Lifestyle

Briga porodilja: Kada će spasti stomak

1 Minute čitanja
porodilje

Žene očekuju da nakon porođaja njihov stomak izgleda kao i prije trudnoće. Ali, mnoge se neprijatno iznenade kada shvate da se on nije previše smanjio. Doduše, nije tako okrugao i velik, ali sigurno nije ni ravan i zategnut kao kad ste bili u top formi.

Popis sadržaja

Može biti bolno

To što se vaš stomak nije odmah smanjio ne treba vas čuditi i brinuti. Rijetko koja žena odmah nakon bebinog rođenja povrati prijašnji izgled. Stomak se devet mjeseci širio, a kada se porodite, on počinje lagano “ispuhivati”.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Da bi ovaj proces uopće otpočeo neophodno je da prođe nekoliko sedmica, koliko je potrebno da se organizam vrati u normalu.

Nakon rođenja djeteta mišić materice počinje se skupljati i njena zapremina se smanjuje. Ovo povlačenje može biti bolno tri do četiri dana nakon porođaja, jer se materica grči, što podsjeća na menstrualne bolove.

Tri sedmice

Obično sve dolazi na svoje mjesto nakon tri sedmice. Sve ove promjene ne trebaju vas previše uznemiravati, jer su one normalna pojava koja će dovesti do povratka organizma u stanje prije trudnoće.

Bolovi u maternici obično se smanjuju četiri do pet dana nakon porođaja. Nemojte uzimati aspirin, jer on može pojačati krvarenje.

avaz.ba

Vezane objave
Lifestyle

Zašto je dobro imati mačku u kući

2 Minute čitanja
Mačke su fascinantne životinje koje pružaju mnoge zdravstvene i emocionalne benefite svojim vlasnicima. U ovom članku ćemo istražiti nekoliko ključnih razloga zašto…
Lifestyle

Kako prepoznati negativne ljude?

4 Minute čitanja
S negativnim se ljudima teško nositi i ako niste pažljivi, takav odnos može potkopati vašu vlastitu energiju. Evo kako ćete ih prepoznati!…
Lifestyle

Osho: “Ne postoji nikakav virus na ovom svijetu opasniji od straha!”

1 Minute čitanja
“Ne postoji nikakav virus na ovom svijetu opasniji od straha. Shvatite ovaj strah, inače ćete postati mrtvo tijelo prije nego što vam…