Kultura

Bh. krimić “Praznik praznine” otvara Bihać film festival

1 Minute čitanja
film praznik praznine

Film “Praznik praznine” (2021.), reditelja i scenariste Jasmina Durakovića, prva je projekcija na 4. Bihać Film Festival ‘’Avant&Una’’ u sklopu Open Air programa.

Riječ je o suvremenoj triler filmskoj priči smještenoj u vremenu koje je odavno izgubilo dušu, ali i vrijednosti za koje se pojedinac bori. U središtu priče je sredovječni Sado – čovjek koji traži svoje davno posuđene knjige i usput traga za vlastitim ali i izgubljenim ljudskim identitetom, živi kao usamljenik kojem je potrebna mrva ljubavi.

Kao tragač za knjigama koje je u svome bogatom društvenom i privatnom životu posuđivao raznim prijateljima i slučajnim prolaznicima, pokušava doći do nove životne ravnoteže i harmonije. Ali, uz posuđene knjige koje traži, sve je više mrtvih.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Glavne uloge igraju bh. filmska zvijezda Senad Bašić i mlada glumica Ena Kurtalić. Pored njih uloge tumače: Ena Kurtalić, Vanesa Glođo, Izudin Bajrović, Tihomir Stanić, Belma Salkunić, Selma Štrbo, Haris Burina, Slaven Knezović, Mirsad Tuka, te svjetski poznati bh. konceptualni umjetnik Jusuf Hadžifejzović.

plakat za film praznik praznine

Direktor fotografije je Šahin Šišić, još jedno poznato bh. ime u svijetu filma, montažu potpisuje Fadil Komarica, dok je muziku radio Toni Lović. Vizuelni identitet za film uradila je Sanja Kulenović. Produkciju filma su vodili  UG Scena i DEPO, dok su koproducenti BHRT i Plavi Film iz Zagreba. Producenti filma su Amira Kudumović i Angelina A. Duraković, dok je koproducent Andreja Sertić. Film je prikazan u okviru programa “Posebne projekcije” na ovogodišnjem Pula Film Festivalu, što je ujedno bila i regionalna premijera ovog bh. filma.

Pogledajte trailer filma Praznik praznine – jedan od prvih krimića u BiH

YouTube video

Pogledajte kompletan program Bihać avantura film festivala.

Vezane objave
Unsko-Sanski kantonKultura

Kladuško ljeto 2023

1 Minute čitanja
“Kladuško ljeto 2023” počinje u subotu, 15. jula i trajaće do 5. augusta kada će manifestaciju zaključiti Krajiški teferič. Obuhvatit će brojne…
Kultura

Bihaćko ljeto 2023 - Festival scenskih umjetnosti

1 Minute čitanja
Dragi naši ljubitelji umjetnosti, Sa zadovoljstvom objavljujemo da će 25. festival scenskih umjetnosti Bihaćko ljeto 2023 biti održan od 23. juna do…
KulturaCazin Vijesti

Zimska pričaonica u Gradskoj biblioteci

1 Minute čitanja
Tradicionalnu aktivnost Gradske biblioteke Cazin u vrijeme školskih raspusta organiziramo i ove godine. Našim mališanima koji vole priču i igru preporučujemo nekoliko…
×
Kultura

Bihać avantura film festival 2022 - Program