Kultura

Bihać avantura film festival 2022 – Program

6 Minute čitanja
bihać avantura film festival avant una

Četvrti međunarodni Bihać avantura film festival „AVANT&UNA“ ove godine se održava u periodu od 20. do 25. augusta.

„AVANT&UNA“ je međunarodni filmski festival koji se održava u Bihaću i već je postao jedan od najprepoznatljivijih novijih festivala u BiH i regiji. Na festivalu se prikazuju dugometražni i kratki igrani filmovi, dokumentarni, historijski i retro filmovi, studenski filmovi i dječji programi. Festival je takmičarskog karaktera u svim kategorijama.

Glavna nagrada festivala je Grand Prix „Unska sirena“, koju je prošle godine dobio hrvatski film „Plavi cvijet“.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ciljevi ovoga festivala su međunarodno mapiranje grada Bihaća kao novog filmskog centra sa socijalnom osjetljivošću, humano etabliranog i ekološkog grada sa svjetski vrijednim prirodnim ljepotama i potencijalima otvorenog i atraktivnog filmskog poligona. Cilj je daljnje etabliranje i pozicioniranje festivala u međunarodni kalendar filmskih festivala, te afirmacije domaće filmske, kreativne i turističke industrije.

Kulturni Centar Bihać će biti mjesto direkcije festivala i projekcija filmova, ali će se jedan dio programa prikazivati i na otvorenom, koristeći ljepotu rijeke Una i srednjovjekovnog grada Sokoca.

Festival producira UG ”Bosland”.

Program Bihać avantura film festivala „AVANT&UNA“

DATUMDOGAĐAJGDJE
20.08.20:00 Svečani prijem otvaranje festivala
20:30 Film otvaranja: Praznik praznine/ igrani film
22:00 Koncert – Bombaj štampa
Open Air/Kulturni Centar
21.08.11:00 Press konferencija
12:00 Industry workshop: Kreativna prezentacija scenarija “Pitch”
13:00 Industry location scouting “UNA – otvoreni filmski studio”
18:00 Ekspedicija na tri rijeke / Dokumentarni film
19:00 Švedsko srce moje majke / Igrani film
Kulturni centar
21.08.20:30 Illiricvm / Igrani filmOpen Air/Kulturni Centar
22.08.10:00 Zeleni otisak / Dokumentarni film
11:00 Press konferencija
13:00 Industry workshop: Advanture film works in progress, Interaktivna filmska regata “unska kultura”
Kulturni centar
22.08.18:00 Kratki / turistički / self made filmovi
– Mar
– Suzvučje
– Dajla: Cinema and Oblivion
– Podstanar
Muzej AVNOJ
22.08.19:00 Kratki igrani filmovi
– Majka
– Djeca na mjesecu
– Atanasija
– Kad svane jutro
Kulturni centar
22.08.10:30 Stric / Igrani filmOpen Air/Kulturni Centar
22.08.20:00 Skroz Sarajevo / Dokumentarni film
21:00 Svjetla Sarajeva / Dokumentarni film
Open Air/Sokolac/Kulturni Centar
23.08.10:00 Industry Panel “Pounje otvoreni filmski studio” perspektiva, iskustva, prepreke i rješenja
18:00 Kratki / turistički / self made filmovi
– Kolimbinas Christmas Medley
– Fort – Net
– Stolačka rapsodija
– Nije važno odakle sam
Muzej AVNOJ
23.08.11:00 Press konferencija
13:00 Industry location scouting – stari gradovi krajine
17:30 Skroz Sarajevo / Dokumentarni film
18:30 Sestre / Dokumentarni film
19:00 Berlin Alexanderplatz / Igrani film
Kulturni centar
23.08.20:30 Leto kad sam naučila da letim / Igrani filmOpen Air/Kulturni Centar
23.08.20:30 Illiricvm / Igrani filmOpen Air/Kulen Vakuf
24.08.11:00 Press konferencija
12:00 Industry “Work in progres” : Produkcijski pitch scenarija
15:00 Industry location scouting – Muzeji i galerije Bihaća
17:00 Svjetla Sarajeva / Dokumentarni film
18:30 Nekad smo bili ljudi / Igrani film
Kulturni centar
24.08.20:00 Dodjela nagrada
20:30 Praznik rada / Igrani film
Open Air/Kulturni Centar
25.08.Paneli
Dodjela priznanja i zahvalnica
Druženje sa filmskim radnicima
Produkcijski dan
bihać avantura film festival

Ovogodišnji žiri Bihać Avantura Film Festivala „Avant&Una“ u kategoriji kratki, turistički i self-made film

Bihać Avantura Film Festival žiri

Ovogodišnji žiri Bihać Avantura Film Festivala „Avant&Una“ u kategoriji kratki, turistički i self-made film činit će glumica Đurđa Vukašinović, glumac Elmir Krivalić i glumica Magdalena Živaljić Tadić.

