Evropa

Evropska tržišta se otvaraju naglo niže kako cijene nafte rastu

1 Minute čitanja
evropska trzista

Evropska tržišta su se otvorila naglo niže nakon što su cijene nafte porasle na najviši nivo u posljednjih 13 godina, piše CNN. 

U prvim minutama trgovine njemački Dax je pao za više od 3 posto, a francuski CAC 40 je pao za skoro 3 posto. 

UK FTSE 100 bio je oko 0,5 posto niži.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Popis sadržaja

Veliki pad

Rasprodaja je uslijedila nakon velikih gubitaka u Aziji. Hongkonški Hang Seng indeks potonuo je čak 5 posto u jutarnjem trgovanju. Posljednji put je pao za 3,4 posto, na putu da zabilježi najgori dnevni pad u poslednjih sedam mjeseci. Japanski Nikei 225 oslabio je 3,6 posto. Južnokorejski Kospi pao je za 2,5 posto . Kineski Šangai Composite izgubio je 1 posto.

Na američkom tržištu, Dow fjučersi su pali za 450 poena ili 1,3 posto. Fjučersi S&P 500 i Nasdaq pali su za 1,6 posto, odnosno 2 posto.

Najviši nivo

Najnovija previranja nastala su kada su fjučersi američke sirove nafte porasli za više od 7 posto i trgovali na 124,17 dolara po barelu, što je najviši nivo od avgusta 2008. Nafta Brent je također porasla na najviši nivo od 2008, 8 posto na 127,66 dolara po barelu.

Podsjećamo, cijene nafte dodatno su porasle nakon što je američki državni sekretar Antoni Blinken rekao u nedjelju u intervjuu za CNN da Sjedinjene Države rade sa svojim saveznicima u Evropi na razmatranju mogućnosti zabrane uvoza ruske nafte u nastojanju da dodatno kazne zemlju.

avaz.ba

Vezane objave
Evropa

Slovenija privremeno uspostavlja granične kontrole s Hrvatskom i Mađarskom

1 Minute čitanja
Slovensko ministarstvo unutrašnjih poslova je izdalo naredbu kojom se utvrđuju granični prijelazi s Republikom Hrvatskom i Republikom Mađarskom na kojima je dozvoljen…
Evropa

Kipar potpuno integrisan u SIS

2 Minute čitanja
Nacionalne vlasti na Kipru objavile su svoja prva upozorenja u Šengenskom informacionom sistemu (SIS), najrasprostranjenijem IT sistemu za upravljanje granicom i unutrašnju…
Evropa

Djeca koja migriraju u Evropu balkanskom rutom izložena su nasilju i traumama

3 Minute čitanja
ave the Children za sjeverozapadni Balkan u saradnji sa Centrom za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu provela je novo regionalno istraživanje “Gdje…