Evropa

Da li postoje alternativni izvori nafte nakon embarga koji je EU uvela Rusiji?

2 Minute čitanja
embargo nafta

Posljedice embarga Evropske unije na uvoz ruske nafte prvo će se odraziti povećanjem cijene barela, a to će uticati i na cijene roba i usluga, što je za Bosnu i Hercegovinu, uvozno orijentisanu zabrinjavajući podatak. Istraživali smo da li postoje alternativni izvori nafte i koliko dugo će trajati ovakvo stanje na tržištu?

YouTube video

Hasib Lošić taksista je 20 godina. Cijene goriva utiču na sve, pa tako i na njegov posao. Od početka rata u Ukrajini prosječan taksista u Sarajevu, kako kaže, troši 500 do 600 maraka goriva više na mjesečnom nivou u odnosu na isti period prošle godine. Ipak kaže, još nisu digli cijene svojih usluga.

Hasib Lošić, član Udruženja “Sarajevo Taxi”

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“Nismo htjeli da donosimo ishitrene odluke jer bi bilo krajnje neozbiljno prema nasim korisnicima. Imamo u planu povećanje cijena koje neće biti drastično , blizu smo konačnog dogovora, a opet čekamo ne bi li Vlada ili država preduzela neke mjere, nešto.”

Cijena barela nafte teško će se vratiti na period prije skoka cijena izazvanih ratom u Ukrajini, a embargo na uvoz većeg dijela ruske nafte koji je uvela Evropska unija izazvaće povećanje cijene barela na tržištu, tvrde naši sagovornici.

Nihad Harbaš, stručnjak za energetiku

“Trebamo osluškivati šta će se desiti u EU ali i u regiji i na taj način reagovati. Moramo biti svjesni da ce se cijene nafte teško vratiti na prethodno stanje do unazad pola godine ili godinu, jer mi smo malo tržište koje se prilagođava kretanjima na svjetskom, ali i evropskom tržištu.”

Damir Miljević, ekonomista

“Ono što jedino može da se napravi je da se država odrekne dijela kolača na raznorazne načine, ukidanjem akciza na gorivo.”

Bez obzira na činjenicu da Bosna i Hercegovina nije veliki potrošač nafte dijelimo sudbinu visokih cijena goriva na benzinskim pumpama sa zemljama Evrope i svijeta. Količine koje predstavljaju ruski udio na tržištu nafte mogu nadoknaditi i Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, tvrdi stručnjak za energetiku Almir Bećarević.

Almir Bećarević, stručnjak za energetiku

“Dobro je da je naftovod Druzba izuzet pa je to mali tračak nade da neće biti bar dramatičnih promjena. Arapsko tržište može zamijeniti ali je pitanje da li oni žele da povećaju proizvodne kvote a smanje cijenu barela jer moramo biti pošteni proizvođačima odgovaraju ovako visoke cijene barela.”

Nihad Harbaš, stručnjak za energetiku

“Evropska unija je razgovarala sa članicama OPEK-a ali i drugim uvoznicima tj. izvoznicima nafte i mislim da je Bosna i Hercegovina malo tržište koje bi se trebalo prisloniti regionalnim tržištima.

Bosna i Hercegovina jedina je zemlja u Evropi koja nema obavezne zalihe nafte i naftnih derivata. Na naše dopise ni iz jednog od entitetskih resornih miistarstava do zaključenja ovog priloga nismo dobili odgovor, te je ostalo neizvjesno kako će se naša država izboriti sa oscilacijama na tržištu nafte. Do tada ćemo se svi, uključujući i sagovornika sa početka naše priče boriti za opstanak.

bhrt

Vezane objave
Evropa

Slovenija privremeno uspostavlja granične kontrole s Hrvatskom i Mađarskom

1 Minute čitanja
Slovensko ministarstvo unutrašnjih poslova je izdalo naredbu kojom se utvrđuju granični prijelazi s Republikom Hrvatskom i Republikom Mađarskom na kojima je dozvoljen…
Evropa

Kipar potpuno integrisan u SIS

2 Minute čitanja
Nacionalne vlasti na Kipru objavile su svoja prva upozorenja u Šengenskom informacionom sistemu (SIS), najrasprostranjenijem IT sistemu za upravljanje granicom i unutrašnju…
Evropa

Djeca koja migriraju u Evropu balkanskom rutom izložena su nasilju i traumama

3 Minute čitanja
ave the Children za sjeverozapadni Balkan u saradnji sa Centrom za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu provela je novo regionalno istraživanje “Gdje…