Đurđa Vukašinović

Rođena 17.09.1986.godine u Novoj Gradišci, Hrvatska. U Subotici završava Gimnaziju, društveno-jezički smjer. Diplomirala je glumu u klasi prof.dr.Vladimira Jevtovića. Master iz glume završila je u klasi profesora Nenada Bojića predstavom ”Edith Piaf”, braneći tezu ”Policentričnost glumca”. Nosilac je crnog pojasa prvi dan u karateu, a svira i gitaru, ukulele, frulu, kaval i harmoniku. Pjeva, njeguje i čuva od zaborava tradicionalne pjesme sa Balkana, ruske i romske pjesme, kao i francuske šansone. Igrala je na svjetskim scenama: u Parizu, Izmiru, Sankt Peterburgu, Bratislavi, Solunu.. Stalni je član Dječijeg pozorišta Republike Srpske u Banjoj Luci.

Nagrade: Zaplet, Banja Lzka 2009. – nagrada za najbolju ulogu Pandore u predstavi ”Tajni dnevnik Adrijana Mola”; LUT FEST, Istočno Sarajevo 2013. – specijalna nagrada za ulogu Torbija u predstavi ”Bajka o psiću”; Međunarodni festival pozorišta za djecu, Subotica 2019. – nagrada za glumačko/animatorsko majstorstvo za ulogu Ježurka u predstavi ”Ježeva kućica”. Osnivač je Muzičkog Teatra Mačak.

Elmir Krivalić

Rođen je 1989. godine u Tuzli, gdje je završio Akademiju dramskih umjetnosti, za pozorište, film, radio i TV, na odsjeku Gluma. Od 2017. do 2021. godine obavlja dužnost direktora Bosanskog kulturnog centra Živinice, gdje osniva Festival umjetnosti za djecu, Teatarsku reviju bh. pozorišta “Četvrtkom u pozorište”, te Međunarodni festival pozorišne umjetnosti ŽiviFest. Kao vanjski saradnik radio je na projektima u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla, Pozorišta mladih Sarajevo, Zappa teatar iz Bolcana, Teatra Kabare Tuzla…

Dobitnik nagrade zanajbolji kratki film na Istanbul film festivalu u Turskoj, te Singapurska serija Hilang kasih di Sarajevo, koja je 2021 godine dobila srebrenu nagradu na World Media Festivalu u Hamburgu.

Igrao je u predstavama Don Kihot/Đovani Zurzulo; Prokleta Avlija/Nebojša Bradić; Tata Lav i njegova sretna djeca/Belma Lizde Kurt; Cabaret/Jasmin Duraković; Kreketanje/Aleš Kurt; Hamlet/Zlatko Paković; Kralj Tvrtko/Dino Mustafić; Vrh svijeta DJ Šampinjon/Muharem Vojniković.. Od 2022. godine radi na poslovima Umjetničkog direktora u Centru zakulturu Lukavac, gdje je pokrenut Centar za zdravo i kreativnoodrastanje, sa preko 400 djece, koja stiču vještine iz raznih vrsta umjetnost

Magdalena Živaljić Tadić

Rođena je 11. prosinca 1997. u Vinkovcima. Vrlo rano preselila se u Vukovar gdje je uz osnovnu i srednju školu završila i osnovnu muzičku školu, smjer klavir. Godine 2019. završila je dodiplomski studij glume i lutkarstva na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku te iste godine upisuje diplomski studij glume. Godine 2021. osvojila je nagradu za najbolju žensku ulogu na XIV. Gumbekovim danima u Zagrebu. Scensko iskustvo stekla je u raznim predstavama, neke od njih su “B(j)egunci”, “Igra ljubavi i slučaja”, “Crveni nosovi”. Ove godine snimila je film Sevap/Mitzvah u kojem tumači ulogu Rifke. Godine 2020. pridružuje se udruzi Crveni nosovi klaunovidoktori.

Ovogodišnji žiri u kategoriji dugometražni igrani i dokumentarni film

žiri u kategoriji dugometražni igrani i dokumentarni film

Ovogodišnji žiri Bihać Avantura Film Festivala „Avant&Una“ u kategoriji dugometražni igrani i dokumentarni film činit će književni, filmski kritičar i scenarist Nedžad Ibrahimović, producentica Anita Juka, te rediteljica i kreativna producentica Branka Bešević Gajić. Ovaj žiri dodjeluje tri nagrade: Grand Prix „Unska sirena“, kao i nagrade za najbolji dugometražni igrani i dokumentarni film. Filmski festival „Avant&Una“ ove godine održava se po četvrti put i nastao je iz potrebe da Bihać i ovaj dio BiH dobiju kvalitetan filmski sadržaj, te i u funkciji promocije prirodnih ljepota ovoga kraja.

