Tehnologija

𝗕𝗲𝗜𝗧 𝗠𝗲𝗲𝘁𝘂𝗽: Da li će nas zamijeniti mašine?

1 Minute čitanja
da li ce nas zamijeniti masine

Panel diskusija na temu “Da li će nas zamijeniti mašine?”

Umjetna inteligencija možda zvuči kao nešto što je stiglo iz budućnosti, ali ona je već uveliko prisutna u modernom svijetu. Još uvijek postoji velika razlika između današnje umjetne inteligencije i one prikazane u filmovima u kojima se istražuju granice između ljudske i umjetne inteligencije i predviđa budućnost sa uređajima koji su inteligentniji od ljudi.

Međutim, Profesor Russell, osnivač Centra za umjetnu inteligenciju kompatibilnu s ljudima pri Sveučilištu Kalifornija, rekao je da većina stručnjaka vjeruje da će strojevi inteligentniji od ljudi biti razvijeni u ovom stoljeću.
Ukoliko vas intrigira sve vezano za umjetnu inteligenciju, machine learning i slično, ovo je odličan event za vas!

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ko su predavači?

Prof. dr. Mirsad Hadžikadić – direktor analitičkih programa iz oblasti Analitike na svim koledžima Univerziteta Sjeverne Karoline u Šarloti. Dobitnik nagrade za životno djelo u oblasti informacionih tehnologija.

Dr. Hadžikadić je bio direktor Medicinske informatike i Ortopedske informatike u Carolinas Healthcare System organizaciji od 1991. do 1997. i menadžer u Deloitte and Touche Consulting organizaciji u 1998. godini.

Postao je dekan Fakulteta za računarsku tehniku 1998. godine i osnivački dekan fakulteta za Informacione tehnologije 2000. godine na Univerzitetu Sjeverne Karoline u Šarloti.

Prije deset godina postao je i osnivački direktor Instituta za kompleksne sisteme 2008. godine.

Prof. dr. Bahrudin Hrnjica – doktorirao u Bihaću iz područja mehanike loma, numeričke analize i matematičkog modeliranja. Zaposlen na Tehničkom fakultetu kao vanredni profesor na oblasti općeg mašinstva. Pored akademske karijere, već više od 15 godina radi u području razvoja softvera na Microsoftovim tehnologijama.

U području organizacije proizvodnje implementirao je nekoliko informacijskih sistema koja su danas okosnica razvoja nekoliko kompanija u Bosni i Hercegovini, a kao član razvojnog tima radio je na projektima i softverskim rješenjim za neke od najpoznatijih evropskih kompanija.

Autor je nekoliko open source projekata, a najznačajniji je GPdotNET – alat za modeliranje, predikciju i optimizaciju te linearnog programiranje korištenjem metoda genetskog algoritma, genetskog programiranja i umjetnih neuronskih mreža.

Subota, 26. mart u 17:00 h, IDK Studio Conference Room.

Kako biste prisustvovali događaju, 𝗽𝗿𝗶𝗷𝗮𝘃𝗶𝘁𝗲 𝘀𝗲 𝗽𝘂𝘁𝗲𝗺 𝗹𝗶𝗻𝗸𝗮

Vezane objave
Tehnologija

Uz pomoć 3D printera astronauti će napraviti dio ljudskog koljena

1 Minute čitanja
Bioštampani dijelovi tijela mogli bi se pokazati vitalnim za buduće medicinske tretmane, a naučnici će se potruditi da to testiraju – u doslovnom…
Tehnologija

Bosna i Hercegovina 80. u svijetu po digitalnoj kvaliteti života

1 Minute čitanja
Svjetska studija o digitalnoj kvaliteti života kompanije Surfshark pokazuje da je Bosna i Hercegovina pala za pet mjesta u odnosu na prošlu…
Tehnologija

Očekuje se pad prodaje računara, ovo je razlog

1 Minute čitanja
Tokom 2020. i 2021. godine zabilježeno je veliko interesovanje za PC uređajima i tabletima, a značajan uticaj je imalo što je najveći dio…