Politika

Bešlagić o izbornoj reformi: Ovo je najveća glupost koju mogu zamisliti…

2 Minute čitanja
selim beslagic

naša stranka usk kandidati

„Ja nemam druge države osim Bosne i Hercegovine“ i „neka je rat”.

Riječi su koje je prije skoro 30 godina izgovorio legendarni ratni i poratni gradonačelnik Tuzle Selim Bešlagić kada je njegov grad bio suočen sa prijetećom okupacijom i razaranjem, dok ga je oficir JNA nagovarao na izdaju.

Bešlagić je bio spreman da sve žrtvuje za vrijednosti građanskog života, multietničke i građanske Bosne i Hercegovine.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Dok srbijanski ministar, notorni Aleksandar Vulin iz Bijeljine poručuje da je zadatak ove generacije stvaranja „srpkog sveta“, u Sarajevu se i dalje vode bitke za BiH. Istina nešto drugačije.

Komentirajući novu rundu pregovora o izborom zakonodavstvu, uključujući i kontroverzni elektronski model, Bešlagić kaže:

„Umjesto elektorskog, samo neka bude elektronsko glasanje, i sve smo završili“, priča Bešlagić.

Prema njegovim riječima, nametanje novih modela poput elektorskog glasanja za dva do dva i pol miliona glasača jeste „najveća glupost koju ja mogu zamisliti“.

Ja o tome ne mogu ništa drugo reći nego da je to dalje uvlačenje u ukidanje građanskih prava. Traženje elektorskog modela glasanja možda jeste pokušaj da se nađe neki modus, ali to će nas uvući u dalje podjele i dalje urušavanje građanskih prava“, naglasio je Bešlagić u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Ističe da „osim elektronskog glasa ništa drugo ne bi trebalo da se razmatra“.

„Elektronsko glasanje bi bio prvi element da se počne normalno nešto. Najveće demokratsko dostignuće jeste pravo da se bira i da se bude birano. Da moj glas vrijedi kao tvoj glas, kao glas onog u Hercegovini i onog u Posavini i Banjoj Luci. Sa svim postojećim podjelama, ove nove nas vode u uništavanje građanskih prava. To građansko pravo se krši“, dodao je.

Tvrdi da rušenjem demokratskih koncepata „sve priče padaju“.

„Čitava Europa ne potpada pod taj element. Niko nema entiteta itd. Kakva je god država, jedan glas je uvijek isti, svaki čovjek ima pravo da bude biran i da bira. To građansko pravo. Zašto se mi izdvajamo, zašto toga bojimo, onog što je normalno u svijetu. Ja ne mogu to da pojmim. Osim što se to elektorsnki način biranja dovesti do daljnjih podjela, daljnjih sukoba…. Nema rješenja ako se ovako nastavi“, poručuje Bešlagić za Radiosarajevo.ba.

Vezane objave
Politika

Dodik ponovo prijeti: Ako ne bude ustavna BiH, onda neće biti nijedna, RS ima sve elemente države

1 Minute čitanja
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sinoć je ponovo nastavio sa žestokom secionističkom i antievropskom retorikom. Dodik je tako EU nazvao velikom prevarom…
Politika

CIK UVEO ZNAČAJNU NOVINU KOJA BI MOGLA OSIGURATI NIKAD POŠTENIJE IZBORE

1 Minute čitanja
U sklopu dodatne zaštite integriteta izbornog procesa Centralna Izborna komisija je uvela nekoliko novina, a koje su propisane Pravilnikom CIK-a. Na Općim…
Politika

SUTRA POČINJE IZBORNA KAMPANJA

1 Minute čitanja
Kampanja pred opšte izbore u BiH počinje sutra, kada startuje period od 30 dana tokom kojih je dozvoljeno emitovanje plaćenog političkog oglašavanja,…