Festival organizira UG Bosland u suradnji sa lokalnom zajednicom – Gradom Bihaćem, Nacionalnim parkom „Una“, Turističkom zajednicom Bihać i Kulturnim centrom Bihać. Festival podržavaju Vlada USK, te Fondacija za kinemografiju FBiH.

Nedžad Ibrahimović

Završio je Pedagoški fakultet u Osijeku i televizijske studije na Media-akademiji u Hilversumu (Holandija). Objavio je knjige pjesama Mala povijest smrti i pisanja (2016) i Obiteljske i druge strašne pjesme (2021), romane Inkapsulirana tijela (2014), Kuća Teodore K (2019) i Inkapsulirane duše (2021), knjigu putopisnih eseja O poeziji, pticama i drugim varkama (2011) i knjigu filmskih eseja Bosanske filmske naracije, dokumenti o raspadu (2012).

Za knjigu Obiteljske i druge strašne pjesme dobio nagrade Risto Ratković i Avdina okarina za najbolju knjigu pjesama u regiji u 2021. godini. Na UW Washington u Sijetlu predavao Južnoslavenski film i Južnoslavenskuknjiževnost.

Anita Juka

Rođena u Zagrebu 1979. godine. Diplomirala na Pravnom fakultetu u Splitu. Godine 2003. osniva 4film d.o.o. produkcijsku kuću gdje radi kao producentica na projektima što uključuje dokumentarne, igrane, animirane filmove i razne medijske kampanje. Producirala je najuspješniji hrvatski dokumentarac „Što sa sobom preko dana“, rediteljice Ivone Juka, koji je osvojio brojne nagrade na međunarodnim festivalima. Njeni ostali uspješni dokumentarci su: “Panj pun olova“ redatelja Branka Schmidta i “Vrt plavih ruža” redatelja Mladena Santrića. Anita je također vrlo uspješna producentica i ko-producentica igranih filmova među kojima su “Tu” (by Zrinko Ogresta) koji je osvojio mali kristalni globus – Specijalna nagrada žirija na 39. Karlovym Varyima IFF, Grand Prix na 9. Međunarodnom filmskom festivalu u Milanu, nagradu kritičara na 26. festivalu mediteranskog filma Montpellier. Članica je odbora Europske filmske akademije, ujedno i prva hrvatska producentica koja jeostvarila tu ulogu. Angažovana je i kao vanjska stručna saradnica za temu filmske industrije za magazin Forbes Hrvatska.

Branka Bešević Gajić

Nagrađivana filmska i televizijska redateljica, dramska i audiovizualna umjetnica, kreativna producentica i scenaristica. Završila je diplomske master studije na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu i doktorirala je na Univerzitetu umjetnosti u Beogradu. Doktorski umjetnički rad posvetila je filmskoj režiji u digitalnim medijima te snimila interaktivni film na temu partnerskog nasilja. Kao filmska redateljica ima status samostalnog umjetnika Udruženja filmskih umjetnika Srbije. Ostvarila se kao filmska autorica kako u Hrvatskoj, Srbiji, cijeloj regiji i širom svijeta, gdje je osvajala prestižne nagrade na međunarodnim festivalima za režiju, produkciju i scenarij. Reditelj je u MS-Film produkciji, gde potpisuje režiju na na dokumentarnom filmu Svedočanstva (2020) i igranom filmu Milojev dar (2021).

Vezane objave
Unsko-Sanski kantonKultura

Kladuško ljeto 2023

1 Minute čitanja
“Kladuško ljeto 2023” počinje u subotu, 15. jula i trajaće do 5. augusta kada će manifestaciju zaključiti Krajiški teferič. Obuhvatit će brojne…
Kultura

Bihaćko ljeto 2023 - Festival scenskih umjetnosti

1 Minute čitanja
Dragi naši ljubitelji umjetnosti, Sa zadovoljstvom objavljujemo da će 25. festival scenskih umjetnosti Bihaćko ljeto 2023 biti održan od 23. juna do…
KulturaCazin Vijesti

Zimska pričaonica u Gradskoj biblioteci

1 Minute čitanja
Tradicionalnu aktivnost Gradske biblioteke Cazin u vrijeme školskih raspusta organiziramo i ove godine. Našim mališanima koji vole priču i igru preporučujemo nekoliko…