vrijeme školskih raspusta organiziramo i ove godine. Našim mališanima koji vole priču i igru preporučujemo nekoliko…